Zf TV

Cand va ajunge euro la 3 lei?

18.07.2007, 17:44 21

Chiar prea sanatoasa, ar spune unii. De la urarea guvernatorului, leul s-a apreciat cu aproape 13% in raport cu euro. Acum a ajuns la nivelul din vara anului 2002. Dar saptamani dramatice asa cum au fost ultimele dealerii n-au mai trait niciodata. Dupa ce ani de zile nimeni nu a avut incredere sa parieze pe moneda nationala, acum leul isi arata coltii in fata euro.

"Cred ca a luat prin surprindere pe toata lumea, pentru ca am avut o apreciere, cel putin in ultimele trei saptamani, foarte puternica", spune Ionut Dumitru, seful Departamentului de analiza din cadrul Raiffeisen Bank.

Cursul se indreapta in viteza spre trei lei pentru un euro. De vina, spun specialistii, sunt speculatorii din strainatate, care arunca pe piata romaneasca sute de milioane de euro, daca nu chiar miliarde. Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, estimeaza ca banii speculativi depasesc 2 miliarde de euro in acest moment.

"Avem randamente foarte atractive, o rata de dobanda printre cele mai mari din Uniunea Europeana: dupa Ungaria, avem rata de dobanda cea mai mare, ceea ce, bineinteles, atrage fluxuri de capital speculativ", explica Ionut Dumitru.

Pe de alta parte, valurile de valuta din strainatate s-au inmultit dupa intrarea Romaniei in comunitatea europeana.

"Aprecierea puternica a leului reflecta intrari de capital strain in Romania, atrase de perspective pozitive de afaceri, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", crede Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Tiriac Bank.

La toate acestea se adauga si pozitia geografica a tarii, care le asigura celor care investesc aici un acces rapid catre pietele estice.

"Economia Romaniei este o economie limitrofa zonei Uniunii si este, din fericire, la granita cu estul continentului, parte care va fi foarte atractiva in curand".

La o prima vedere, intarirea monedei nationale duce cu gandul la o economie mai puternica. Realitatea este insa alta, spun analistii. Scaderea cursului leu-euro va avea urmari dezastruoase.

"Efectul cel mai puternic va fi pe balanta comerciala, in sensul ca va creste deficitul comercial, ca urmare a faptului ca o moneda in apreciere va incuraja importurile", spune Florian Libocor, analist financiar al BRD-SocGen.

In timp ce ieftinirea produselor din strainatate le aduce importatorilor profituri tot mai mari, pentru exportatori fiecare noua apreciere a leului inseamna pierderi uriase. Unii se gandesc chiar sa intrerupa contactele comerciale cu pietele straine.

Joseph Seroussi, presedintele J&R Enterprises, cel mai mare grup de confectii local, este pesimist in ceea ce priveste profitabilitatea exporturilor romanesti. "A fost o tragedie pentru exportatori. Cursul a coborat pana acum cu 25%. Nici un exportator nu realizeaza o asemenea marja de profit, si este o situatie foarte foarte dificila. Au avut loc foarte multe falimente incepand cu 2005, din cauza scaderii cursului de schimb", explica el.

Pana anul trecut, din cele patru fabrici de confectii ale lui Joseph Seroussi ieseau anual pe pietele externe 1,5 milioane de costume, adica 96% din toata productia. Anul acesta, daca va avea noroc, va exporta cel mult 850 de mii de sacouri si pantaloni.

"Daca lucrurile vor continua asa, nu vom avea alta solutie decat sa ne inchidem afacerea. Nu ne putem permite sa pierdem bani doar de dragul pastrarii numelui. Vom incerca sa ne concentram pe piata interna si sa uitam de exporturi", declara Seroussi.

Chiar si companiile care au reusit pana acum sa isi acopere pierderile din export cu profiturile din import spun ca aceasta situatie nu va mai dura mult.
Producatorul de vinuri Murfatlar exporta 20% din productie in Statele Unite, Israel, Spania, Bulgaria sau China. Odata cu scaderea cursului, a inceput sa piarda din aceasta activitate, dar si sa castige de pe urma ieftinirii echipamentelor, sticlelor, etichetelor sau dopurilor pe care le cumpara din strainatate.

"E o situatie aparte la Murfatlar, in sensul ca avem si importuri foarte multe, si in conditiile astea ce pierdem la export castigam la importuri. Multe din importurile pe care le facem acum n-o sa le avem la anul. De exemplu, o linie de imbuteliere o cumperi anul asta, nu o cumperi in fiecare luna. Pe termen mediu, aceste importuri vor scadea, si daca aceasta evolutie va continua, vom pierde bani seriosi", potrivit lui Radu Morar, director de marketing la Murfatlar.

In schimb, cei care sigur nu vor pierde din aceasta apreciere a leului sunt romanii care s-au imprumutat in euro sau cei care isi cheltuiesc banii in strainatate.

"Aprecierea puternica a leului de la inceputul acestui an le-a usurat mult efortul celor care au de rambursat rate la credite contractate in euro. Pe de alta parte, leul mai puternic din aceasta vara le da o putere mai mare de cumparare romanilor care aleg sa-si petreaca vacanta peste granita", spune Liviu Chiru, redactor al Ziarului Financiar.

La casele de schimb valutar, scaderea cursului a redus numarul de clienti, iar agentii s-au transformat in consilieri financiari pentru romanii ingrijorati de economiile lor.

"Lucrurile nu merg foarte bine la casele de schimb valutar, pana va mai creste euro este o perioada mai slaba pentru noi. Clientii ne intreaba daca va mai scadea (cursul euro-leu ? n.r.), cand va ma scadea, pana cand va dura scaderea asta, ei vor sa stie cati bani o sa piarda, sunt foarte ingrijorati", este de parere Daniela Neagu, agent schimb valutar.

Cei mai pesimisti analisti din banci cred ca pana la sfarsitul anului euro ar putea urca la 3 lei si 35 de bani. Pe de alta parte, exista si cativa optimisti, care considera ca moneda europeana ar putea cobori la 3 lei in acest an.
Mai ramane o singura intrebare: cand anume va ajunge un euro sa valoreze trei lei?

Asteptam opiniile voastre la adresa de e-mail angela.placinta@zf.ro sau zf@zf.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO