ZF Transilvania

Şomerii clujeni, consiliaţi cu fonduri europene de 500.000 de euro

Autor: Laurentiu Cotu

27.10.2011, 14:32 382

Câteva zeci de şomeri din Cluj-Napoca s-au întâlnit astăzi cu reprezentanţii mai multor companii care activează pe piaţa locală, în cadrul unui proiect de consiliere, informare şi asistenţă în vederea găsirii unui loc de muncă, finanţat din fondurile europene pentru resurse umane.

Participanţii au putut afla de la potenţialii angajatori, ce urmăresc aceştia la interviurile de angajare şi ce aşteptări au când recrutează personal. Discuţiile au pornit de la experienţa personală şi au inclus diverse recomandări din partea angajatorilor. La eveniment au participat companiile locale Held Fashion, Construcţii Rutiere Cluj, Elmafarm, GI Group, Miru Global şi CSI România, alături de Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj.

În cadrul proiectului demarat în acest an, peste 600 de persoane din regiunea Nord-Vest vor beneficia pentru o perioadă de 18 luni de consiliere, informare şi asistenţă în vederea găsirii unui loc de muncă.

Proiectul, cu o valoare de aproximativ 0,5 mil. euro, îşi propune creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi, implicit, scăderea şomajului în rândul persoanelor inactive, şomere sau în căutarea unui loc de muncă.

Programul vizează persoanelor din regiunea Nord-Vest, în special cele din municipiul Cluj-Napoca şi din alte şase regiuni rurale (Poieni, Ciucea, Negreni, Iara, Mihai Viteazu şi Călăţele). Proiectul este câştigat şi implementat de firma de consultanţă în management KCMC (K Consulting Management and Coordination).

Până în prezent s-au înscris peste 170 de persoane, dintre care 100 de oameni au început etapa de consiliere şi 13 au fost îndrumaţi spre angajatori. De asemenea, echipa de proiect a contactat 70 de angajatori din industria prelucrării metalelor şi a lemnului, textilă, construcţii, comerţ, IT, servicii şi externalizare a proceselor de afaceri, hoteluri şi restaurante, asigurări.

''La începutul anului viitor vom organiza şi un eveniment de mediere între şomeri şi angajatori, cu scopul de a accelera procesul de găsire a unui loc de muncă", a declarat Alexandra Dinu, director proiect.

În cadrul proiectului N.O.R.D. - Nevoia de Orientare, Reorientare şi Dezvoltare, 610 persoane vor fi informate despre oportunităţi de dezvoltare şi ocupare profesională (250 de oameni vor fi consiliaţi profesional, iar alte 100 de persoane vor fi sprijinite să participe la cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului), urmând ca 21 de oameni să se angajeze în urma cursurilor la care vor participa. Proiectul se adresează şomerilor tineri, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani, şomerilor cu vârstă de peste 45 de ani, dar şi persoanelor aflate în şomaj de mai mult timp. Până în 2013, România are la dispoziţie 4,25 mld. euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea resurselor umane, prin intermediul programului POSDRU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO