ZF News

Viitorul board al SIF Banat-Crişana ar putea fi decis de 10% din acţionari, după „concertarea“ făcută de ASF unui grup de firme

Viitorul board al SIF Banat-Crişana ar putea fi decis de...

Autor: Roxana Pricop

03.03.2015, 00:05 527
SIF Banat-Crişana (SIF1) convoacă azi din nou Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor pentru alegerea a patru noi membri în consiliul de administraţie, după ce ieri, la prima convocare, au fost prezenţi doar 10,99% din acţionarii cu drept de vot, cvorum insuficient pentru a ţine AGA.

Acţiunile SIF1 au scăzut ieri cu 1%, până la un preţ de 1,41 lei/titlu, pe o piaţă în stagnare. Prezenţa la AGA a fost scăzută în condiţiile în care vineri, 26 februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a suspendat la 5% drepturile de vot pentru un grup de acţionari pe care i-a considerat că acţionează concertat şi care deţin cumulat 23,46% din acţiunile SIF1.

Din grupul de acţionari fac parte şase firme: Aris Capital (cu beneficiari Gheorghe Bîlteanu, tatăl fostului preşedinte al SIF1, şi Nabil Lakis), Torch Invest SRL, Oshia Holdings Ltd, Macelia Investments Ltd, Smart Capital Investments Ltd şi Monticlifti Management Ltd.

Grupul de acţionari deţine 23,46%, iar ASF i-a obligat să vândă diferenţa de 18,46% din SIF1, în valoare de circa 143 milioane de lei la ultima cotaţie din piaţă. Grupul de acţionari trebuie să se alinieze la pragul de 5% în următoarele trei luni. Deţinerile unui investitor sau ale unui grup de investitori prezumaţi că acţionează împreună (concertat) sunt limitate prin lege la 5% din capitalul SIF-urilor. Pentru cele patru locuri de administratori la SIF Banat-Crişana (SIF1) s-au înscris un număr record de 21 de candidaţi.

Pentru cele patru locuri de administratori la SIF Banat-Crişana (SIF1) s-au înscris un număr record de 21 de persoane. Candidează nume sonore precum Bogdan Drăgoi, eliberat recent din funcţia de consilier al fostului preşedinte Traian Băsescu, alături de Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, foşti senatori şi deputaţi ai PDL şi PNL, brokeri şi avocaţi. Cei patru vor fi aleşi pe locurile lăsate libere de Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis, aflaţi în arest, şi pe locurile a doi administratori care au demisionat anul trecut fără prea multe explicaţii.

SIF1 dispune de active de 1,6 miliarde de lei, dar controlează indirect şi SIF Muntenia, cu active de un miliard de lei. Cele mai valoroase active din portofoliul celor două SIF-uri sunt acţiunile Banca Transilvania şi Biofarm.

Mai mult, SIF1 este cea mai ieftină dintre SIF-uri: se tranzacţionează la un discount de peste 50% faţă de activul net. În cazul fondurilor închise de investiţii, aşa cum sunt SIF-urile, discountul de tranzacţionare arată percepţia investitorilor despre management. Cu cât discountul e mai ridicat, cu atât percepţia este mai pesimistă.

Pe umerii noului CA va sta misiunea de a scoate SIF-ul din situaţia delicată în care se află de la arestarea lui Bîlteanu. SIF Banat-Crişana a trecut prin momente delicate la începutul lunii decembrie când procurorii DIICOT au descins la sediul SIF-ului din Arad pentru a face percheziţii în cadrul unei anchete care vizează delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, dar şi manipularea pieţei de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO