ZF Transilvania

Apulum Alba Iulia vrea sa-si dubleze cifra de afaceri in urmatorii 5 ani

Apulum Alba Iulia vrea sa-si dubleze cifra de afaceri in urmatorii 5 ani

Apulum Alba Iulia a ramas principalul producator autohton de produse din portelan

09.06.2009, 17:01 1639

Compania Apulum Alba Iulia, cel mai mare producator de portelan din Romania, a anuntat ca intentioneaza sa isi dubleze in urmatorii 5 ani cifra de afaceri si sa devina lider pe piata europeana a portelanului de calitate medie. Apulum Alba Iulia a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 38,5 milioane de lei (aproape 9 milioane de euro) si pentru acest an conducerea firmei estimeaza o crestere cu minim 10% a cifrei de afaceri, pana la aproximativ 10 mil. de euro.

Unul dintre cei doi actionari majoritari ai companiei, Rodica Vasin, a declarat ca societatea a realizat anul trecut investitii in retehnologizare si cercetare in valoare de 1,8 milioane de lei, ultima investitie fiind terminata in primavara acestui an, un cuptor de ardere a produselor ceramice. Cel de-al doilea actionar majoritar al Apulum Alba Iulia, Alvaro Santini, a declarat pentru ZF ca firma se afla intr-un proces de reorganizare si ca intentioneaza repozitionarea companiei ca un important jucator pe piata europeana a portelanului.
In prezent, Apulum exporta peste 70% din productia de portelan, cei mai importanti clienti fiind din tari precum Grecia, Italia, Spania, Germania, Franta, SUA, Olanda, Suedia, Republica Moldova, Ucraina sau Mexic.
Potrivit oficialilor Apulum, piata autohtona a portelanului a fost afectata puternic in ultimii ani de schimbarile importante survenite la nivel mondial, globalizarea pietelor de export, concurenta tot mai accentuata determinata de patrunderea masiva a produselor din Asia de sud-est si in special din China, dar si de cresterile accentuate la energie si gaz metan. In consecinta, importante fabrici de profil din tara si-au oprit productia, printre care „Iris" Cluj-Napoca, „Arpo" Curtea de Arges sau „Stipo" Dorohoi.
In aceste conditii, Apulum a devenit lider de piata in Romania, avand in prezent o cota de peste 50%, restul pietei fiind acoperita de micii producatori de vitrus-ceramica de menaj si de catre distribuitorii produselor de portelan din Turcia, Polonia, dar mai ales China.
Capacitatea de productie a societatii este de circa 8.000 de tone pe an, gama de produse cuprinzand portelan pentru menaj si uz hotelier, dar si obiecte decorative si bibelouri. Criza economica a afectat si piata portelanului, atat in Romania, cat si la nivel european, deoarece puterea de cumparare a clientilor traditionali, familiile, a scazut simtitor in ultimii ani.
Potrivit reprezentantilor Apulum, in Europa piata portelanului va resimti in viitor efecte negative si producatorii va trebui sa se repozitioneze. Recent, Rody Time, grupul italian care detine fabrica, a deschis un punct de distributie pentru productia superioara in Bangladesh.
In perioada 2009 – 2014, compania isi propune ca tinta dublarea cifrei de afaceri, pentru realizarea acestui deziderat fiind stabilita si realizarea unor noi investitii care sa conduca la optimizarea structurii productive.
Fabrica de portelan Apulum Alba Iulia a fost fondata in anul 1970, fiind in prezent cel mai mare producator de portelan din Romania, cu o productie diversificata: portelan menaj si hotelier, obiecte decorative, bibelouri.
Pachetul majoritar al actiunilor companiei (53%) a fost preluat in urma cu 2 ani de catre grupul italian Rody Time, prin cumpararea de catre acesta a SC Assalpo SA Alba Iulia. Ulterior, grupul italian a ajuns, printr-o majorare de capital, la o participatie de circa 60%. Din actionariatul companiei de portelan din Alba Iulia fac parte si Banca tiriac, SIF Banat, SIF Oltenia, existand insa si un pachet de aproape 10% din actiuni care este impartit in cote mici, detinute de diversi actionari. Apulum are in prezent 620 de angajati.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO