ZF Transilvania

Rombat Bistriţa investeşte 16 mil. euro în producţia de baterii pentru maşini hibride

Autor: Laurentiu Cotu

02.09.2011, 15:21 1348

Producătorul de acumulatori auto Rombat Bistriţa a demarat o investiţie de 16 mil. euro pentru construcţia unei unităţi de producţie a bateriilor pentru motoare hibride. Conducerea companiei spune că până în momentul de faţă a fost achiziţionat terenul, în vecinătatea actualei fabrici Rombat de la Bistriţa, urmând să fie demarate lucrările de construcţie a noii fabrici. Investiţia este susţinută în proporţii egale din fonduri europene şi din fondurile companiei, nouă unitate urmând să intre în producţie începând din anul viitor.

''Suntem în discuţii avansate cu grupul Volkswagen, care ne-au cerut să le livrăm din 2013 baterii pentru motoarele hibride. Totodată, noua unitate Rombat va produce baterii şi pentru maşinile hibride fabricate de Renault sau Peugeot. Intenţia noastră este ca în 2013 să producem în total la Bistriţa 600.000 de baterii pentru maşinile hibride'', a declarat pentru ZF Transilvania Claudiu Necşoiu, manager vânzări Rombat. Reprezentanţii companiei bistriţene nu au oferit mai multe detalii legate de suprafaţa noii fabrici Rombat sau despre numărul de oameni care urmează să fie angajaţi.

Totodată, producătorul de acumulatori auto a investit în 2010 şi în acest an suma de 9 mil. euro pentru extinderea capacităţii de reciclare a bateriilor la Rebat Copşa Mică. Jumătate din fondurile necesare extinderii capacităţii de reciclare au fost asigurate de Rombat, diferenţa provenind din programele de finanţare ale Fondului de Mediu.

Rombat SA a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de peste 143 mil. lei (circa 34 mil. euro), cu 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele şase luni, vânzările au depăşit 1.027.000 de unităţi, iar profitul a crescut cu 40% faţă de perioada similară a anului trecut, depăşind 7,5 mil. lei (circa 1,8 mil. euro).

Anul trecut, vânzările companiei bistriţene au crescut pe toate segmentele de business, iar livrările au depăşit 2,1 mil. de baterii auto. Pentru 2011, Rombat şi-a stabilit ca ţintă de vânzări, livrarea a 2.260.000 de acumulatori auto. Anul trecut Rombat SA a realizat o cifră de afaceri de peste 66 mil. euro, iar pentru acest an şi-a propus o creştere cu 14% a afacerilor, conform unor informaţii anterioare furnizate de conducerea Rombat. Compania intenţionează să ajungă în 2015 la un business total de 100 mil. euro şi să producă 3 milioane de baterii auto, dintre care 600.000 de baterii pentru maşinile hibrid.

În prezent, Rombat are o capacitate de producţie de peste 2,3 milioane de baterii pe an şi este furnizor regional în panelul Renault, furnizor unic Dacia, PSA Peugeot din Slovacia, iar din acest an furnizor pentru fabrica Nissan Sankt Petersburg, din Rusia. Portofoliul de produse include branduri precum Tornada, Pilot, Cyclon, Calciu, Magma, Terra, Premier. Compania are sediul în Bistriţa şi deţine centre logistice în Bucureşti, Brăila, Braşov, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea sau Râmnicu Vâlcea.

Rombat a lansat recent pe piaţă noua gamă Terra Heavy Duty, destinată vehiculelor grele de transport. Noile baterii Terra Heavy Duty reprezintă o variantă îmbunătăţită a vechii clase, fiind împărţită în trei clase de calitate (Terra Pro, Terra Plus şi Terra), potrivit oficililor Rombat. Bateriile sunt destinate atât maşinilor cu un nivel mediu de dotare din punctul de vedere al consumatorilor electrici, cât şi pentru maşinile cu dotări multiple, de genul GPS, televizor, frigider sau încălzirea rezervorului de combustibil.

Rombat Bistriţa a decis, în prima parte a anului, divizarea companiei prin înfiinţarea a 13 noi firme, care preiau o parte din patrimoniul societăţii şi care au activităţi în auto, construcţii, comerţ sau agricultură. Prin divizare s-a urmărit o administrare mai eficientă a activelor implicate în acest proces, potrivit conducerii Rombat.

La finalul anului trecut, Rombat Invest (companie controlată de 50 de persoane fizice) deţinea 58,16% din titlurile Rombat SA, Dorel Goia 18,93% din acţiuni, Acumulatori Invest 3,7% din titluri, SSIF Broker 3%, Trebela Limited 2,4%, restul de 13,6% din titluri fiind deţinute de alţi acţionari. Numărul total al angajaţilor Rombat este de 665 de persoane, din care 102 lucrează în locaţia de valorificare a plumbului din baterii-deşeu de la Copşa Mică. Totodată, Rombat a dezvoltat o reţea de service care cuprinde aproximativ 100 de reprezentanţe la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO