ZF News

Scandalul listării Facebook: Nasdaq majorează compensaţiile la 62 milioane dolari

Nasdaq majorează compensaţiile în scandalul listării Facebook la 62 milioane dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autor: Anca Dumitrescu

22.07.2012, 15:59 449

Nasdaq OMX, al doilea mare operator bursier din SUA, a majorat oferta de compensare a brokerilor care au înregistrat pierderi la debutul ofertei publice iniţiale a Facebook, din cauza unei defecţiuni tehnice, cu 15,5%, la 62 milioane de dolari, în numerar.

Modificarea vine după criticile brokerilor de pe Wall Street la adresa planului iniţial. Nasdaq măreşte suma oferită pentru compensaţii de la nivelul iniţial de 40 de milioane de dolari şi elimină o propunere de creditare a majorităţii sumei prin reducerea costurilor de tranzacţionare, potrivit propunerii înaintate Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), relatează Bloomberg.

Primii care vor primi banii vor fi brokerii care au acordat despăgubiri clienţilor pentru pierderi.

"Este o încercare a Nasdaq de a arăta că recunoaşte faptul că clienţii sunt foarte nemulţumiţi. Compensaţiile în numerar sunt mult mai acceptabile pentru autorităţile de reglementare şi concurenţă", a declarat Larry Harris, profesor de finanţe şi economie la University of Southern California din Los Angeles şi fost economist şef al SEC.

Defecţiunile tehnice produse la bursa Nadaq la listarea Facebook au provocat pierderi investitorilor şi au dus la declanşarea mai multor procese împotriva operatorului bursier.

Între companiile care vor cere compensaţii se numără Knight Capital Group, care a raportat săptămâna trecută o scădere de 79% a profitului în trimestrul al doilea, inclusiv o pierdere de 35,4 milioane de dolari legată de listarea Facebook.

Compania de investiţii Citadel a înregistrat la rândul ei pierderi de până la 35 de milioane de dolari în acelaşi caz, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

După ce SEC va aproba planul Nasdaq, companiile vor avea la dispoziţie o săptămână pentru a cere compensaţii.

Financial Times relata în luna iunie că cererile totale de despăgubiri din partea brokerilor, inclusiv din partea Morgan Stanley, aranjorul principal al listării Facebook, s-ar situa la peste 100 de milioane de dolari.

Problemele de soft de pe piaţa Nasdaq la listarea Facebook se află în centrul unei serii de investigaţii în privinţa listării de 16 miliarde de dolari a Facebook la mijlocul lunii mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO