ZF Transilvania

Priorităţile Braşovului: domeniul schiabil, grădina zoologică, parc, pasaj rutier, centură

Priorităţile Braşovului: domeniul schiabil, grădina zoologică, parc, pasaj rutier, centură

Autor: Laurentiu Cotu

24.01.2011, 23:54 342

Unul dintre cele mai importante proiecte ale Braşovului estedemararea şi totodată finalizarea în acest an a lucrărilor dereabilitare şi modernizare a domeniului schiabil din Poiana Braşov,investiţie care se ridică la 120 mil. lei (circa 28 mil. euro).

Proiectul este susţinut din fonduri ale Ministerului Turismuluişi din bugetul local al Primăriei Braşov. Investiţia prevedelucrări noi şi de reabilitare a domeniul schiabil existent,construirea unui lac de acumulare de 120.000 de metri cubi pentruînzăpezirea a 60 de hectare de pârtii, instalaţii de transport pecablu, dezvoltarea infrastructurii conexe, energie electrică sautelecomunicaţii.

Domeniul schiabil din Poiana Braşov va fi extins cu încă treitronsoane de pârtii, iar transportul pe cablu se va prelungi cudouă trasee. Conform proiectului, pentru realizarea comunicaţieiîntre operatorii şi supraveghetorii telefericelor, precum şi întrestaţiile importante de înzăpezire, pe lângă cablurile de medietensiune va fi montat şi un cablu de fibră optică, care va permitetransmisia de imagini video de pe munte. În acelaşi mod se va puteaafla în timp real starea vremii sau a pârtiilor.

În prezent, în staţiunea Poiana Braşov există şapte pârtii deschi (Lupului, Sulinar, Sub Teleferic, Drumul Roşu, Kanzel,Stadion, Bradul), trei feluri de instalaţii pe cablu (telecabinaKanzel şi Capra Neagră, telegondola Postăvarul Expres) şi cinciteleschiuri. Potrivit municipalităţii braşovene, realizareaproiectului de reabilitare şi modernizare a domeniului schiabil dinPoiana Braşov va duce la dezvoltarea infrastructurii de schi dinţară, în condiţiile în care România organizează în 2013 jocurileolimpice de iarnă pentru tineretului european.

"Până la finele anului avem în plan finalizarea infrastructuriide schi din Poiana Braşov, proiect pentru care au fost alocaţicirca 120 mil. lei. Totodată, pentru 2011 ne propunem şifinalizarea unor lucrări de reabilitare a grădinii zoologice şi aparcului din Braşov, mansardarea unei şcoli generale şi construireaunei săli de sport, investiţii care se ridică în total la peste 32mil. lei", a declarat George Scripcaru, primarul municipiuluiBraşov.

Pentru lucrările de reabilitare a grădinii zoologice şi aparcului din Braşov au fost alocaţi peste 29,6 mil. lei (circa 7mil. euro), fondurile provenind atât din bugetul local alprimăriei, cât şi de la Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Grădina Zoologică Braşov a intrat în reabilitare în urmaincluderii în programul "Implementarea şi realizarea proiectelor deinvestiţii în vederea atingerii standardelor necesare autorizăriigrădinilor zoologice", program finanţat de Ministerul Mediului dinfondul alocat pentru implementarea programelor şi subprogramelormultianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor.Autorizaţia de construire a fost emisă în luna octombrie a anuluitrecut.

Proiectul prevede realizarea mai multor categorii de lucrări,respectiv completarea dotărilor existente şi realizarea deconstrucţii noi. Grădina zoologică găzduieşte în prezentaproximativ 760 de animale din 65 de specii.

Un alt proiect pe care municipalitatea braşoveană intenţioneazăsă-l demareze în acest an este pasajul rutier denivelat pe StradaIndependenţei, valoarea investiţiei fiind de peste 21,9 mil. lei,TVA inclusă (circa 5,2 mil. euro). Investiţia vizează construcţiaunui pasaj suprateran de traversare a căii ferateBraşov-Sighişoara, care va înlocui actuala trecere la nivel cucalea ferată.

Proiectul include lucrarea de traversare a liniei, în lungimetotală de 588 metri, plus rampe de racordare cu străzile existente.Pasajul propriu-zis va avea 276 de metri lungime, cu o bandă decirculaţie pentru fiecare sens şi trotuare pentru pietoni. Termenulde finalizare a lucrărilor este prevăzut

într-un interval de 25 de luni de la demararea proiectului,fiind alocaţi bani atât din bugetul primăriei, cât şi prinProgramul Operaţional Regional în intervalul 2007-2013.

Construcţia pasajului suprateran vine în completarea artereirutiere ce va fi realizată tot începând cu acest an în interiorulzonei economice Coresi, contribuind la dezvoltarea unei legăturidirecte pe axa est-vest a municipiului şi restul zonelor din polulde creştere Braşov (zona metropolitană).

"În acest an ne-am propus şi demararea lucrărilor pentrutronsonul trei al centurii Braşov şi reamenajarea Pieţei Unirii.Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la aproximativ 19 mil.euro", a precizat primarul municipiului Braşov.

Pentru realizarea tronsonului trei al ocolitoarei municipiuluiBraşov au fost alocaţi 18 mil. euro atât din bugetul primăriei, câtşi din alte fonduri. Acest tronson va avea patru benzi pe o lungimede 5,2 km şi va contribui la descongestionarea cu 45% a traficuluigreu din oraş. Odată cu finalizarea proiectului, întreg oraşulBraşov va putea fi ocolit.

În anul 2006 s-a deschis pentru trafic primul tronson alocolitoarei municipiului Braşov în lungime de 4 km, lucrarea fiindcontinuată cu tronsonul doi, care a fost finalizat în trimestrulpatru din 2009. Cel de al doilea tronson înseamnă 6,43 km deşosea, două poduri şi un pasaj. Primăria Braşov mai vrea sădemareze în acest acest an şi o investiţie de peste 4,3 mil. lei(circa 1 mil. euro) în reamenajarea Pieţei Unirii, având în vederecreşterea potenţialului turistic al centrului istoric dinBraşov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO