Companii

Topul celor mai mari angajatori din economie după numărul de salariaţi. Primul are peste 22.000 de angajaţi

Topul celor mai mari angajatori din economie după...

Autor: Adelina Mihai

14.03.2015, 00:00 2560

Cei mai mari 100 de angajatori au împreună 441.000 de salariaţi şi concentrează 8,4% din efectivul total de personal din economie.

Deschiderea de noi magazine a făcut ca retailerul ali­mentar Kauf­land, parte a grupului german Schwarz (familia mai deţine şi reţeaua Lidl), să ocupe primul loc în topul celor mai mari angajatori din economie în 2014, ajungând la un număr de peste 22.300 de angajaţi.

OMV Petrom, care a fost în mod tradiţional cel mai mare angajator privat în ultimii ani, a fost astfel depăşit, având în vedere că a rămas cu doar 16.500 de angajaţi (în minus cu  2.500 de salariaţi faţă de 2013). Ironic, un grup care plăteşte salarii mici (salariul mediu în Kaufland este de circa 1.900 de lei brut pe lună) a depăşit un angajator cu salarii mari (în cadrul OMV Petrom, salariul mediu este de circa 8.500 de lei brut pe lună).

Poşta Română, care avea în 2013 un număr mediu de peste 28.000 de angajaţi (potrivit datelor raportate la Finanţe), nu apare în topul celor mai mari 10 angajatori deoarece sursa datelor pentru tabel este Inspecţia Muncii, care colectează datele privind numărul de salariaţi ai Poştei separat, pe fiecare direcţie regională.

„Topul marilor angajatori este dominat de filialele multinaţionalelor. De regulă, multinaţionalele nu au microîntreprinderi sau firme mici în ţările-gazdă pentru că sunt companii exportatoare, iar pentru a avea putere de negociere pe pieţele externe ai nevoie de un număr mai mare de salariaţi. Din păcate, antreprenorii români nu sunt prezenţi pe pieţele externe şi de aceea nu prea apar nici în clasamentul marilor angajatori“, a spus profesorul Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Modelare Economică al Academiei Române.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO