ZF News

Transelectrica pune pe hârtie investiţii de 3 mld. lei, dar va finanţa doar 20% în următorii trei ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

27.02.2015, 00:07 696

Transportatorul de energie Transelectrica (simbol bursier TEL) are în plan investiţii de peste 3 mld. lei, dar estimează că le va finanţa doar cu 554 mil. lei în 2015-2017, multe proiecte fiind blocate din cauza lipsei avizelor sau a accesului la teren.

Blocajele sunt o povară grea pentru transportatorul de electricitate, ale cărui venituri sunt corelate cu ritmul investiţiilor în modernizarea şi extinderea reţelei de înaltă tensiune. Fiind monopol natural, Transelectrica se finanţează din tariful de transport, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în funcţie de rata de rentabilitate (RRR) şi valoarea activelor reglementate (BAR), adică acele active implicate în serviciul de transport.

Rata de rentabilitate este fixă, astfel că singurul mod în care Transelectrica îşi poate mări profitul şi oferi dividende mari acţionarilor este să investească mereu în reţea pentru a creşte valoarea activelor reglementate. Menţinerea sau creşterea investiţiilor este cu atât mai importantă în contextul în care

ANRE a redus recent RRR de la 8,52% la 7,7%. Transelectrica a contestat măsura în instanţă.

Reducerea ratei de rentabilitate prevesteşte iminenta scădere a tarifului de transport a energiei, probabil din luna iulie 2015, astfel că Transelectrica este presată să accelereze investiţiile. Însă cele mai importante proiecte ale companiei, care vizează interconectarea reţelei electrice cu cele din statele vecine, sunt previzionate a avansa lent. Dintr-o valoare totală a proiectelor de interconectare de circa 800 milioane de lei, compania estimează că va plăti între 2015 şi 2017 mai puţin de 200 milioane de lei, potrivit propunerii de buget de venituri, cheltuieli şi investiţii pe care acţionarii o vor discuta pe 23 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO