ZF Transilvania

Cea mai buna investitie nu e nici casa, nici masina, ci eu

28.10.2004, 00:00 231



Nu lasati sa se acumuleze prea mult timp in care sa nu aveti grija de dumneavostra! este sfatul pe care specialistii in intretinere corporala il dau zilnic doamnelor.





De la salile de cartier, la centre specializate



Energy Bodybuilding & Fitness a aparut pe piata clujeana intr-o perioada in care "salile de cartier" constituiau singura oferta pentru intretinerea corporala. Valoarea totala a investitiei s-a ridicat la peste 100.000 de Euro, in conditiile in care cei 500 mp destinati salilor din cartierele Gheorgheni si Manastur erau deja in proprietatea firmei. "Orice investitie care poate fi amortizata in 5 ani este o investitie profitabila. In cazul nostru investitia nu a fost inca recuperata pentru ca trebuie sa luam in calcul si valoarea totala a spatiilor amenajate pentru cele doua sali" spune Octavian Tamas, proprietarul firmei.



Preturile sunt variate, in functie de natura serviciului dorit. Modificarile semnificative la nivelul tarifelor s-au produs ulterior, o data cu imbunatatirea serviciilor. "Am intrat pe piata cu un pret foarte mic - in 2000, un abonament costa 200.000 lei - , dar datorita spatiului limitat de antrenament am ridicat pretul abonamentelor pentru a evita supraaglomerarea si pentru a selecta clientela", declara Octavian Tamas. In prezent, Energy ofera tarife diferentiate pentru potentialii clienti. Un om de afaceri plateste 600.000 de lei pentru un abonament lunar cu sauna inclusa, in timp ce un student clujean plateste cu 50.000 de lei mai putin pentru acelasi tip de serviciu. Intreaga politica de incasari a Energy Bodybuilding & Fitness se pliaza pe mobilitatea studenteasca. Octavian Tamas, de profesie economist, stie deja cum evolueaza profitul in afacerea pe care o conduce. "Sezonul" incepe in octombrie, cunoaste o perioada de stagnare in preajma sarbatorilor de iarna si a sesiunii studentesti, dupa care se inregistreaza o cerere ridicata pana la jumatatea lunii mai, cand afacerea isi pierde din rentabilitate.





Doar pentru doamne



Sala de fitness din cadrul centrului de infrumusetare Luna din Cluj este destinata in exclusivitate doamnelor, din dorinta de a crea un spatiu intim de antrenament. Toate programele se desfasoara sub supravegherea unui kinetoterapeut care ofera consiliere atat in ceea ce priveste exercitiile executate in sala, cat si cele de acasa, pentru intretinere. "Am optat pentru fitness feminin datorita faptului ca in Cluj se simtea nevoia unui mediu stilat, plin de respect in care o doamna de 50 de ani sa poata veni fara nici un fel de problema", spune dr. Daria Dulfu Mihnea, director general al centrului Luna.



Chiar denumirea centrului clujean este in stransa legatura cu feminitatea. "Din punct de vedere astrologic, luna este in relatie cu feminitatea, cu visele, intuitia si apa. In Occident exista numeroase locuri in care dincolo de usa ai senzatia ca patrunzi intr-o alta lume, in care te simti rasfatat. Asta vreau sa realizez si eu la Cluj, un loc in care o femeie sa se simta bine, sa fie realxata si sa beneficieze de o gama completa de servicii", declara Daria Dulfu Mihnea.



Business-ul de infrumusetare a fost pornit in noiembrie 2003, cu o investitie de 200.000 de euro, sala avand o suprafata de 250 de metri patrati. Serviciile de ingrijire corporala sunt extrem de variate, iar aparatele puse la dispozitia clientelor sunt de ultima generatie. Inainte de a incepe afacerea, Daria Dulfu a petrecut o luna de zile in Bucuresti, pentru a cunoaste si pentru a testa aparatele pe care urma sa le aduca la Cluj. "Am vrut sa realizez programe de infrumusetare si de slabire in stransa legatura cu sanatatea. Toate aparatele pe care le avem sunt produse pentru centre medicale din Italia, iar programele de ingrijire corporala sunt realizate de mine in functie de posibilitatile financiare ale fiecariei cliente", afirma directorul centrului Luna. Centrul de infrumusetare condus de ea inregistreaza o medie de 20 de cliente pe zi doar pentru fitness, majoritatea cu varste de peste 30 de ani si cu venituri medii spre mari. "Studentele sunt o categorie aparte a salonului. Pentru ele am fixat tarife speciale, iar cea mai mare bucurie a mea este sa le vad ca se preocupa de modul in care arata", marturiseste dr. Dulfu.



Si la Oradea, sala "pentru fete" a inghitit cu aparatura si amenajare peste 3,5 miliarde lei. Succesul este garantat si de faptul ca pe langa facilitatile obisnuite sauna, masaj, vibromasaj si solar, abonatele pot apela la serviciul de baby - sitting al clubului. "Multe tinere mame s-ar antrena ca sa revina in forma dar nu pot sa isi inchide copilul singur in casa, asa ca am amenajat o ?gradinita? unde pentru 20.000 lei pe ora mamele isi pot lasa copii sa se joace sub supravegherea unei educatoare iar ele sa isi vada linistite de treaba", spune patronul salii. Astazi, lantul Gym Mar Strong numara cinci sali de sport "subventionate" din cele sase magazine. "Din asta nu faci avere, dar iti asiguri stabilitatea unei afaceri pentru viitor. Ideea este sa te adresezi unui public cat mai larg, sa nu ramana nimeni pe dinafara". Astfel, pretul unui abonament, in functie de calitatea salii, variaza intre 250.000 si 550.000 lei. Studentii beneficiaza de o reducere de 100.000 lei. "Toata lumea trebuie sa isi permita sa faca sport. Mai devreme sau mai tarziu romanii vor ajunge si ei la concluzia americanilor: ?Cea mai buna investitie nu e nici casa, nici masina, ci eu?" Cei peste 1.500 de abonati ai lantului de sali sunt o dovada clara ca oradenii sunt pe drumul cel bun...





Personalizarea slabirii



Unul dintre cele mai recente aparate profesionale puse la dispozitia clientelor centrului Luna realizeaza analiza corporala computerizata si perimte ulterior compunerea automata a programelor de tratament. Aparatul calculeaza procentele de masa grasa, respectiv slaba din corp si emite valorile ideale in functie de varsta, greutate si inaltime. Tot el indica si consumul zilnic de calorii sau numarul de tratamente personalizate pentru celulita, tonifiere, slabire intensiva sau drenaj limfatic. "Exercitiile fizice sunt recomandate, insa ele trebuie insotite de o dieta corespunzatoare si de sedinte de masaj. Pe baza analizei corporale, recomandam pachete de intretinere care se schimba de cel putin doua ori", explica Daria Dulfu Mihnea.



Tratamentele corporale de opt tipuri se adapteaza obiectivelor urmarite de clienta. Produsele au la baza ingrediente naturale, alge verzi, brune, sare marina, namol din Marea Moarta, extracte de iedera, arnica, coada soricelului, ulei din germeni de grau. Cele mai solicitate tratamente sunt cele de remodelare corporala, anticelulita, relaxare si hidratare intensiva.





Salud per aqua!



Activitatea din cadrului centrului Luna ii permite Dariei Dulfu Mihnea sa fie extrem de aproape de specialitatea sa. De profesie medic, ea sta de vorba cu toate clientele considerand ca relationarea este unul dintre aspectele importante ale crearii unui cadru profesionist. "Cea mai mare problema este stresul. Persoanele de 30 de ani se comporta ca la 60 de ani si uita sa se rasfete. Un regim de viata corect si sanatos pot transforma o femeie", este de parere Daria Dulfu Mihnea. O sedinta de terapie a stresului prin sunet alb costa 100.000 de lei, un tratament de relaxare pentru spate cu masca la cald din sedimente marine si aromaterapie 450.000 de lei, o ora de fitness este 100.000 de lei. Cele mai scumpe oferte ale centrului clujean cuprind un program de slabire intensiva alcatuit din 22 de sedinte, care costa 6,5 milioane de lei si un tratament cosmetic antirid, pentru o perioada de trei luni care presupune o investitie de 8,5 milioane de lei.



Centrul Luna isi propune sa promoveze pe piata clujeana si notiunea de centru SPA (salud per aqua), extrem de apreciata de doamnele din intreaga lume. In acest scop, firma organizeaza lunar o zi SPA, care cuprinde o analiza personala computerizata, o ora de fitness, sauna, tratament corporal pentru tonifiere sau slabire, masaj, tratament cosmetic (sau peeling). Costul "zilei" este de 850.000 de lei.





Afacerea "gantera"



Nu exista cartier oradean care sa nu aiba macar o sala de sport "Gym Mar Strong" apartinand omului de afaceri Ion Marin. Fost vicecampion national de culturism Marin a intrat in afaceri ca sa isi apere linistea familiei si s-a implicat in sportul de masa ca sa lase ceva in urma.In anii '90 a cumparat o bara pentru sala de forta in care se antrena, iar astazi are cea mai mare retea de sali de sport din Oradea. "In '92 am participat la o licitatie pentru spatiul de sub apartamentul meu numai ca sa nu-l ia altcineva si sa faca acolo crasma, sa nu mai pot dormi noaptea linistit", povesteste Marin. Pentru a cumpara spatiul s-a imprumutat din banca cu 5 milioane de lei, bani garantati cu apartamentul. "Ziua lucram la Judecatorie ca executor, noaptea vindeam la magazin pana pe la trei dimineata si intre astea ma antrenam si invatam pentru facultate ca tineam mortis sa termin dreptul". A fost greu dar a meritat. In doi ani si-a platit creditul, iar din profit a investit in sport. "Ma antrenam la Sala Sporturilor. Pe atunci nu erau nici pe departe conditiile de azi. Aparatele, si care existau erau vechi, era mizerie, discuri si gantere nu erau destule asa ca I-am zis directorului ?Fa rost de o bara olimpica si un set de discuri si le platesc eu?. Omul a stat, s-a gandit, si mi-a zis ca mai bine as lua sala in chirie, ceea ce am si facut".



Acesta a fost primul pas. Gestionata inteligent sala de culturism si de fitness "Gym Mar Strong" a devenit curand cea mai cautata din Oradea. "Era cea mai curata sala din oras unde se putea face fitnes si culturism sub supraveghera unui instructor". Numarul mare de abonati l-a determinat doi ani mai tarziu sa deschida inca o sala in cartierul Cantemir. "Am cumparat la licitatie un spatiu in care am amenajat o sala de lux, pentru pretentiosi, oameni cu bani care vor si isi permit sa se antreneze in conditii similare celor de ?afara?". Omul de afaceri a investit in noua sala banii pentru doua apartamente, investitie pe care si-a amortizat-o destul de curand. In 1999 Marin a deschis prima sala "de cartier" din Oradea. "Cumparasem un spatiul la parterul unui bloc din Rogerius si am convenit cu locatarii sa imi inchirieze beciul. Stiam ca va fi o investitie sigura. Locuitorii celui mai populat cartier oradean strabateau tot orasul ca sa se poata antrena in Iosia sau Cantemir". Pretul abonamentului lunar a fost stabilit undeva la 200.000, cel mai mic de pe piata. "Doream sa atrag tinerii, sa se obisnuiasca sa faca miscare in loc sa umble prin crasme. Numarul mare de abonati compensa pretul mic al abonamentului". Salile de sport n-au facut niciodata profit. "Fiind vorba de asociatie sportiva non-profit toti banii incasati merg pe intretinerea salilor si salarii". Cu toate acestea sportul si-a amortizat investitia intotdeauna.



"Am avut noroc cu lantul de magazine. Fiecare sala am deschis-o in paralel cu un magazin alimentar de unde o puteam aproviziona tot timpul cu sucuri, suplimente alimentare si fructe proaspete. Vara, cand numarul abonatilor scade cu 40% mai subventionez din incasarile de aici si iarna mai acopar din gaura". In anul 2001 lantul de sali Gym Mar Stron s-a extins cu inca o locatie in centrul orasului. "Ideea a fost sa existe o sala mai ?de lux?, dar accesibila totusi pentru cei care nu ar dori sa se inghesuia intr-o sala ?de cartier?, dar nici nu isi permit sa plateasca jumatate de milion de lei pentru un abonament lunar". Niciuna dintre salile asociatiei sportive nu a avut, insa, succesul celei inaugurate luna trecuta in bulevardul Decebal. "Clubul Feminin" este destinat exclusiv sexului frumos si in doua saptamani a atras peste 150 de abonate. "Multi barbati nu isi lasa sotiile sau prietenele sa se antreneze la sala alaturi de baieti, din gelozie, din moft, nu stiu, dar nu le convine. Si apoi nici fetelor nu le place sa se stie privite in timp ce sunt transpirate sau le curge rimelul". Ideea a prins imediat. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO