ZF Transilvania

ANC: Comisarul-sef al Garzii Financiare Arad ar trebui sa-si dea demisia

28.04.2004, 00:00 152

Asupra comisarului-sef al Garzii Financiare Arad, Dan Cancel, exista suspiciuni in legatura cu deontologia profesionala motiv pentru care acesta ar trebui sa-si dea demisia, a declarat ieri Ionel Blanculescu, ministrul controlului.
"Voi emite un ordin de incetare a detasarii pe functie a domnului Cancel astfel incat acesta nu va mai fi sef al Garzii Financiare Arad", a spus Blanculescu. Ministrul a adaugat ca nu-l poate demite pe actualul sef al Garzii Financiare Arad deoarece legea functionarilor publici prevede ca suspendarea din functie se poate face numai daca se declanseaza urmarirea penala.
"Am ordonat Garzii Financiare Centrale sa verifice toate controalele facute de filiala Arad la toate societatile si, daca vom determina elemente constatatoare a infractiunii de abuz in serviciu, vom sesiza Parchetul General", a mai spus Blanculescu.
Autoritatea Nationala de Control (ANC) a finalizat verificarile sesizarilor care au fost facute, atat de presa, cat si de agenti economici, cu privire la activitatea comisarului-sef Dan Cancel, "90% din cele sesizate fiind confirmate", potrivit ministrului.
Potrivit raportului ANC, datorita legaturii de prietenie cu omul de afaceri local Emil Siegmeth si pentru favoritismele facute, Cancel a avut mai multe beneficii: Siegmeth i-a construit o vila in Arad comisarului-sef, iar autoturismul Volkswagen Passat pe care il foloseste Cancel, a fost cumparat de o firma a omului de afaceri pentru comisarul-sef. In schimbul acestor beneficii, o parte dintre firmele omului de afaceri (Belsirim Automotive, Nova Exchange, Emildo Star) nu au fost niciodata verificate de Garda Financiara, iar altele au primit amenzi minime (Nicole Siegmeth, Ba-Mi Exchange, Siegmeth&Lamoli). "Relevant este cazul societatii Belsirim Automotive, firma neverificata de Garda Financiara Arad, dar la care Camera de Conturi Arad a constatat abateri foarte grave, inclusiv cu caracter de evaziune fiscala", se arata in raportul ANC. De acelasi tratament preferential au beneficiat si firme precum Mondial si Frados de la care comisarul-sef a cumparat instalatii sanitare, Pab Romania, care a montat acoperisul casei lui Cancel sau Qeeen Matinal - suspectata ca ar fi furnizat gratuit hrana muncitorilor care au construit casa comisarului.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO