ZF Salarii

Firmele din IT şi telecom, farma şi petrol îşi plătesc cel mai bine angajaţii şi în 2015 - Un programator junior câştigă mai mult de 3.500 de lei net/lună

Firmele din IT şi telecom, farma şi petrol îşi...

Autor: Corina Mirea

06.03.2015, 15:57 3482

Jumătate din anunţurile de recrutare postate de companii pe site-urile de recrutare online vizează candidaţii care au competenţe digitale (de programare).

Un programator ieşit recent de pe băncile facultăţii, care lu­crează de doar unu sau doi ani în domeniul IT, câştigă, în medie, peste 3.500 de  lei (800 de euro) net pe lună, aproape dublu faţă de nivelul mediu salarial din întreaga eco­­nomie locală, potrivit unor informaţii fur­nizate pentru ZF de firma de recrutare şi în­chiriere de forţă de muncă temporară APT.

Media salarială din IT creşte substanţial odată cu numărul de ani petrecuţi de angajaţi pe piaţa muncii, astfel că un dezvoltator cu o experienţă de trei-cinci ani poate câştiga chiar şi 8.100 de lei (1.800 de euro) net pe lună, iar unul care lucrează de peste cinci ani în industrie ajunge şi la venituri de 13.500 de lei (3.000 de euro) net lunar. „La fel ca anul trecut, IT-ul rămâne unul dintre domeniile cu cele mai mari salarii şi cu cele mai importante creşteri ale salariilor. Pe lângă acesta, angajatorii din sectorul telecom, din farma şi din zona de petrol şi gaze sunt printre cei care îşi plătesc cel mai bine oamenii. În telecom, un salariu de început este aproape 500 de euro, plus bonusuri de noapte, iar specialiştii ajung la 1.500 de euro net/lună“, explică Sorina Donisa, CEO al APT.

IT-ul, industria de telecom şi cea farma au fost printre cele mai active chiar şi în perioada de criză. Dacă sectoare precum cel de construcţii sau cel bancar au fost lovite serios începând cu anul 2009, companiile de ITşi cele de telecomunicaţii au continuat investiţiile în piaţa locală şi chiar au atras alţi investitori.

În ultimii ani România a devenit un pol, un hub de tehnologie, astfel că şi salariile au urmat un trend ascedent, iar asta se vede şi în statistici. Salariul mediu din IT a fost de aproape 4.500 de lei (1.000 de euro) net pe lună în România la finalul anului trecut, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), iar celelalte sectoare menţionate nu au fost departe de acest prag. Mai mult, jumătate din anunţurile de recrutare postate de companii pe site-urile de recrutare online vizează candidaţii care au competenţe digitale (de programare).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO