ZF Transilvania

Onix Hotel: Afacerile pe piata hoteliera vor stagna anul acesta

03.02.2009, 20:18 70

Compania AB Onix Hotel, administratorul hotelului de patru stele Onix din Cluj-Napoca, estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de aproximativ 1,6 mil. euro, ceea ce reprezinta o stagnare a indicatorilor financiari fata de anul trecut. AB Onix Hotel a obtinut în 2007 o cifra de afaceri de 1,4 mil. euro.
Conducerea companiei estimeaza pentru acest an un grad mediu de ocupare a hotelului de aproximativ 63%, în scadere cu 2% fata de anul trecut. In luna ianuarie 2009, gradul de ocupare a hotelului Onix a fost de 68%, valoare similara cu cea realizata în aceeasi luna din anul 2008.
„Criza financiara globala influenteaza în prezent activitatea hotelierilor clujeni. Cred ca în perioada urmatoare multi oameni de afaceri nu vor mai avea disponibilitatea de a recurge la cazari în hoteluri. Daca anul trecut piata hoteliera clujeana a fost în crestere fata de anul precedent, în ceea ce priveste anul 2009 cred ca piata va stagna sau va scadea cu doua, trei procente fata de 2008’’, a declarat pentru ZF Transilvania Mircea Jorj, directorul general al hotelului Onix.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, în perioada sarbatorilor de iarna gradul de ocupare a hotelului din Cluj a fost mai mic decat în restul anului, în conditiile în care oamenii au preferat sa-si petreaca vacanta la hotelurile amplasate în zona de munte.
Conducerea AB Onix Hotel a anuntat la începutul anului trecut ca intentioneaza sa demareze constructia unui hotel de 5 stele, iar investitia minima în acest proiect trebuia sa se ridice la aproximativ 6 milioane de euro, hotelul urmand sa fie localizat in spatele actualului hotel Onix.
„Proiectul este înca în faza de autorizare si nu cred ca va fi demarat în acest an, chiar daca ne dorim sa începem lucrarile de constructie. Estimam ca finalizarea hotelului de cinci stele nu va dura mai mult de un an din momentul demararii proiectului. In acest an dorim sa finalizam investitia în marirea si modernizarii restaurantului, a receptiei si a fatadei pentru actualul hotel Onix de patru stele’’, a spus directorul general al hotelului Onix.
Potrivit reprezentantilor AB Onix Hotel, hotelul de cinci stele va fi amplasat pe locatia restaurantului Casa Onix, locatie care va fi demolata, constructia urmand sa fie realizata pe o suprafata totala de teren de 4.000 mp.
„Proiectul prevede ca hotelul de cinci stele sa fie realizat sub brandul Onix, dar nu excludem posibilitatea afilierii la un lant international de hoteluri. Ne vom adresa în principal unui segment exclusivist, hotelul va avea în total 80 de camere, sali de conferinte si piscina’’, spune Mircea Jorj.
Pentru a finanta proiectul din Cluj, reprezentantii companiei AB Onix Hotel spuneau anul trecut ca intentioneaza sa vanda 84% din pachetul majoritar detinut la SC Turism Ariesul SA, care cuprinde printre altele Hotelul Alpin in Muntele Baisorii, Cabana Cheile Turzii, baza de tratament Ariesul din Turda, Hotelul Stejeris de 3 stele, situat pe drumul national Cluj - Alba Iulia, si 51,15% din Salina Turda SA. Societatea AB Onix Hotel este detinuta de omul de afaceri clujean Augustin Baciu.
Hotelierii locali estimeaza ca în acest an piata va resimti o scadere cu valori cuprinse între 5% si 10 % fata de anul 2008 din cauza crizei financiare globale. Valoarea pietei hoteliere clujene în 2008 a fost de aproximativ 30 mil. euro, iar în acest an se va reduce pana la aproximativ 27 mil. euro.
In comparatie, în Capitala piata hoteliera se confrunta cu o scadere fara precedent, iar potrivit hotelierilor din Bucuresti, aceasta îsi va reveni în aproximativ doi ani de zile. Ianuarie a fost cea mai slaba luna din ultimii zece ani, gradul de ocupare situandu-se sub 30%, iar scaderea fata de ianuarie anul trecut a fost de cel putin 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO