ZF Transilvania

Suedezii de la Trelleborg investesc 16 mil. euro în extinderea capacităţii de producţie din Dej

Suedezii de la Trelleborg investesc 16 mil. euro în...

Autor: Laurentiu Cotu

23.08.2013, 17:51 2713

Producătorul suedez de componente pentru industria auto Trelleborg Automotive, are în plan o investiţie în valoare de 16 mil. euro în vederea extinderii capacităţii de producţie a fabricii din Dej, judeţul Cluj. În acest sens, suedezii îşi propun obţinerea din partea guvernului României, prin intermediul schemelor de ajutor de stat, suma de 5,4 mil. euro pentru cofinanţarea investiţiei. Trelleborg deţine în parcul industrial Arc Parc din Dej o unitate de producţie a pieselor antivibraţie pentru autovehicule.

Investiţia suedezilor presupune construirea unei hale de producţie şi achiziţionarea de echipamente, în valoare totală de aproximativ 16 milioane de euro. Investiţia ar urma să demareze în al patrulea trimestru, iar producţia efectivă să înceapă cel târziu în trimestrul al doilea din 2014. Totodată, vor fi create 284 de noi locuri de muncă, compania Trelleborg Automotive Dej ajungând astfel la un total de 585 de angajaţi. Pe de altă parte, cifra de afaceri a companiei va creşte de la 40 de milioane de euro în prezent la peste 100 de milioane de euro anual, circa 70% din producţia realizată de suedezi la Dej se adresează pieţei externe, conform informaţiilor furnizate de Consiliul Judeţean Cluj.

’’Conştientizând multiplele avantaje pe care dublarea capacităţii de producţie a companiei Trelleborg Automotive le presupune, am decis să sprijinim acest proiect. În acest sens, am avut o întâlnire la Ministerul Finanţelor Publice pentru a susţine compania Trelleborg, în crearea de noi locuri de muncă’’, a declarat Horia Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Reprezentanţii CJ Cluj spun că economia judeţului, precum şi cea locală vor avea numai de câştigat, preconizându-se a fi colectate suplimentar, anual, din plăţile sub formă de impozite, taxe şi contribuţii sociale peste 2 milioane de euro. Oficialii companiei Trelleborg nu au comentat pe marginea acestui proiect de investiţii.

Printre clienţii fabricii de componente auto Trelleborg din Dej se numără Volkswagen/Skoda, BMW, Nissan, PSA, Dacia şi Renault, potrivit unor informaţii anterioare oferite de conducerea companiei. Pe piaţa din România, Trelleborg este unul dintre principalii furnizori pentru Dacia-Renault. Suedezii au intrat pe piaţa locală în urmă cu aproape 7 ani şi au investit în fabrica din parcul industrial Arc Parc din Dej peste 10 mil. euro, conform unor informaţii anterioare. La Dej se produc în principal componente pentru motoare şi sisteme de montare şasiuri, dar şi sisteme antivibraţie, componente ale sistemelor de frânare şi de evacuare, precum şi elemente de caroserie.

Trelleborg Automotive Dej a realizat în 2011 o cifră de afaceri de aproape 144 mil. lei (34 mil. euro), cu un număr mediu de 205 angajaţi, conform informaţiilor existente în prezent pe site-lui Ministerului Finanţelor Publice. Trelleborg Automotive a fost prima firmă care a intrat în Arc Parc din Dej şi a beneficiat de privilegiile primului investitor, astfel că o suprafaţă de circa 2 hectare din acest parc industrial a fost vândută către suedezi. Parcul Industrial Arc Parc se întinde pe o suprafaţă totală de 40,18 hectare, situată în intravilanul localităţii Dej, judeţul Cluj, şi este o investiţie privată.

Compania Trelleborg Automotive Dej este membră a grupului suedez de componente auto Trelleborg Automotive AB. Trelleborg a fost înfiinţată în anul 1905 de către omul de afaceri Henry Dunker şi are în jur de 15.000 de angajaţi, în 40 de ţări. Vânzările anuale ale grupului se cifrează la circa 2,4 miliarde de euro.
 

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO