ZF Transilvania

West City Hotel a fost vandut cu 12 mil. euro la numai trei luni de la inaugurare

West City Hotel a fost vandut cu 12 mil. euro la numai trei luni de la inaugurare

Grupul Coratim a investit 10 milioane de euro in proiectul West City Hotel

26.05.2009, 17:48 658

Conducerea grupului Coratim, care activeaza in domeniul constructiilor si al dezvoltarilor imobiliare, a anuntat ca a vandut hotelul de patru stele West City din Cluj. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 12 milioane de euro. Cumparatorul este Elena Grec, din Targu-Mures, care a facut parte din consiliul de Administratie al Bere Mures, companie vanduta anul trecut catre concernul olandez Heineken, valoarea acestei tranzactii fiind de peste 150 mil. euro. Hotelul de patru stele West City Cluj, situat in apropierea complexului Polus Center, a fost inaugurat la inceputul acestui an in urma unei investitii care se ridica la aproximativ 10 mil. euro.

 
Al doilea hotel scos la vanzare
Aceasta este cea de-a doua tranzactie importanta pe piata locala, dupa ce in prima parte a anului, omul de afaceri Gheorghe Fatol a vandut hotelul de patru stele „Rimini Plaza" catre una dintre companiile de investitii financiare controlate de Arpad Paszkany.
Grupul Coratim, care a construit hotelul West City Cluj, este controlat de oamenii de afaceri clujeni Marius Bejan si Daniel Dumitras, care pana in acest an au mai investit in patru proiecte rezidentiale, un proiect de hale industriale in comuna Baciu si unul de spatii logistice in comuna Floresti. Noul proprietar al hotelului, Elena Grec, a facut parte din conducerea societatii Bere Mures, achizitionata anul trecut de grupul olandez Heineken.
„Odata cu finalizarea tranzactiei se va infiinta o noua companie, West City Hotel, care se va ocupa de administrarea hotelului de patru stele. Noul proprietar al hotelului este din Targu-Mures si s-a ocupat pana in prezent de afaceri in domeniul alimentatiei publice. In continuare, Coratim intentioneaza ca pana la finele anului sa dea in functiune un nou hotel in Cluj, Est City, investitie care preconizam ca se va ridica la aproximativ 7 mil. euro’’, a declarat pentru ZF Transilvania Marius Bejan, unul dintre actionarii grupului Coratim.
La inaugurarea hotelului West City, conducerea grupului Coratim estima ca in acest an hotelul de patru stele din Cluj va ajunge la o cifra de afaceri de aproximativ 2 mil. euro si va avea un grad mediu de ocupare cuprins intre 40% si 45%.
Constructia hotelului a durat un an si jumatate, West City Hotel fiind conceput in special pentru segmentul de business al clientilor. Conducerea Coratim spunea la inaugurarea hotelului ca nu intentioneaza sa includa West City Hotel intr-un lant hotelier international, dar ca doresc sa dezvolte un brand propriu.
Hotelul West City Cluj are o suprafata totala de 7.000 de metri patrati, este structurat pe cinci etaje si dispune de 101 camere, destinate in special oamenilor de afaceri, dar si celor care tranziteaza orasul Cluj-Napoca. Din totalul celor 101 camere de care dispune hotelul clujean, 73 de camere sunt duble, 20 de camere single si 8 apartamente.
Pe langa capacitatile de cazare, unitatea hoteliera din Cluj mai include trei sali de conferinta cu o capacitate totala de 500 de locuri si un restaurant cu 120 de locuri. Hotelul West City Cluj are aproximativ 300 de locuri de parcare.
 
Piata hoteliera, in continua expansiune
„West City nu este doar un hotel de tranzit, ci si un loc destinat organizarii diferitelor evenimente. Clujul este intr-o continua expansiune, iar piata hoteliera locala nu poate satisface inca toate cerintele pietei. In prezent, hotelul dispune de un numar de 40 de angajati’’, a spus Marius Bejan.
Grupul Coratim este controlat de oamenii de afaceri clujeni Marius Bejan si Daniel Dumitras, care pana in prezent au mai investit in patru proiecte rezidentiale, un proiect de hale industriale in comuna Baciu si unul de spatii logistice in comuna Floresti.
Hotelul West City Cluj este situat in imediata apropiere a proiectului logistic Coratim din localitatea Floresti. Coratim a dezvoltat aici spatii de depozitare cu o suprafata totala de 15.000 mp, care in prezent sunt inchiriate in totalitate, investitia in acest proiect fiind de aproximativ 5 milioane de euro.
Conducerea Coratim a anuntat pentru urmatorii ani investitii in construirea unei cladiri de birouri cu o suprafata de 8.000 mp in Cluj-Napoca, a unui centru logistic in zona Tetarom, a unor imobile rezidentiale si a doua unitati hoteliere incadrate la trei si patru stele. Compania clujeana dezvolta o cifra de afaceri anuala de 5-6 milioane de euro.
 
Hotelierii internationali se extind pe piata locala
Anul trecut, mai multe branduri importante precum Continental sau Ramada au anuntat ca intentioneaza sa dezvolte proiecte pe piata clujeana. De asemenea, dezvoltatorii Atrium Center Cluj, proiect care include un hotel de patru stele, sunt in discutii cu mai multi operatori hotelieri internationali, printre numele vehiculate pe piata fiind Hilton si Novotel.
In acest an, omul de afaceri Gheorghe Fatol a vandut hotelul de patru stele „Rimini Plaza" catre una dintre companiile de investitii financiare controlate de Arpad Paszkany, aceasta fiind prima tranzactie importanta pe piata locala dupa cateva luni in care criza financiara a blocat complet mediul de afaceri.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica de catre omul de afaceri, din cauza unei clauze de confidentialitate, dar acesta a confirmat ca valoarea de piata a activelor vandute era de aproximativ 6-7 milioane de euro.
„Au fost si alti investitori interesati de Rimini, din domeniul hotelier, atat din Cluj, cat si un grup strain, care detine un lant international. Am ales sa vand catre firma lui Arpad Paszkany pentru ca, pe segmentul pe care am ramas pe piata, respectiv restaurantul Crama Haiducilor, ei imi ofera o crestere in viitor, sunt aducatori de potentiala clientela", a declarat Gheorghe Fatol.
Hotelul Rimini Plaza are o suprafata de 3.200 de metri patrati, cu 43 de camere, teren de sport, un restaurant si un bar, pe un teren de 2.800 de metri patrati. In apropierea hotelului Rimini, cumparat de Arpad Paszkany, se afla si proiectul acestuia, Sigma Towers, care include un hotel de cinci stele, ce urmeaza sa fie afiliat retelei internationale Sheraton. Proiectul Sigma Towers va avea doua turnuri ale proiectului de 27, respectiv 35 de etaje. Realizarea acestui prim turn este estimata la aproximativ 120 de milioane de euro.
Conform principalilor jucatori din piata hoteliera, in acest an scaderile ar putea depasi 17% fata de anul 2008. Daca anul trecut unitatile de cazare clujene au realizat vanzari totale de aproximativ 30 mil. euro, pentru acest an hotelierii clujeni prognozeaza o valoare a pietei aproximativ de 25 mil. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO