ZF News

Topul celor mai îndatorate judeţe: raportul credite/ depozite ajunge până la 179% în judeţul Gorj

Topul celor mai îndatorate judeţe: raportul credite/...

Autor: Liviu Popescu

02.03.2015, 00:05 682

Judeţele Gorj, Iaşi şi Bihor conduc clasamentul celor mai îndatorate judeţe, cu cele mai mari valori ale raportului dintre volumul finanţărilor contractate de populaţie şi companii şi cel al depozitelor plasate de aceştia la finele lunii ianuarie.

Dezechilibrul dintre credite şi depozite este strâns legat de puterea financiară a populaţiei şi firmelor din judeţele respective. De exemplu, în Giurgiu volumul depozitelor este de 670 mil. lei, iar în Mehedinţi de 1 mld. lei, comparativ cu o medie de aproximativ 5 mld. lei la nivel naţional. Gorj (179%), Iaşi (150%) şi Bihor (146%) sunt urmate de Giurgiu şi Dolj, iar la polul opus se află judeţele Harghita (57%), Sibiu (67%), Covasna (68%), potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor BNR.

Judeţele Brăila (97%), Călăraşi (101%) şi Alba (104%) se situează aproape de echilibrul dintre resursele atrase de bănci şi finanţările acordate de acestea. Media la nivelul pieţei este de 90%, în condiţiile în care în luna iulie anul trecut depozitele au depăşit creditele pentru prima dată în ultimii şapte ani.

În ianuarie, băncile locale aveau credite acordate popu­laţiei şi companiilor de circa 210 mld. lei (echi­valentul a 47 mld. euro), în scădere cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut. Stocul depozitelor atrase de la populaţie şi companii ajungea la 230 mld. lei (52 mld. euro), fiind în creştere cu 7% faţă de aceeaşi lună a anului anterior.

Creşterea în termeni nominali faţă de prima lună din 2014 este de 15 mld. lei.

În Bucureşti se înregistrează cel mai mare volum al creditelor contractate. De asemenea, capitala este fruntaşă şi în ceea ce priveşte valoarea depozitelor atrase de la populaţie şi companii. Astfel, volumul creditelor ajunge la 81 mld. lei, în timp ce depozitele cumulează 104 mld. lei. De aici rezultă că raportul credite/depozite este de 78%, mult sub media naţională. Pe locul doi în clasamentul celor mai mari valori ale creditelor şi depozitelor se poziţionează judeţul Cluj, cu finanţări acordate de către bancheri populaţiei şi companiilor în valoare de 10 mld. lei, şi resurse atrase de aproape 11 mld. lei.

La polul opus, populaţia şi companiile din Giurgiu au avut credite la bănci în valoare de sub un miliard de lei şi depozite şi conturi curente sau de economii de aproximativ 670 milioane de lei. Judeţul Cluj are o populaţie de aproape 700.000 de locuitori, în timp ce numărul locuitorilor din judeţul Giurgiu este de aproximativ 275.000 de persoane. În ultima perioada, creşterea depozitelor şi menţinerea pe o pantă descendentă a creditării a determinat ca economisirile clienţilor să acopere în totalitate portofoliile de credite, raportul devenind subunitar în ultimii ani. Cu toate acestea, ritmul de creştere al depozitelor a decelerat în contextul relaxării monetare derulate de BNR care odată cu scăderea dobânzii-cheie la minime istorice care a creat spaţiu băncilor pentru tăierea bonificaţiilor la depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO