ZF Transilvania

Traficul pe aeroportul din Cluj-Napoca a crescut cu 63% în primul semestru, la 1,23 de milioane de pasageri

Traficul pe aeroportul din Cluj-Napoca a crescut cu 63%...

Autor: Laurentiu Cotu

03.07.2017, 16:58 459

Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, al doilea cel mai important aeroport din ţară din punctul de vedere al numărului de pasageri (1,88 milioane anul trecut), a înregistrat în primul semestru din acest an un număr de 1,23 de milioane de pasageri, în creştere cu 63% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

’’Asistăm la o creştere cu adevărat spectaculoasă, dar pe deplin justificată, a tuturor indicatorilor de trafic ai aeroportului clujean. Este, fără îndoială, ceea ce am urmărit, ca investiţiile pe care le-am făcut la acest obiectiv să genereze rezultate pe măsură’’, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

O creştere semnificativă în primele şase luni din acest an s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte traficul de marfă şi a numărul de mişcări aeronave pe aeroportul din Cluj-Napoca. În primul semestru din 2017 pe aeroportul din Cluj au aterizat sau au decolat 12.302 aeronave, cu 51% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ceea ce priveşte transportul de marfă, s-a constatat o creştere de 52%, cantitatea de marfă transportată pe şi de pe aeroportul clujean în primele şase luni din anul 2017 fiind de 1.547.363 de tone, faţă de 1.015.118 de tone în perioada similară din anul trecut.

La finalul lunii iunie, aeroportul din Cluj a înregistrat cel mai mare trafic de pasageri din istorie, de 10.189 de oameni, într-o singură zi. Oficialii aeroportului din Cluj estimează că pragul de 10.000 de pasageri, într-o singura zi, va fi depaşit de mai multe ori în sezonul de vară, datorită celor 45 de destinaţii regulate operate şi a celor zece destinaţii turistice de vacanţă.

Aeroportul din Cluj-Napoca a avut în 2016 o cifră de afaceri de 48,9 mil. lei (circa 11 mil. euro), mai mult cu 15% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de Ministerul Finanţelor. Aeroportul clujean a reuşit anul trecut o creştere de patru ori a profitului net faţă de anul anterior, până la 4,3 mil. lei (960.00 de euro). În 2015, regia subordonată CJ Cluj a realizat o cifră de afaceri de 42,5 mil. lei (9,5 mil. euro) şi un profit net de peste 1 mil. lei (235.000 de euro), potrivit mfinanţe.ro

Aeroportul are o capacitate anuală de 2 milioane de pasageri pentru terminalul sosiri şi de 1,5 milioane de pasageri pentru plecări. Pentru acest an, reprezentaţii aeroportului estimează un trafic de pasageri cuprins între 2,7 şi 3 milioane de pasageri. Astfel, actuala capacitate a terminalelor de pasageri se preconizează a fi atinsă în anul 2018.

De pe aeroportul din Cluj-Napoca sunt operate zboruri regulate de către companiile Tarom, Lufthansa, Wizz Air, Blue Air, LOT Polish Airlines, Turkish Airlines, ASL Airlines Switzerland, RAF-Avia (Cargo), Silver Air (Cargo) şi Vueling, potrivit site-ului aeroportului Cluj. Zborurile spre destinaţiile de vacanţă sunt operate de către nouă companii aeriene: Blue Air, Air Bucharest, Corendon Airlines, Aegean Airlines, Ellinair, Tarom, Freebird Airlines, Pegasus şi Atlasglobal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO