Ziarul de Duminică

„20 de ani în Siberia”, la TNB/ de Dorina Călin

„20 de ani în Siberia”, la TNB/ de Dorina Călin

Autor: Dorina Călin

29.01.2015, 23:54 51

Spectacolul „20 de ani în Siberia”, „un tulburător monolog dramatic despre calvarul deportării”, va avea premiera oficială pe 7 februarie, în Sala Media a Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Spectacolul este o dramatizare de Sorin Misirianţu după cartea Aniţei Nandriş-Cudla, „20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă”. Cunoscut reprezentant al tinerei generaţii de creatori de spectacol, cu numeroase montări pe scenele din ţară, mai ales la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca şi la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, actor, dar şi scenarist şi regizor de film, Sorin Misirianţu semnează, de asemenea, regia şi scenografia pentru această producţie din cadrul programului TNB „Procesul comunismului prin teatru”.

„20 de ani în Siberia” este un spectacol despre destinul unei ţărănci bucovinene, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul din Gulagul sovietic. Printre cei 13.000 de români din nordul Bucovinei, care au trăit, în iunie 1941, groaza deportării, s-a aflat şi Aniţa cu întreaga familie. A supravieţuit regimului de înfometare, bolilor şi muncii într-un mediu extrem de dur, reuşind să îşi crească fiii şi să se întoarcă cu ei pe plaiurile natale în 1961. Cartea sa de memorii a fost tipărită abia după 1989, în România, la editura Humanitas, fiind distinsă cu premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române. A fost tradusă în mai multe limbi de circulaţie internaţională.

„După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară”, aprecia Monica Lovinescu.

Adusă în scenă, la TNB, povestea dă naştere unui spectacol care trezeşte conştiinţele amorţite şi demască teroarea comunismului. În interpretarea de un puternic dramatism a actriţei Amalia Ciolan, publicul va descoperi o ţărancă simplă, înzestrată cu o fluenţă a scriiturii şi un firesc al povestirii în faţa cărora talentul multor scriitori consacraţi păleşte. Neîmpovărată de ură sau blesteme, fără a pronunţa vreodată cuvântul „comunism”, Aniţa/ Amalia îşi acordează gândurile şi trăirile într-o interpretare artistică excepţională, care relevă „statura net aristocratică a ţăranului român”, aşa cum spunea sciitorul Ştefan J. Fay.

Pentru Amalia Ciolan, actriţă a Teatrului Naţional din Bucureşti din 1994, acest tulburător monolog dramatic este, totodată, o redescoperirea a valenţelor ei actoriceşti. Aceasta a mai jucat şi în alte creaţii încărcate de dramatism, precum „A patra soră”, de Janusz Glowacki, „Trei surori”, de A.P. Cehov, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, de Matei Vişniec, „Amanţii însângeraţi”, de Chikamatsu Monzaemon, „Povestiri din zona interzisă”, după Svetlana Alexievici, „Tamerlan cel Mare”, de Christopher Marlowe, şi „Macbeth”, de William Shakespeare, spectacol la care i-a fost încredinţat şi rolul de asistent al regizorului Radu Penciulescu.

Primele reprezentaţii ale spectacolului au avut loc pe 23, 24, 29 ianuarie, continuă azi, 30 ianuarie, de la ora 20.00, în Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti, iar premiera oficială va avea loc pe 7 februarie, la ora 20.00.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO