ZF Transilvania

Hotelierii clujeni privesc cu îngrijorare spre anul viitor

Hotelierii clujeni privesc cu îngrijorare spre anul viitor
16.12.2008, 18:07 101

Compania AB Onix Hotel, administratorul hotelului de patru stele Onix din Cluj-Napoca, a anuntat ca gradul mediu de ocupare a hotelului din Cluj-Napoca în primele 10 luni din acest an a fost de 75%, în crestere fata de perioada similara din anul trecut, cand gradul de ocupare pentru hotelul Onix a fost de 68%.

"Activitatea de turism de business nu este afectata înca de criza financiara, însa cred ca în perioada urmatoare multi oameni de afaceri nu vor mai avea disponibilitatea de a recurge la cazari în hoteluri. Daca în acest an piata hoteliera clujeana este în crestere fata de anul 2007, în ceea ce priveste anul 2009 cred ca piata va stagna'', a declarat pentru ZF Transilvania Mircea Jorj, directorul general al hotelului Onix.
Potrivit reprezentantilor AB Onix Hotel, în perioada sarbatorilor de iarna gradul de ocupare al hotelului va fi mai mic decat în restul anului, în conditiile în care oamenii prefera sa-si petreaca vacanta la hotelurile amplasate în zona de munte.
"La fel ca si anul trecut, gradul de ocupare a hotelului Onix în perioada sarbatorilor de iarna va fi mai mic decat în restul anului, însa estimam ca hotelul Alpin din Muntele Baisorii, unde detinem pachetul majoritar de actiuni, va fi închiriat în totalitate în aceasta perioada'', spune Mircea Jorj.
Conducerea AB Onix Hotel a anuntat la începutul acestui an ca intentioneaza sa demareze constructia unui hotel de 5 stele. Investitia minima în acest proiect trebuia sa se ridice la aproximativ 6 milioane de euro, hotelul urmand sa fie localizat in spatele actualului hotel Onix.
"Proiectul este în faza de autorizare si speram ca, începand de anul viitor, sa putem sa demaram constructia hotelului de cinci stele. Credem ca lucrarile de constructie vor dura aproximativ un an. In prezent derulam o investitie de aproximativ 500.000 de euro în vederea maririi si modernizarii restaurantului, a receptiei si a fatadei pentru actualul hotel Onix de patru stele'', a afirmat directorul general al Onix.
Potrivit reprezentantilor AB Onix Hotel, hotelul de cinci stele va fi amplasat pe actuala locatie a restaurantului Casa Onix, locatie care va fi demolata, constructia urmand sa fie realizata pe o suprafata totala de teren de 4.000 mp.
"Noul hotel de cinci stele va fi realizat sub brandul Onix, dar nu excludem posibilitatea afilierii la un lant international de hoteluri. Ne vom adresa în principal unui segment exclusivist, hotelul va avea în total 80 de camere, sali de conferinte si piscina'', spune Mircea Jorj.
Pentru a finanta proiectul din Cluj, compania AB Onix Hotel vrea sa vanda 84% din pachetul majoritar detinut la SC Turism Ariesul SA, care cuprinde printre altele Hotelul Alpin in Muntele Baisorii, Cabana Cheile Turzii, baza de tratament Ariesul din Turda, Hotelul Stejeris de 3 stele, situat pe drumul national Cluj - Alba Iulia, si 51,15% din Salina Turda SA.
Oficialii AB Onix Hotel estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 1,7 milioane de euro, in crestere cu peste 21% fata de anul trecut, cand vanzarile hotelului din Cluj au ajuns la valoarea de 1,4 mil. euro.
Actualul hotel Onix din Cluj a avut anul trecut un grad de ocupare de peste 80%, realizat în special datorita turistilor de pe segmentul de business. Societatea AB Onix Hotel este detinuta de omul de afaceri clujean Augustin Baciu.
Conducerea companiei Transilvania Development (TD), firma care administreaza hotelurile de patru si, respectiv, trei stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca, a anuntat ca gradul mediu de ocupare a celor doua hoteluri în primele zece luni din acest an a fost de 74%, în crestere, fata de 70%, cat a fost gradul de ocupare a hotelurilor în aceeasi perioada din 2007.
Transilvania Development (TD) a realizat în primele zece luni din acest an o cifra de afaceri de 1,9 mil. euro, în crestere cu 10% fata de perioada similara de anul trecut, cand afacerile companiei clujene au ajuns la 1,7 mil. euro. Conducerea companiei estima la începutul anului în curs realizarea unei cifre de afaceri pentru 2008 de peste 2,58 milioane de euro, in crestere cu 15% fata de anul trecut.
"In ceea ce priveste efectul crizei financiare asupra operatorilor hotelieri existenti deja pe piata, tendinta clientilor reprezentanti de diverse companii este de gestionare prudenta a bugetelor disponibile pentru serviciile hoteliere si recorelarea acestora în functie de evolutia afacerilor proprii. Pentru anul 2009 estimam o stagnarare a pietei hoteliere locale, iar în aceste conditii probabil ca cifra noastra de afaceri va ajunge la nivelul celei din acest an'', a declarat pentru ZF Transilvania Cosmin Sîndean, directorul hotelului City Plaza.
Potrivit directorului City Plaza, gradul mediu de ocupare estimat a celor doua hoteluri în perioada sarbatorilor de iarna va fi de 58%-60% în contextul în care segmentul de clienti pe care City Hotels îl targeteaza (business&events) îsi întrerupe partial activitatea în acest interval de timp.
"Clientii nostrii sunt majoritari din segmenul business, doar aproximativ 20% dintre persoanele cazate sunt persoane fizice", spune directorul hotelului City Plaza. Reprezentantii Transilvania Development au anuntat la începutul anului ca intentioneaza sa transforme hotelul City Plaza din Cluj de la 4 stele, cat este cotat în prezent, la 5 stele, în cadrul unui proiect investitional în valoare de 5,5 mil. euro. Noul City Plaza va avea un total de 85 de camere, fata de 41 de camere în prezent.
Odata cu finalizarea investitiei, hotelul City Plaza va avea 6 niveluri si doar 5 dintre ele vor avea camere. Pe fiecare nivel vor fi construite cate 2 apartamente, însumand 10 apartamente, iar constructia va cuprinde un bar japonez, un restaurant traditional romanesc, un american bar, o piscina, spa si un ball-room multifunctional, care poate fi folosit atat pentru coktailuri, evenimente, nunti, cat si pentru conferinte.
Cu toate ca oficialii Transilvania Development estimau finalizarea acestui proiect la sfarsitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie a anului viitor, lucrarile vor fi prelungite si pe parcursul anului 2009.
"Criza financiara are efecte directe asupra investitiilor hoteliere aflate în stadiul de proiect sau în stadii incipiente de dezvoltare, finantarea acestora devenind problematica. In marea majoritate a cazurilor, proiectele noi au fost amanate iar pentru unele proiecte aflate în stadiu de constructie, lucrarile au fost sistate'', spune Sîndean.
Conducerea hotelului sustine ca dupa finalizarea investitiilor în zona, concurenta pe piata hoteliera va fi mai mare si ca în acel moment vor începe promotiile pentru tarife sau alte oferte.
"Diferentele dintre 4 si 5 stele constau, printre altele, in piscina interioara si un salon în care se poate lua micul dejun separat de restaurant. Momentan principalul nostru concurent este Opera Plaza, de cinci stele, datorita faptului ca se adreseaza aceleiasi categorii de clienti, însa pe segmentul de 4 stele suntem market-leader în Cluj-Napoca'', spune Cosmin Sîndean. Transilvania Development este detinuta de omul de afaceri clujean Sorin Dan, care mai administreaza afaceri in domeniul imobiliar si pe piata de capital.
Conducerea Opera Plaza, situat in centrul orasului, singurul hotel de cinci stele din Cluj, estimeaza o rata de ocupare pentru acest an de 75-80%, în crestere fata de anul 2007, cand acest indicator avea valoarea medie de 45%.
Reprezentantii hotelului din Cluj estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul trecut. 60% din cifra de afaceri raportata anul trecut a fost realizata pe segmentul de cazare, restul de 40% fiind obtinut din servicii.
Construit pe fostul amplasament al fabricii de dulciuri Feleacul, hotelul se adreseaza in principal oamenilor de afaceri. Hotelul Opera Plaza include 52 de camere si apartamente si a fost finalizat in iulie 2006, in urma unei investitii de 4,5 milioane de euro. Opera Plaza a fost dezvoltat de proprietarii fabricii de dulciuri Feleacul, Octavian si Calin Buzoianu.
"In structura clientelei, cea mai mare pondere o au oamenii de afaceri. In opinia mea, traficul va creste in urmatorii ani, iar piata de nisa pe care activam va avea o evolutie importanta", a declarat pentru ZF Transilvania Calin Buzoianu, unul dintre proprietarii hotelului.
Societatea care administreaza hotelul Opera Plaza se numeste Hold Invest si ii are ca actionari pe fratii Buzoianu. Anul trecut, compania a investit aproximativ 800.000 de euro in dezvoltarea hotelului, iar în acest an s-au derulat investitii in extindere.
Proprietarii fabricii de dulciuri Feleacul, Octavian si Calin Buzoianu, au finalizat lucrarile la hotelul de cinci stele Opera Plaza in anul 2006. Investitia, care initial era estimata la 3 milioane de euro, a depasit in final 4,5 milioane de euro.
Proprietarii hotelului de cinci stele din Cluj-Napoca estimeaza o perioada de amortizare a investitiei de aproximativ zece ani, finantarea pentru acest proiect fiind atat bancara, cat si resurse generate de activitatea proprie. Fratii Buzoianu au achizitionat pachetul majoritar de actiuni al fabricii de dulciuri Feleacul in 2002, perioada in care compania era in pragul falimentului.
Conducerea hotelului Tulip Inn Sunny Hill din Cluj-Napoca estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 1,7 mil. euro, la un grad de ocupare mediu a hotelului de 69%-71%, dupa ce în 2007 vanzarile hotelului au fost de aproximativ 1,25 mil. euro, gradul de ocupare fiind 61%.
Hotelul Tulip Inn Sunny Hill din Cluj-Napoca dispune de 50 de camere, sala de conferinte, cu o capacitate de pana la 160 de persoane si un restaurant de 80 de locuri. Potrivit reprezentantilor hotelului, acesta beneficiaza, pe baza afilierii la reteaua Golden Tulip, de accesul la un canal de distributie international si de posibilitatea de a practica tarife preferentiale in functie de clienti. Hotelul din Cluj-Napoca este francizat sub marca Tulip Inn, ceea ce inseamna o clasificare de trei stele, proprietarii acestuia fiind oamenii de afaceri Tusa Eugen si Tusa Rodica.
Potrivit reprezentantilor Tulip Inn Sunny Hill, în perioada urmatoare acestia intentioneaza sa demareze un program de extindere a hotelului cu înca 50 de camere, parking subteran si centru spa în vederea clasificarii hotelului la patru stele, fata de trei, cat are în prezent.
"Intentionam ca pana la finele anului 2009 sa deschidem în sistem de franciza patru noi hoteluri. Clujul ar putea beneficia în urmatorii cinci ani de 1.100 de camere noi, primul hotel local afiliat lantului Golden Tulip Hotels, Inns & Resorts fiind Sunny Hill din Faget'', a declarat pentru ZF Transilvania Paul Marasoiu, directorul regional pentru Romania, Bulgaria si Moldova al Golden Tulip Hotels.
Golden Tulip Hospitality B.V., cu sedii centrale in Amersfoort, Olanda si Lausanne, Elvetia, este compania care detine Golden Tulip Hotels, Inns & Resorts, operand sub franciza peste 909 hoteluri in 50 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO