ZF News

Surpriza bună a execuţiei bugetare în ianuarie: Tăierea CAS cu cinci puncte a condus la o scădere a veniturilor din această sursă de doar 3,4%

Surpriza bună a execuţiei bugetare în ianuarie:...

Autor: Iulian Anghel

03.03.2015, 00:06 1182

Veniturile din contribuţiile de asigurări au fost în ianuarie de 4,58 miliarde de lei, în scădere cu 3,4% faţă de ianuarie 2014. Impactul scăderii cu cinci puncte a contribuţiilor de asigurări a fost socotit de guvern la 5 miliarde de lei pentru acest an. Însă, dacă lucrurile vor rămâne la fel şi în celelalte luni, impactul va fi la jumătate, în jur de 2 miliarde de lei pe întreg 2015.

Nici în ultimele luni din 2014, când a fost aplicată reducerea de 5 puncte a CAS, impactul nu a fost foarte vizibil - de pildă în decembrie 2014 veniturile din CAS au crescut cu 12% faţă de decembrie  2013. Creşte colectarea? Se fac angajări mai multe, prin urmare vin mai mulţi bani la buget?

Nimic fundamental nu se întâmplă în economie. Este vorba despre majorarea salariului minim de la 1 ianuarie de la 900 de lei la 975 de lei, ceea ce a diminuat impactul reducerii CAS, crede analistul financiar Dragoş Cabat.

„Şi ar mai fi ceva. Pur şi simplu ei nu ştiu să calculeze impactul. Nu sunt angajări în economie, şomajul a scăzut puţin, e adevărat, dar nimic spectaculos nu se întâmplă. A crescut salariul minim, au mai crescut puţin salariile în domeniul privat. Dacă impactul este sub cel calculat, este vorba despre o greşeală de calcul“, susţine economistul.

Discuţia este foarte importantă în contextul în care guvernul anunţă noi relaxări fiscale, între care reducerea TVA cu patru puncte chiar din acest an, până la 20%, şi reevaluarea  în jos a accizelor, ce­ea ce va crea un gol  însemnat la buget – un impact calculat de 16 mld. lei în 2016, din care însă economiştii guvernului speră să recupereze 9 miliarde de lei ca urmare a efervescenţei economice create.

Nu poate să nu fie observat în execuţia bugetară faptul că bugetul este pe un excedent nemaiîntâlnit – de obicei lunile de început de an sunt pe excedent pentru că sunt luni de iarnă, iar bugetul nu cheltuieşte, de pildă, pe investiţii. Dar, dacă anul trecut în ianuarie excedentul a fost de 1,4 miliarde de lei, dacă în ianuarie 2013 a fost de 1,3 miliarde de lei, iar în ianuarie 2012 de 819 miliarde de lei, anul acesta este de 3,9 miliarde de lei. Este clar că guvernul şi Ministerul de Finanţe ţin strâns de cheltuieli ca să aibă bani pentru relaxarea fiscală promisă. Este vorba despre o creştere an la an a excedentului de 163%, după cum observă analiştii Băncii Transilvania.

„Pe termen mediu considerăm că se generează spaţiu fiscal care ar putea fi folosit pentru implementarea unor măsuri de relaxare. Trebuie însă menţionat faptul că acest spaţiu fiscal trebuie utilizat cu prudenţă, astfel încât să fie respectate normele Compactului Fiscal şi să se evite acumularea unor noi dezechilibre macroeconomice (aspect semnalat de Comisia Europeană la finele lunii februarie, când a deschis procedura de dezechilibru macroeconomic pe România). Considerăm, totodată, că există spaţiu pentru ameliorarea execuţiei bugetare (în special în sfera investiţiile publice), dar şi a colectării“, arată Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Bugetul general consolidat a atras în ianuarie venituri suplimentare faţă de ianuarie 2014 de 725 de milioane de lei (un plus de 4,1%) şi a cheltuit mai puţin faţă de aceeaşi lună 1,7 miliarde de lei (minus 10,7%). Astfel, excedentul a ajuns la 0,56% din PIB (3,9 mld. lei), de două ori şi jumătate mai mare faţă de cel din ianuarie 2014. Veniturile au fost în ianuarie de 18,4 miliarde lei, cele mai mari creşteri fiind consemnate la veniturile nefiscale şi impozitul pe profit. În ianuarie 2014, bugetul a avut un excedent de 1,5 miliarde lei, cu o pondere în PIB de 0,22%. O creştere majoră este consemnată la veniturile din TVA – un plus de  18,5%, la 5,96 miliarde lei. Încasările din accize s-au redus însă cu 11,6%, la aproape 2,1 miliarde lei, iar cele din contribuţii sociale cu 3,4%, la circa 4,6 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 14,4 miliarde de lei, mai mici cu 10,7% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO