ZF Transilvania

Germanii de la Zes Zollner Electronic, la un pas de 1,5 mld. lei cifră de afaceri cu cele două fabrici de componente şi echipamente electronice din Satu Mare

Germanii de la Zes Zollner Electronic, la un pas de 1,5...

Autor: Laurentiu Cotu

19.05.2022, 18:15 282

Producătorul de componente şi echipamente electronice Zes Zollner Electronic, subsidiara locală a concernului german Zollner Elektronik, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de aproximativ 1,49 mld. lei (peste 303 mil. euro), în creştere cu 26,5% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de 52,6 mil. lei (10,7) mil. euro şi un număr mediu de 2.491 de angajaţi, potrivit datelor publice.

Zes Zollner Electronic S.R.L. a fost înfiinţată în anul 2000 cu sediul în Păuleşti, judeţul Satu Mare, producţia demarând în iulie 2001 cu 20 de angajaţi. Cea de-a doua unitate de producţie a companiei a fost inaugurată în anul 2008, în parcul industrial Sud din Satu Mare, în urma unei investiţii de 10 mil. euro. Compania a ajuns în 2018 să deţină cinci hale de producţie de componente şi subansamble electronice, pentru industria de automobile, electronică industrială, tehnică feroviară, aeronautică, tehnică medicală, tehnnică de măsurare, telecomunicaţii.

’’Am demarat proiectul Heat Inverter - un proiect de mare anvergură în care vom produce 300.000 de invertoare pentru noua generaţie de maşini electrice BMW, iar pentru asigurarea celor mai eficiente şi bune condiţii logistice am construit un nou depozit cu o suprafaţă de 5.285,9 mp. Aceste proiecte au generat peste 300 de noi locuri de muncă în 2022’’, potrivit site-ului companiei Zes Zollner Electronic.

Manfred Zollner a pus bazele actualei companii Zollner Elektronik AG în anul 1965, în localitatea Zandt, ajungând la peste 11.500 de angajaţi în întreaga lume. Zollner este prezent în 20 de locaţii, în Germania, Ungaria, România, China, Tunisia, USA, Elveţia, Costa Rica şi Hong Kong, potrivit site-ului companiei.

Industria auto a fost lovită în 2021 de patru crize, pornind de la pandemie, continuând cu lipsa componentelor electronice şi cu scumpirea ma­teriilor prime, iar pe final de an industria să fie lovită de creş­terea puternică a costurilor legate de energie. Peste acestea s-a supra­pus şi explozia preţurilor transpor­turilor dinspre Asia, care au crescut şi de zece ori. Constructorii auto au renegociat o parte dintre contractele cu furnizorii, însă chiar şi aşa o parte din costul suplimentar va fi transferat şi într-o creştere a preţurilor maşinilor noi.

Cele mai mari zece grupuri şi pro­ducători de componente auto de pe piaţa locală au înregistrat în 2020 un business cumulat de 39 de miliarde de lei, în scădere uşoară de la 40,5 miliarde de lei în 2019. Cei mai mari producători de componente auto din România sunt Continental, Star Assembly,  Autoliv, Michelin, Hella Pirelli, Bosch, Marquardt, Leoni şi Yazaki, potrivit topului producătorilor de componente auto realizat de ZF.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO