Ziarul de Duminică

25 de ani de la căderea comunismului/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

11.12.2014, 23:46 35

Alina Cojocaru in „La fille mal gardée"

Alina Cojocaru (foto 1) va dansa în premiera baletului „La fille mal gardée”, pregătit şi pus în scenă de Malin Thoors şi Johan Kobborg, care va avea loc pe 13 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti, celebra prim-solistă de renume internaţional întorcându-se pe scena instituţiei româneşti după un an. Alina Cojocaru a dansat, în urmă cu un an, pe 7 decembrie 2013, în premiera baletului „La Sylphide” de la Opera Naţională Bucureşti (ONB), spectacol pus în scenă de coregraful Johan Kobborg pentru prima dată în România. La un an de la acest eveniment, celebra prim-solistă de renume internaţional se întoarce pe scena ONB, pentru a dansa în spectacolul „La fille mal gardée”, balet în două acte şi trei scene de Ferdinand Hérold şi John Lanchbery, o producţie a cărei coregrafie poartă semnătura lui Sir Frederick Ashton. Scenografia îi aparţine lui Osbert Lancaster, spectacolul fiind pus în scenă şi pregătit de Malin Thoors şi Johan Kobborg.

Premiera mondială a spectacolului a avut loc pe 28 ianuarie 1960, la Royal Opera House - Covent Garden din Londra. La Opera Naţională Bucureşti premiera va avea loc pe 13 decembrie, urmând noi reprezentaţii pe 14, 19 şi 21 decembrie şi pe 4, 11, 14 şi 30 ianuarie 2015, se arată site-ul instituţiei teatrale. Din distribuţia baletului fac parte Alina Cojocaru (Lise), Robert Enache (Colas) şi Johan Kobborg (Văduva Simone).

 

Winter Gringo  concert AG Weinberger

În preajma Sărbătorilor de Crăciun, Green Hours vă invită sâmbătă 13 decembrie, ora 21:30, la concertul WINTER GRINGO (foto 2) - o selecţie unică de bijuterii muzicale, piese rar auzite pe care în Romania doar AG Weinberger le cântă. Fiecare nou concert aduce alte piese, alte poveşti-document ţesute în jurul pieselor muzicale ce au facut istorie, veti asculta mărturii ale întâlnirilor sale cu mari personalităţi ale muzicii americane de gen, strânse în cei şapte ani petrecuţi în Statele Unite.
Concertul acustic WINTER GRINGO de 1 h si 30 de minute te poartă în atmosfera şi poveştile temelor muzicale ce apartin anilor ‘20, ’30 şi până astăzi, din care nu lipsesc şi piesele proprii, cele mai noi ganduri-sonore ale artistului.

Chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume, el este o certă autoritate în domeniu. Atitudinea şi gîndirea despre viaţă îl definesc ca fiind „întâiul misionar al muzicii Blues”,  fiind supranumit de cǎtre critica de specialiate Mr. Blues al României.
În 1998 este invitat la Festivalul BLUESTOCK, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare. În mai 2000, pleacă „în exil cultural” în Statele Unite, intrând astfel în marea competiţie a pieţei muzicale din America.
În noiembrie 2003, AGWeinberger s-a întors acasa învingător semnând un contract cu o Casă de Discuri americană, Heart And Soul Records. Nashville Calling, întâiul album american semnat AGWeinberger a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, TN. În 2007 este propus pentru nominalizare la premiile Grammy, pentru 7 categorii. In 2011 a fost decorat cu „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler”, de cǎtre Preşedinţia României, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente.
 

Doriţi să învăţaţi sanscrită şi hindi ?

A fost inaugurat în aceste zile la Cluj Napoca, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş - Bolyai, Centrul pentru Studii Indiene, instituţie dedicată cercetării tradiţiilor indiene, filosofiilor, limbilor şi religiilor care fac din India una dintre cele mai interesante şi incitante ţări ale lumii. Aşa cum s-a precizat la ceremonia de deschidere, centrul are ca obiectiv principal promovarea culturii indiene în mediul universitar clujean, dar şi în spaţiul public din Transilvania, precum şi o mai bună înţelegere a acestei culturi prin programe complete de educaţie, cercetare şi publicare.

Printre proiectele care au fost anunţate se numără organizarea unor cursuri de istorie, cultură şi civilizaţie cu profesori din India şi Europa, cursuri de limbă sanscrită şi hindi susţinute de specialişti din India, organizarea unor evenimente culturale şi ştiinţifice, precum lansări de carte, conferinţe, seminarii, expoziţii foto, proiecţii de filme documentare, spectacole de muzică tradiţională indiană.

Organizatorii au mai anunţat lansarea seriei de conferinţe Indian Studies Lecture Series, ca şi a unei reviste de specialitate, în limba engleză, Romanian Journal for Indian Studies, ca o platformă de diseminare a conferinţelor găzduite la Centru.

Mai consemnăm intenţia universitarilor clujeni şi indieni de a continua cu titluri şi autori de valoare colecţia de carte „Biblioteca indiană“, înfiinţată la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă în anul 2008.

Centrul clujean pentru studii indiene va dezvolta colaborări cu centrele similare de la mari universităţi din Europa, India şi SUA, prin aplicarea la programe şi proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale. (Radu  Constantinescu)

 

25 de ani de la căderea comunismului în România

Pentru a marca 25 de ani de la căderea sistemului comunist, eveniment  de răscruce în istoria contemporană, care a schimbat harta politică a lumii, inclusiv destinul  României, ICR Chişinău, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Naţional de Istorie a României şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Chişinău şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova organizează expoziţia stradală „25 de ani de la căderea comunismului în România” (foto 3).

Alcătuită din 15 de bannere, de dimensiuni 0,95 x 2,05 m., expoziţia  prezintă  o serie de fotografii, mărturii şi documente de arhivă,  menite să reconstituie şi sa aducă în atenţia publicului evenimentele din anul 1989, care au dus la instaurarea unui regim democratic în România. Evenimentul a avut loc joi, 11 decembrie 2014, la Rondul de lângă monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO