ZF News

Senatul a aprobat proiectul fondurilor de investiţii alternative

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

02.03.2015, 00:00 644

Proiectul de lege care reglementează activitatea administratorilor de fonduri de investiţii alternative, categorie în care se vor încadra SIF-urile, SAI Muntenia Invest şi administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, a fost aprobat de Senat în şedinţa de miercuri, 25 februarie.

Senatul este prima cameră sesizată, decizia finală aparţi­nând Camerei Deputaţilor.

Cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea sunt înregistrate acum la Autoritatea de Supraveghere Financiară ca fonduri închise de investiţii, categorie asimilabilă în viitor fondurilor de investiţii alternative. SIF-urile care se autoadministrează, aşa cum sunt SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia, ar trebui astfel să se reautorizeze ca fonduri alternative la ASF în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii. Situaţia este valabilă şi pentru SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, şi sucursala locală a Franklin Templeton care administrează activele FP.

Noutatea adusă de proiectul de lege este că remuneraţi­ile conducătorilor fondurilor alternative de investiţii vor fi mai transparente, iar cel puţin 50% din remuneraţiile variabile va trebui să fie plătite în acţiuni.

WikiZF: Profilul companieiFondul Proprietatea

România este printre ţările care au rămas în urmă cu transpunerea în legislaţia locală a directivei UE care reglementează activitatea fondurilor de investiţii alternative.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

Termenul iniţial de adoptare a fost iulie 2014, însă nu a fost respectat, iar o aprobare a legii în Parlament ar urma să aibă loc în următoarele luni. Directiva fondurilor de investiţii alternative a fost adoptată de Comisia Europeană drept reacţie la criza financiară şi la comportamentul fondurilor de hedging, vehicule de investiţii care nu sunt încă înregistrate cu domiciliul în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO