ZF Transilvania

Suedezii de la Trelleborg si-au dublat vanzarile în Romania

Suedezii de la Trelleborg si-au dublat vanzarile în Romania

Compania suedeza Trelleborg a investit in unitatea de productie din Dej aproximativ 10 milioane de euro

05.03.2009, 17:24 818

 
Compania Trelleborg Automotive, membra a grupului suedez de componente auto Trelleborg AVS, a realizat anul trecut vanzari totale de 20 mil. euro, ceea ce reprezinta o dublare a afacerilor fata de anul precedent.
La începutul anului trecut, conducerea companiei din Dej estima pentru 2008 o cifra de afaceri de 25 mil. euro si vanzari totale de 30 mil. euro pana la finele anului 2009, însa din cauza crizei financiare din domeniul componentelor auto, reprezentantii firmei nu au putut preciza în momentul de fata la ce nivel se vor ridica afacerile Trelleborg Automotive în acest an. Trelleborg Automotive a inaugurat în 2007 punctul de productie din parcul industrial Arc Parc din Dej.
„Cifra de afaceri realizata anul trecut de compania noastra a fost sustinuta de cresterea capacitatii de productie a Trelleborg Automotive, precum si a numarului de comenzi din partea clientilor nostri, companiile Dacia-Renault, Audi, Ford, Volvo si Nissan’’, a declarat pentru ZF Transilvania Hans Joerg Greif, director general Trelleborg Automotive.
Potrivit reprezentantilor companiei din Dej, spre finele anului trecut au scazut comenzile venite din partea Dacia, principalul client al companiei Trelleborg Automotive, dar si cele din partea partenerilor externi de afaceri Audi, Nissan, Volvo si Ford.
Numarul salariatilor companiei clujene la finele anului trecut era de 205 persoane, conducerea companiei neefectuand disponibilizari pana în momentul de fata. Anul trecut, conducerea Trelleborg anunta ca intentioneaza sa creasca gradual numarul salariatilor atat în 2009, cat si în anii urmatori, în functie de evolutia pietei.
Suedezii au investit in punctul de productie din Dej peste 10 milioane de euro, aici realizandu-se motoare si sisteme de montare sasiuri, care asigura, in principal, necesarul de componente auto pentru fabrica Dacia si Renault.
De altfel, potrivit reprezentantilor Trelleborg, capacitatile de productie ale fabricii vor creste in functie de cererea venita din partea Dacia-Renault, in prezent principalul client pentru fabrica de la Dej. Compania din Dej produce sisteme antivibratie, componente ale sistemelor de franare si de evacuare, precum si elemente de caroserie si a deschis fabrica din Cluj în anul 2007, în parcul industrial Arc Parc Dej.
In ultimii doi ani, proiectele Trelleborg Automotive au fost orientate inspre extinderea capacitatilor de productie ale fabricii din Dej pana la 25.000 de metri patrati, punctul de productie avand in momentul inaugurarii o suprafata de 6.500 de metri patrati.
Compania suedeza a fost prima firma care a venit în Arc Parc din Dej si a beneficiat de privilegiile primului investitor, astfel ca terenul de 2 hectare din parcul industrial clujean a fost vandut catre Trelleborg. Parcul Industrial Arc Parc se intinde pe o suprafata de 40,18 hectare, situata in intravilanul localitatii Dej, judetul Cluj, si este o investitie privata.
Compania Trelleborg Automotive si-a majorat anul trecut capitalul social cu 11,87 mil. euro, la aproximativ 20 mil. euro. Conducerea Trelleborg a declarat ca firma din Dej nu are în vedere realizarea unor investitii în acest an, tinandu-se cont de criza financiara internationala.
Grupul suedez Trelleborg a fost infiintat in anul 1905 de catre omul de afaceri Henry Dunker si are peste 20.000 de angajati in 40 de tari. Vanzarile anuale ale grupului se cifreaza la aproximativ 23 de miliarde de coroane suedeze (circa 2,4 mld. euro), iar profitul anual este de aproximativ 1 miliard de euro. Actiunile grupului Trelleborg sunt listate la bursa din Stockholm, iar prezenta in Romania face parte din strategia de expansiune a grupului in Europa de Est.
Piata romaneasca a atras in ultimii ani investitii de cateva sute de milioane de euro pe domeniul de automotive, firmele din domeniu fiind interesate mai ales de costurile reduse cu forta de munca, in Romania nivelul salarial fiind de cateva ori mai mic decat in Europa de Vest.
Cifra totala de afaceri a industriei auto din Romania, care include atat rezultatele consemnate de dealerii de masini, cat si pe cele raportate de constructorii auto si de producatorii de subansamble, era estimata în 2008 la 11,5 miliarde de euro. Anul trecut, în Romania activau peste 400 de producatori de subansamble auto. In anul 2007, cifra de afaceri globala din industria auto a fost de 7,35 de miliarde de euro.
In ultimii trei ani, companii precum Trelleborg si Manufactura Moderna de Metales (MMM) Barcelona au investit peste 20 de milioane de euro în dezvoltarea unor facilitati de productie în judetul Cluj. De asemenea, companiile de automotive deja existente pe piata au investit în extinderea capacitatilor de productie.
Extinderile pe acest sector au generat în perioada 2007-2008 cateva tendinte pe piata muncii, cum ar fi angajarile masive de muncitori sau operatori, fluctuatia de personal sau cresterea salariilor peste medie, în special pe pozitii specializate sau de management, însa din cauza crizei financiare internationale o parte din firmele de automotive au trecut în ultimul timp la disponibilizari de personal.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO