ZF 24

Valoarea “subvenţiei” pentru energie verde tocmai a crescut cu 2,5% în plin scandal privind reducerea schemei de sprijin. Care este explicaţia?

Valoarea “subvenţiei” pentru energie verde tocmai a...

Autor: Roxana Petrescu

22.03.2013, 15:17 1692

Preţul certificatului verde pentru anul acesta variază între 28,8 şi 58,8 euro pe unitate, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), publicat în Monitorul Oficial pe data de 13 martie. Valorile prezentate acum de ANRE sunt cu 2,5% mai mari faţă de cele publicate de Autoritate pentru anul trecut şi cu aproape 7% mai mari faţă de valorile minime şi maxime prevăzute de legislaţia în vigoare.

Această majorare are loc în contextul în care de la începutului anului mai mulţi oficiali, în frunte cu ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă au susţinut că este necesară o ajustare drastică a actualei scheme de sprijin, considerată a fi prea generoasă pentru investitorii în energie verde, dar cu efecte semnificative asupra costurilor înregistrate de consumatori, în special de industrie.

 

Care este explicaţia?

Potrivit legislaţiei în domeniu, valoarea minimă a unui certificate verde este de 27 de euro iar cea maximă este de 55 de euro.

“În toate cazurile, valoarea în lei se calculează la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Naţională a României pentru luna decembrie a anului precedent. Începând cu anul 2011, valorile de tranzacţionare menţionate se indexează anual de ANRE conform indicelui mediu de inflaţie înregistrat în luna decembrie a anului precedent, calculat la nivelul UE 27, comunicat oficial de către EUROSTAT. În termen de 15 zile de la publicarea indicelui mediu de inflaţie calculat la nivelul UE 27 de către EUROSTAT, ANRE publică pe site-ul propriu valorile minime şi maxime determinate indexate şi aplicabile pentru anul în curs”, se arată în legislaţia care stabileşte schema de sprijin pentru regenerabile.

 

Ce este certificatul verde?

Certificatul verde este inima sistemului prin care statul român s-a decis să sprijine producţia de energie regenerabilă. În linii mari, pentru fiecare MWh de energie produs de o eoliană sau de un parc solar, producătorul primeşte un număr variabil de certificate verzi în funcţie de tehnologie. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie, aşa cum este Electrica de exemplu, care în coşul livrat clienţilor trebuie să aibă anumite cote obligatorii de energie verde. Dovada îndeplinirii acestor cote stă chiar în numărul de certificate verzi achiziţionate. Cum pentru furnizor achiziţia de certificate verzi este un cost, el va fi transmis în facturile plătite de toţi consumatorii, care de fapt sunt cei care sprijină efectiv dezvoltarea energiei regenerabile în România. În total, valoarea acestei scheme de sprijin pe zece ani, până în 2020, a fost calculată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la peste 10 miliarde de euro, bani care se vor regăsi în creşterea facturilor la energie electrică.

Tot sistemul de certificate verzi a fost pus pe picioare pentru că România în calitate de membru al UE trebuie să îndeplinească anumite ţinte obligatorii privind ponderea energiei verzi în consumul total până în 2020.

Cum investiţiile în proiectele de energie verde sunt mai costisitoare comparativ cu cele convenţionale, fără o schemă de sprijin ele ar fi fost nerentabile şi ar fi făcut imposibilă atingerea ţintelor europene de către România.

Problema este că acest sistem se dovedeşte, mai ales în actualele condiţii de piaţă, o povară mare pentru industrie.

Pentru anul acesta, valoarea totală a certificatelor verzi emise în contul producţiei de energie regenerabilă ar urma să ajungă la 550 de milioane de euro, potrivit ANRE.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO