ZF Transilvania

In 2009, companiile clujene din IT continua angajarile

In 2009, companiile clujene din IT continua angajarile
28.01.2009, 18:24 99

Conducerea companiei Endava din Cluj-Napoca, membra a grupului britanic Endava, specializata in furnizarea de servicii IT de business pentru aplicatii financiare, telecomunicatii, media si tehnologia IT, a anuntat ca intentioneaza sa angajeze în acest an personal pentru toate sediile din Romania, aceasta însemnand înca 60 de persoane. In conditiile în care în sediile Endava din Cluj, Iasi si Bucuresti lucreaza in prezent peste 150 de persoane, cresterea este de 40%.

„Nu avem proiecte afectate de criza financiara, chiar daca recesiunea globala are efect si asupra domeniului IT, mai ales asupra firmelor care au unu sau doi clienti, însa noi nu resimtim în mare masura efectele acestei crize. Deocamdata, în ceea ce priveste dezvoltarea de soft, Romania poate fi încadrata în primele cinci tari din Europa de Est. Preconizez ca recesiunea economica se va mai prelungi pana la finele acestui an, dupa care vor urma doi-trei ani de convalescenta “, a declarat pentru ZF Transilvania Marian V. Popa, managing director Endava Europa de Est.
Compania Endava estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de aproximativ 3,7 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 40% fata de anul trecut. Potrivit reprezentantilor firmei clujene, piata de IT&C din Romania este estimata la aproximativ 3 miliarde de euro, din care, luata separat, piata de IT ajunge la 1 miliard de euro. In comparatie cu Romania, în Austria piata de IT este estimata la 12-14 miliarde de euro.
„Daca pana în acum dezvoltam proiecte de sute de mii de euro, intentionam sa ajungem la cat mai multi angajati si sa dezvoltam proiecte de milioane de euro. Ne dorim ca pana la finele anului 2011 sa ajungem la o cifra de afaceri de aproximativ 5 milioane de euro”, spune Marian V. Popa.
Compania Endava detine sedii la Bucuresti, Iasi si doua centre la Cluj, oficialii firmei anuntand pentru acest an extinderea activitatilor si pe pietele de IT din Targu-Mures, Craiova sau Galati. Reprezentantii companiei spun ca pe viitor centrul operational cel mai important va ramane Clujul, deoarece aici au construit capabilitatile de management, piata fortei de munca este mai echilibrata decat în Bucuresti, iar zborurile directe catre capitale europene aduc un mare avantaj pentru operatiunile grupului si pentru clientii straini.
Endava este furnizor de servicii si aplicatii IT de business pentru companii din domeniile servicii financiare, telecomunicatii, media si tehnologia IT, din portofoliul de produse al companiei facand parte solutiile IT Equitas, soft pentru managementul fondurilor de investitii, BankIT!, software pentru activitatile de gestionare a creditelor ipotecare, iBank, sistem integrat pentru managementul activitatii IFN-urilor, si solutia software SMS Communicator.
Anul trecut, potrivit oficialilor Endava, produsul Equitas detinea 60% din piata solutiilor de software pentru fonduri mutuale, fonduri de pensii si banci depozitare. Portofoliul de clienti Endava Romania include BRD Societe Generale, BRD Fond de Pensii, AVIVA, Banca Transilvania, BT Aegon, Globinvest, Pioneer Asset Management, Target Asset Management, IMO Finance. Compania face parte din grupul britanic Endava, care mai detine în Romania un centru de coordonare regionala pentru Europa Centrala si de Est la Bucuresti si un centru de dezvoltare la Iasi.
Grupul Endava are 500 de angajati si desfasoara operatiuni in Marea Britanie (Londra, Wallingford), Romania (Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi) si Moldova (Chisinau, Cahul). Prima companie din Romania membra a grupului britanic este firma Endava din Cluj-Napoca, infiintata in anul 2006 ca urmare a fuziunii prin absorbtie cu firma clujeana Alfa Global Solutions, furnizor de solutii IT.
Conducerea companiei EBS, furnizor de solutii software integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning) cu sediul în Cluj-Napoca, a anuntat ca în acest an intentioneaza sa angajeze 40 de oameni. La finele anului trecut, numarul de anagajati EBS era de 260 de oameni în crestere cu 45% fata de 2007.
„Anul acesta va însemna pentru EBS si demararea a doua proiecte de amploare pentru piata germana în domeniul offshore, care implica angajarea a aproximativ 20 de informaticieni. Tot în acest an intentionam sa ne întarim activitatile desfasurate pe piata germana în directia SAP. Avem doi clienti importanti pe acest segment, AOK, cea mai mare casa de sanatate din Germania si concernul Bertelsmann, cel mai mare grup media din Europa”, a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, directorul general al companiei EBS Romania.
Anul trecut, EBS a realizat un joint-venture cu firma msg systems AG din Germania în vederea construirii unui centru de dezvoltare software SAP. Tot în 2008, compania clujeana a purtat discutii pentru înfiintarea un joint-venture cu DaimlerChrysler Computing Services din Graz Austria.
Compania EBS Romania estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de 8 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 40% fata de anul 2008. Compania a încheiat exercitiul financiar 2007-2008 cu o cifra de afaceri de aproximativ 5,6 mil. euro, iar profitul operational brut EBS în 2008 a fost de 1,5 mil. euro, cu 107% mai mare fata de anul 2007.
Potrivit reprezentantilor EBS Romania, piata de servicii de tip BPO a fost în crestere constanta în ultimii ani de zile, iar piata locala ERP intra progresiv în faza de consolidare a jucatorilor, estimandu-se în 2008 o crestere a pietei de 18-20% fata de anul 2007.
Pe segmentul BPO (Business Process Outsourcing), EBS dezvolta servicii payroll, precum si suport si mentenanta pentru sistemele informatice. Pe piata internationala, EBS Romania furnizeaza servicii de IT outsourcing (Nearshore) si dezvolta aplicatii software la cerere. Divizia de nearshore are în portofoliu clienti precum BMW, Daimler, Lexware, Hansalog, Haufe Medien, GIP, Benteler.
Pe piata romaneasca, EBS ofera sistemul software integrat Clarvision ERP pentru firmele de productie din sectorul industrial. Veniturile companiei EBS pe piata locala generate de produsele Clarvision ERP si Clarvision Salarizare au înregistrat o crestere de 97% în 2008 fata de anul precedent. EBS Romania detine în prezent un portofoliu de clienti interni ce numara peste 140 de companii, marea majoritate fiind companii de productie. În 2008, EBS Romania a obtinut o crestere de 32% a serviciilor de dezvoltare software, iar în domeniul serviciilor de mentenanta, suport si consultanta, o crestere de 300% fata de 2007.
EBS Romania are sediul central la Cluj-Napoca si filiale deschise la Sibiu, Brasov si Arad. EBS Romania a fost fondata in anul 2000, de catre un dezvoltator de sisteme ERP (Entreprise Resource Planning) din Germania, drept centru de dezvoltare de solutii software economice. Din anul 2002, firma a fost preluata de managementul actual, în prezent EBS Romania fiind furnizor de software ERP, servicii de IT outsourcing, BPO si dezvoltarea de aplicatii software la cerere. Actionarii companiei clujene sunt oamenii de afaceri Daniel Metz, cu 75% din actiuni, si cetateanul german Andreas Thomas Kammerle, cu 25% din actiuni.
Compania romano-germana iQuest Technologies, furnizor de solutii si consultanta IT detine în prezent la Cluj-Napoca un numar de 170 de angajati si intentioneaza ca pana la finele anului viitor sa ajunga la 270 de oameni în Cluj si 400 de persoane în cele noua birouri detinute în Europa.
„Intentionam ca în urmatorii doi ani de zile sa dezvoltam activitatea companiei noastre si sa crestem numarul total de angajati iQuest în cele noua birouri detinute în Europa la 400 de persoane. Am dezvoltat un parteneriat cu universitatile din Cluj-Napoca si derulam cursuri în cadrul carora pregatim studentii interesati de tehnologia Java. O parte dintre acesti studenti sunt recrutati pentru a lucra în compania noastra, a declarat pentru ZF Transilvania Cornel Brody, director general iQuest Technologies.
Potrivit reprezentantului companiei iQuest Technologies, pe piata IT exista o concurenta acerba venita din partea companiilor din India si China, companii care ajung de cele mai multe ori sa aiba zeci de mii de angajati.
„Companiile de IT din India si China au, pe langa o capacitate mare de productie, o mana ieftina de lucru si sustinerea statului în dezvoltarea activitatilor întreprinse de acestea. In momentul în care trebuie sa te lupti cu aceste companii, trebuie sa gasesti o nisa de piata care sa-ti asigure dezvoltarea propriei afaceri”, spune Cornel Brody. Conducerea companiei clujene estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 13 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul trecut.
„In momentul de fata nu întampinam greutati legate de criza financiara globala, acest lucru datorandu-se în principal faptului ca modelul nostru de business este bazat pe parteneriate încheiate pe termen lung cu diverse firme”, a spus Cornel Brody.
Ponderea exportului a reprezentat aproximativ 83% din totalul cifrei de afaceri iQuest din 2008, clientii companiei pe piata externa fiind Hewlett-Packard, Virgin Atlantic, Lloyds of London, Pinnacle Systems, Posta Maghiara, Beta Systems, Conchango, Cortal Consors, Libri. Clientii iQuest Technologies din Romania sunt companiile Aegon, ElectroArges, Cora, grupul de firme Laromet, Mega Image, grupul de firme Menatwork.
Compania iQuest Technologies a fost infiintata in anul 1998 ca furnizor de solutii IT pentru firme din domeniile telecomunicatii, servicii financiare, medicina si farmacie, transport, media, IT si face parte din grupul iQuest, cu sediul central la Frankfurt am Main, în Germania. Grupul iQuest detine noua birouri europene la Frankfurt, Cluj-Napoca, Brasov, Bucuresti, Paris, Göteborg, Budapesta.
Conform specialistilor în resurse umane, în luna ianuarie 2009 se remarca fata de sfarsitul anului trecut o mentinere a ofertelor de angajare din partea companiilor locale. Cu toate acestea, ofertele firmelor locale sunt cu 30-40% mai scazute decat în ianuarie 2007, fapt datorat crizei economice cu care se confrunta.
 
 

  • Endava angajeaza 60 de persoane, compania are 150 de oameni, crestere de 40%.
 
  • EBS angajeaza 40 de persoane, compania are 260 de oameni, crestere de 15%.
 
  • iQuest angajeaza 100 de persoane, compania are 170 de oameni la Cluj, crestere de 59%.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO