ZF News

VIDEO ZF Live. Ministrul finanţelor: Nu mai vreau ca România să participe la banchetul Europei din poziţia de chelner

Autor: Roxana Rosu

27.02.2015, 00:08 4232

Ţările din Europa de Vest nu privesc cu ochi buni reducerea de taxe pe care vrea să o facă România, susţine ministrul finanţelor Darius Vâlcov.

„Credeţi că Franţa şi Marea Britanie sunt foarte fericite că reducem taxele? Nu. Cine din Europa e fericit că în sânul UE o ţară ca Ro­mânia va deveni aproape un pa­radis fiscal în 5 ani? Vreţi să rămânem în con­ti­nuare participanţi la banchetul european în situaţia de chelner? Eu aş vrea să fim în situaţia de in­vitaţi“, a spus ieri ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, la Video ZF Live, în contextul unei discuţii des­pre includerea României în rândul ţărilor cu pro­cedură de dezechilibru macroeconomic, alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia şi Fi­nlanda.

În opinia lui Darius Vâlcov, România nu are ce căuta în această grupă de ţări, în condiţiile în care Marea Britanie a avut un deficit bugetar şi de 4% din PIB, iar Franţa de 4,3%, iar România de doar 2,2% din PIB.

„Comisarul european Pierre Moscovici, care e francez, spune că România are nevoie doar de monitorizare şi acţiuni în planul politicilor. El spune de fapt că România va ieşi din acord la sfârşitul acestui an şi Comisia îşi pune întrebări dacă vom continua linia pe care am început-o sau nu. Nu doar că o vom continua, ci o vom accentua şi îmbunătăţi.“

Urmăriţi aici înregistrarea integrală a emisiunii ZF Live de joi, 26 februarie 2015

Comparativ cu ţările occidentale, nivelul salarial din România este mult mai jos, soluţia fiind reducerea fiscalităţii pentru a ajunge la venituri mai bune. Potrivit ministrului, planul de relaxare fiscală va avea un impact brut de 16 miliarde lei la buget, în 2015 şi 2016, din care 9 miliarde lei reprezintă doar impactul din reducerea TVA la 20%, însă impactul net va fi cu mult mai redus.

Reducerea TVA şi a accizelor nu a fost discutată cu FMI doar în luna februarie, ci şi în decembrie, dar la acel moment reprezentanţii Fondului au agreat doar reducerea TVA la pachetele all-inclusive din turism.

„Noi am propus ca reducerea de TVA de la 24% la 20% să fie aplicată din ianuarie, dar ei nu au acceptat atunci, au vrut să vadă evoluţia pe trimestre.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO