ZF Transilvania

Companiile din sectorul automotive vor angaja 700 de persoane anul acesta

01.04.2008, 17:18 68

Piata muncii pe sectorul de automotive va creste anul acesta cu aproximativ 10%, potrivit expertilor in resurse umane. Anul trecut acest domeniu a evoluat cu aproximativ 30%, dupa ce mai multe companii au investit in facilitati de productie aici.
Anul acesta companiile de automotive au nevoie de peste 700 de angajati, insa aceasta valoare ar putea creste substantial in conditiile in care unele investitii vehiculate pe piata se vor materializa. Un exemplu in acest sens este grupul german din domeniul automotive Kolbenschmidt Pierburg AG (KSPG), care intentioneaza sa investeasca aproximativ 80-120 de milioane de euro intr-o fabrica de componente auto in Dej, judetul Cluj.
Investitiile in domeniul de automotive s-au concentrat pana acum in zona Timisoara-Arad, insa lipsa acuta a fortei de munca in aceste zone a generat o migratie a investitiilor inspre alte locatii, una dintre acestea fiind judetul Cluj.
In ultimii doi ani, companii precum Trelleborg, Manufactura Moderna de Metales (MMM) Barcelona, au investit peste 20 milioane de euro in dezvoltarea unor facilitati de productie in judetul Cluj. De asemenea, companiile de automotive deja existente pe piata au investit in extinderea capacitatilor de productie.
Toate aceste companii au anuntat pentru 2008 cresterea numarului de angajati, cea mai activa companie pe acest segment fiind ACE-Fujikura, companie care intentioneaza sa angajeze aproximativ 400 de muncitori pentru fabrica din Dej, judetul Cluj.
Compania a finalizat anul trecut o investitie de 4,5 milioane de euro in dublarea capacitatii fabricii din Dej. Grupul spaniol a extins cu 5.000 de metri patrati fabrica deja existenta, iar in acest moment in aceasta facilitate lucreaza peste 1.000 de persoane.
Compania Trelleborg Automotive, membra a grupului suedez de componente auto Trelleborg AVS, intentioneaza, de asaemenea, ca anul acesta numarul de angajati sa creasca cu aproximativ 50%, la sfarsitul anului trecut in fabrica din Dej lucrand 150 de persoane.
Suedezii au investit in punctul de productie din Dej peste 10 milioane de euro, aici realizandu-se motoare si sisteme de montare sasiuri, care vor asigura, in principal, necesarul de componente auto pentru fabrica Renault Dacia.
Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 25 de milioane de euro, in crestere cu 150% fata de anul trecut.Producatorul de componente auto a incheiat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, dupa ce la inceputul anului trecut compania a inaugurat punctul de productie din Parcul Industrial Dej.
O alta companie de automotive care estimeaza pentru acest an o crestere de aproximativ 50% la nivel de personal este MMM Autoparts, subsidiara din Romĺnia a producatorului spaniol de componente auto Manufactura Moderna de Metales (MMM) Barcelona.
In prezent, in fabrica din Turda lucreaza 65 de angajati, urmĺnd ca pĺna la mijlocul acestui an numarul lor sa ajunga la 120 de persoane, iar la finele lui 2008 la aproximativ 260 de angajati. Proiectele de dezvoltare ale companiei pentru acest an vor fi orientate inspre dezvoltarea punctului de productie din Romĺnia, iar in acest scop MMM Barcelona va investi aproximativ 2 mil. euro in dezvoltarea tehnologica a fabricii de la Turda. Compania MMM Autoparts estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 6 milioane de euro, dublu fata de valoarea realizata anul trecut.
In opinia specialistilor in resurse umane, investitiile din industria de automotive sunt determinate atat de venirea Renault in Romania, cat si de dezvoltarea pietei auto la nivel mondial. Extinderile pe acest sector au generat cateva tendinte pe piata muncii cum ar fi angajarile masive de muncitori sau operatori si fluctuatia de personal.
Turnover-ul de personal al companiilor de automotive clujene este de 2-3% pe luna, insa exista si firme in care acest indicator trece de 7% pe luna, in opinia specialistilor in resurse umane "Fluctuatia de personal ar putea creste in perioada urmatoare, ca urmare a evolutiei ofertelor pe piata muncii", declara Ovidiu Vilceanu, operational manager Sales Human Resources Consulting.
Pentru a rezolva aceste probleme companiile de automotive sunt nevoite, fie sa isi bugeteze politici salariale mai mari pentru operatori, fie sa isi deschda unitati de productie in zone unde somajul este ridicat
Aceasta strategie de extindere a activitatilor in zone unde piata muncii nu este atat de solicitata a fost deja abordata de compania clujeana ACE-Fujikura. Spaniolii au deschis anul acesta trei noi locatii in Campeni, judetul Alba, Turda, judetul Cluj si Jibou, judetul Salaj, aceste zone avand o rata de somaj mai mare decat Cluj-Napoca.
SpecialistiI in resurse umane estimeaza ca o alta tendinta existenta pe piata muncii in sectorul de automotive a fost anul trecut cresterea salariilor peste medie, in special, pe pozitii specializate sau de management. Costurile cu forta de munca in domeniu au crescut in 2007 cu peste 25%, potrivit jucatorilor din acest sector.,iar in aceste conditii, Romania incepe sa piarda principalul avantaj pe care il avea in fata altor state din Europa Centrala si de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO