ZF Transilvania

Italienii de la Romita Energie Verde investesc 41 mil. euro într-o microcentrală pe biomasă la Bonţida, judeţul Cluj

Autor: Laurentiu Cotu

12.09.2012, 14:42 841

Compania Romita Energie Verde, controlată de mai mulţi investitori italieni, va investi 41 mil. euro în construcţia unei microcentrale pe bază de biomasă în comuna Bonţida, judeţul Cluj, în imediata apropiere a parcului industrial Tetarom III, din Jucu.

Puterea nominală a microcentralei va fi de 10MW/h, iar concomitent cu producerea de energie electrică, aceasta va produce şi energie termică. Construcţia microcentralei va demara în perioada următoare, iar finalizarea ei se va realiza în maxim 18 luni de la data demarării lucrărilor.

În procesul de producere a acestor energii din surse regenerabile, microcentrala va folosi anual aproximativ 100.000 de tone de biomasă de tip lemn şi derivaţi (resturi de lemn pentru încălzire, rumeguş, ramuri de pomi, arbuşti, paie).

Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) a autorizat deja construcţia centralei de la Bonţida. În momentul finalizării ei, investiţia va genera aproximativ 50 de locuri de muncă, pregătirea de specialitate a personalului urmând să fie asigurată în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a primit astăzi o delegaţie de investitori italieni formată din reprezentanţi ai unor fonduri de investiţii şi ai companiei Romita Energie Verde, în cadrul vizitei fiind prezentat potenţialul economic şi investiţional al judeţului Cluj.

''În cadrul acestei vizite am prezentant investorilor oportunităţle existente în prezent în zona montană a judeţului Cluj, cu precădere în arealul oraşului Huedin, unde există o biomasă bogată din punct de vedere cantitativ şi de o bună calitate'', au spus reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj. În momentul de faţă, cofinanţarea proiectului microcentralei pe bază de biomasă din comuna Bonţida este aprobată din fonduri nerambursabile, pe măsura 4.2.

Compania Romita Energie Verde, care se ocupă de dezvoltarea acestui proiect, a fost înfiinţată la Cluj în anul 2005 cu principal domeniu de activitatea producţia de energie electrică şi este controlată de mai mulţi investitori italieni.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO