ZF Transilvania

Proiecte europene de 32 mil. euro pentru reabilitarea reţelei de termoficare din Oradea. „Din bani europeni, pe perioada trecută de finanţare s-a reuşit înlocuirea centralei termice, dar şi a peste 17 kilometri de reţea de magistrale.”

Proiecte europene de 32 mil. euro pentru reabilitarea...

Autor: Laurentiu Cotu

26.02.2018, 18:30 287

Primăria Oradea va continua anul acesta programul de reabilitare a reţelei de termoficare prin înlocuirea a încă 23 de kilometri de magistrale şi modernizarea punctelor termice, proiect căruia îi sunt alocaţi aproximativ 32 de milioane de euro. Finanţarea este asigurată în proporţie de 95% din fonduri europene, Programul Operaţional Infrastructură Mare (P.O.I.M.) 2014-2020, restul de 5% fiind contribuţia municipiului Oradea.

’’Din bani europeni, pe perioada trecută de finanţare s-a reuşit înlocuirea centralei termice, dar şi a peste 17 kilometri de reţea de magistrale. În etapa a II-a este în curs de finalizare înlocuirea a peste 20 de killometri de magistrale. A treia etapă are alocată o sumă de 27 de milioane euro, plus TVA, deci aproximativ 32 milioane de euro", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Lucrările la a III-a etapă sunt grupate pe trei categorii. Prima categorie de lucrări priveşte înlocuirea reţelelor principale, a magistralelor, unde suma totală alocată este de 15,8 milioane de euro. Din aceşti bani se vor înlocui 23 km de reţea primară şi reţelele secundare şi transformate în reţele de agent primar, pe o lungime de 1,3 km în zona centrului istoric, acolo unde punctele termice se află în situaţii neconforme.

A doua componentă de lucrări vizează modernizarea a 42 de puncte termice (PT), respectiv realizarea automatizărilor interioare şi a instalaţiilor, dar şi reabilitarea reţelelor de secundar, inclusiv sistemul de recirculare la blocurile deservite de aceste puncte termice. Pentru acesată categorie sunt alocaţi 8,5 mil. euro (pentru PT), plus 1,9 mil. euro pentru reţelele secundare. A treia componentă a acestei etape vizează zona centrală şi urmăreşte înlocuirea a 5 PT mari cu minipuncte termice penru fiecare consumator, fiind alocată suma de 7 mil. euro.

’’Acest proiect va fi dublat în a doua jumătate a lunii martie cu un proiect de 19 milioane de euro, care va fi depus pe o altă axă din P.O.I.M. ,Axa 6.1 - Energii regenerabile. Cofinanţarea oraşului Oradea este de 4 milioane de euro, iar granturile europene de 15 milioane de euro. Acest proiect presupune că întreg cartierul Nufărul va fi reabilitat din punct de vedere termic, toate actualele puncte termice urmând să fie dezafectate şi înlocuite cu aproximativ 280 de module pentru fiecare scară de bloc’’, a spus primarul municipiului Oradea.

laurenţiu.cotu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO