ZF Transilvania

Gradul de ocupare a Onix Hotel a scazut cu 50%

Gradul de ocupare a Onix Hotel a scazut cu 50%
04.05.2009, 16:48 78

Conducerea companiei AB Onix Hotel, administratorul hotelului de patru stele Onix din Cluj-Napoca, a anuntat ca gradul mediu de ocupare a hotelului clujean in primul trimestru din acest an a fost de 38%-40%, in scadere cu 50% fata de anul trecut. In primele trei luni din 2008, gradul mediu de ocupare a hotelului Onix a fost de 80%.

Conducerea companiei clujene estima la inceputul anului in curs un grad mediu de ocupare a hotelului de aproximativ 63%, in scadere cu 2% fata de anul trecut. AB Onix Hotel a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 1,6 mil. euro si estimeaza pentru acest an o evolutie similara a vanzarilor cu cea din 2008. AB Onix Hotel a obtinut in 2007 o cifra de afaceri de 1,4 mil. euro, in crestere cu aproximativ 15% fata de anul anterior. Hotelul Onix atrage in special turisti pe segmentul de business.
„Criza financiara globala influenteaza in prezent in mare masura activitatea hotelierilor clujeni, deoarece multi oameni de afaceri nu mai au disponibilitatea de a recurge la cazari in hoteluri. Multe din investitiile in modernizarea sau constructia hotelurilor anuntate anul trecut nu se vor mai realiza, din cauza lipsei fondurilor necesare’’, a declarat Augustin Baciu, proprietarul companiei AB Onix Hotel.
Conducerea AB Onix Hotel a anuntat la inceputul anului trecut ca intentioneaza sa demareze constructia unui hotel de 5 stele. Investitia minima in acest proiect era evaluata la aproximativ 6 milioane de euro, hotelul urmand sa fie construit in spatele actualului hotel Onix, insa, din cauza crizei financiare, compania a renuntat momentan la acest proiect. Potrivit reprezentantilor AB Onix Hotel, hotelul de cinci stele trebuia sa fie amplasat pe locatia restaurantului Casa Onix, iar constructia era proiectata pe o suprafata de teren de 4.000 de metri patrati.
Pentru a finanta acest proiect, reprezentantii companiei AB Onix Hotel spuneau anul trecut ca intentioneaza sa vanda 84% din pachetul majoritar detinut la SC Turism Ariesul SA, care cuprinde, printre altele, Hotelul Alpin in Muntele Baisorii, Cabana Cheile Turzii, baza de tratament Ariesul din Turda, Hotelul Stejeris de 3 stele, situat pe drumul national Cluj - Alba Iulia, si 51,15% din Salina Turda SA. Societatea AB Onix Hotel este detinuta de omul de afaceri clujean Augustin Baciu.
Conform principalilor jucatori din piata hoteliera locala, in acest an scaderile cifrelor de afaceri ar putea depasi 15%, comparativ cu 2008. Daca anul trecut unitatile de cazare clujene au realizat vanzari totale de aproximativ 30 mil. euro, pentru acest an hotelierii clujeni prognozeaza o valoare totala a pietei cuprinsa intre 25 si 26 mil. euro.
Efectele crizei financiare au fost resimtite pe piata clujeana inca de la inceputul anului, astfel ca in primele doua luni din 2009 recesiunea economica a dus deja la inchiderea a doua unitati de cazare din judetul Cluj, ambele cu o capacitate de 15-20 de camere. Exista, totodata, hoteluri care au fost scoase la vanzare de catre proprietari, iar pentru altele se negociaza deja vanzarea.
In momentul de fata, in Cluj-Napoca exista 72 de unitati de cazare, dintre care 50 sunt hoteluri si 22 - pensiuni, care insumeaza in total 2.300 de camere. Potrivit Asociatiei Hotelierilor Clujeni (AHC), efectele negative ale crizei financiare globale au dus in primul trimestru din acest an la diminuari semnificative ale veniturilor incasate de hotelieri, acestea atingand un nivel de peste 20%.
In comparatie, in Capitala piata hoteliera s-a confruntat in primele luni din acest an cu o scadere fara precedent, iar potrivit hotelierilor din Bucuresti, aceasta isi va reveni in aproximativ doi ani de zile. Ianuarie a fost cea mai slaba luna din ultimii zece ani, gradul de ocupare situandu-se sub 30%, iar scaderea fata de ianuarie anul trecut a fost de cel putin 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO