ZF România 100 de ani de business

How it’s made: Reţeta din spatele unui brand

How it’s made: Reţeta din spatele unui brand

Autor: Alina-Elena Vasiliu

27.03.2018, 12:30 390

Se ia un produs sau un serviciu, o idee originală, o echipă de specialişti, se amestecă bine într-un brain­storming, iar conceptul de la baza unui brand este gata. Sau aproape gata, spun specialiştii în branding.

„Crearea unui brand este un proces complex şi nu are o durată specifică. Diferă de la categorie la categorie, de la piaţă la piaţă. Totuşi, pentru elaborarea unei strategii de brand, pentru găsirea unui nume şi pentru crearea unei identităţi vizuale, estimez că ar fi nevoie de un minim de două-trei luni“, spune Irinel Ionescu, creative partner al companiei de branding şi packaging Ampro Design.

Printre cele mai recente proiecte de care s-a ocupat Ampro se numără unele pentru brandul de napolitane Joe, cel de brânzeturi Hochland, seminţele Nutline, pufuleţii Star Snacks şi Dr. Hart, brandul de suplimente alimentare creat de la zero pentru lanţul de farmacii Sensiblu.

„Un brand înseamnă bani, cifre, ore de muncă. Ne-am obişnuit să ne uităm la brand doar cu sufletul, cu inima, dar în spate sunt bani. Daţi-mi un milion de  euro şi vă fac un brand în şase luni. Un brand este despre un produs şi poveste. Nu există brand fără poveste“, a spus recent Feliciu Paraschiv, director general şi fondator al Paco Supermarkets.

Costurile pentru crearea unui brand ajung la câteva zeci de mii de euro (în funcţie de bugetul companiilor), bani alocaţi pe lângă cheltuielile de comunicare sau de producţie. Şi deşi modul de abordare şi durata pot să difere de la un domeniu de activitate la altul, paşii de urmat sunt aceiaşi, „fie că vorbim despre crearea unui brand de ulei de motor, fie că este vorba despre un brand de servicii medicale“, după cum explică Irinel Ionescu. Etapa de research şi audit este cea în care se analizează piaţa, consumatorul şi concurenţa, şi este urmată de strategie, partea în care, pe baza concluziilor din prima etapă, se elaborează pilonii pe care se bazează brandul, mesajul principal, avantajul competitiv faţă de alte mărci similare, personalitatea şi look-ul acestuia. Ulterior, conceptul creativ vine cu numele şi logo-ul.

„După stabilirea conceptului creativ, atât verbal, cât şi vizual, se trece efectiv la implementarea identităţii brandului în toate touch point-urile (punctele de contact dintre cel care vinde şi publicul său - n. red.) cu publicurile sale - semnătura de brand, digital, packaging etc. După ce întreaga implementare s-a făcut cu succes, se poate face lansarea brandului. Comunicarea se face până la moarte şi după“, spune Irinel Ionescu.

Bugetele de marketing variază foarte mult de la un brand la altul, de la câteva mii de euro investiţi în participări la evenimente la câteva sute de mii şi chiar milioane de euro alocate anual, cum este cazul unor nume deja mari precum ciocolata Rom de la Kandia sau al lactatelor Albalact. Dar dincolo de sumă, ceea ce contează sunt relevanţa mesajului şi canalul de comunicare ales, ele putând face diferenţa între succes şi eşec într-o campanie de promovare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO