Ziarul de Duminică

77 de poveşti despre Praga/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

30.05.2014, 00:22 130

Vlaicu Bârna

Între Capşa şi Corso

Editura Polirom

Ediţia a III-a, adăugită. Cartea apare în colecţia „Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”. Prefaţă de Z. Ornea. Notă asupra ediţiei de Nicolae Bârna. Volumul reuneşte două cărţi distincte, dintre care una este în cea mai mare parte inedită. Prima este „Între Capşa şi Corso”, volum de memorialistică apărut în 1998 şi reeditat în 2005. („Cartea dlui Vlaicu Bârna – scrie prefaţatorul Z. Ornea –, merită citită ca un bun, fermecător op de memorialistică. E şi savuros, şi un bogat instrument de informaţie în ale istoriei literare.” ) A doua este „Figuri din Parnasul interbelic”, volum de evocări pregătit de autor pentru publicare, înaintea morţii survenite în 1999, din care a apărut foarte puţin în diferite periodice. Şi aici sunt evocate personalităţi din lumea culturală.  

 

Constantin Cubleşan

Urmuz în conştiinţa criticii

Editura Cartea românească

„Opera lui Urmuz a suscitat numeroase comentarii. De la Tudor Arghezi – care l-a debutat, până la cel mai reticent si contestatar critic al sau, Alexandru George. De la Geo Bogza si Eugen Ionescu, Nicolae Balotă cu a sa monografie şi consemnările în istoriile literaturii şi ale avangardei – G. Calinescu, Ion Pop, Ion Rotaru, Ov. S. Crohmălniceanu, Marin Mincu –, până la articole comemorative sau pagini anonime pe internet. Toate acestea au trecut prin filtrul critic al exegetului Constantin Cubleşan. Adunate în volumul Urmuz în conştiinţa criticii ele sporesc, o data în plus, valoarea unei opere pline, încă, de mister, care a însumat în jur de 30 de pagini.”

 

Alena Jezkova

77 de legende pragheze

Editura Curtea veche

Traducere de Helliana Ianculescu. Ilustraţii, copertă şi grafică de Renáta Fučíková. 

„Este o carte adresată tuturor celor care vizitează Praga şi cărora le face plăcere să asculte povestiri încărcate de mister. Majoritatea legendelor fac referire la clădiri şi locuri care încă există şi care pot fi găsite cu uşurinţă pe hărţile detaliate şi clare incluse în paginile acestui volum. 77 de legende pragheze este mult mai mult decât o lectură interesantă şi captivantă, fiind genul de carte care îţi poate da ghes să descoperi tu însuţi monumentele şi obiectivele turistice romantice şi uimitoare din Praga.” Alena Ježková (n.1966) este autoarea a peste zece volume, majoritatea cărţi de popularizare a legendelor şi istoriei naţionale. Renáta Fučíková (n.1964) este o renumită ilustratoare, câştigătoare, de-a lungul timpului, a numeroase premii internaţionale.

 

Yrsa Sigurdardóttir

Îmi amintesc de tine

Editura Trei

Traducere de Bogdan Perdivară. O poveste bazată parţial pe fapte reale, spusă din două puncte de vedere. „Primul aparţine lui Gardar şi soţiei sale, Katrin, precum şi prietenului lor, Lif –  împreună, aceştia renovează o casă abandonată şi înfricoşătoare din Islanda, dintr-un vechi sat de pescari părăsit, departe de civilizaţie. Al doilea punct de vedere, din a doua parte a cărţii, este al doctorului Freyr care s-a despărţit de soţia sa după ce şi-au pierdut fiul. Acesta a dispărut fără urmă şi a fost declarat mort. Grupul de prieteni care renovează casa descoperă după câteva zile că nu sunt singuri şi sunt terorizaţi de un spirit malefic. Între timp, doctorul Freyr investighează sinuciderea unei bătrâne şi descoperă că aceasta avea o obsesie pentru fiul său dispărut. Treptat, aceste două poveşti se îmbină.”

 

Nick Hornby

Adio, dar mai stau puţin

Editura Humanitas fiction

Colecţia Raftul Denisei. Traducere din engleză de Irina Negrea. Traducerea a apărut odată cu lansarea filmului omonim, regizat de Pascal Chaumeil. Romanul a fost nominalizat pe lista scurtă la Whitbread Award în 2005 şi la Commonwealth Writers Prize în 2006. „Hornby urmăreşte în acest roman patru personaje aflate în pragul sinuciderii, invitându-ne să descoperim, alături de ele, momentele de fericire pe care nu mai ştim să ni le oferim. Impactul imens al cărţii lui Nick Hornby rezidă în amestecul de emoţie şi umor, de autoderiziune, sinceritate şi seriozitate, care transformă un subiect atât de delicat într-o apologie a micilor bucurii ale vieţii. În ajunul Anului Nou, la Londra, patru necunoscuţi se întâlnesc pe acoperişul unei clădiri supranumită „Turnul sinucigaşilor“ – Martin, o vedetă TV căzută în dizgraţie, Jess, o adolescentă rebelă, Maureen, o femeie care îşi îngrijeşte copilul grav bolnav şi JJ, un rocker american incapabil să-şi facă un nume. Sunt gata să-şi pună capăt zilelor.”

 

Gabriel H. Decuble

Tu n-ai trăit nimic

Editura Cartea românească

„Cum arată dosarul de urmărire al unei poveşti de dragoste? Ei bine, nu există nicio diferenţă între acesta şi urmărirea unui criminal periculos, pentru că nivelarea trece din planul stilistic în cel structural. Ba mai mult, aşa cum dispare orice urmă de umanitate din descrierea acţiunilor celui urmărit, tot aşa viaţa în sine capătă forma vasului în care este turnată. Gabriel H. Decuble analizează tocmai stranietatea rezultată din ciocnirea vieţii cu propria ei relatare funcţionărească: acţiunile eroului său îşi pierd aerul de normalitate, sunt distorsionate ca într-o oglindă a unui cabinet de curiozităţi, tocmai pentru că se văd înscrise în cadrul mai larg al inregistrării lor de către funcţionarii Castelului. În confruntarea Om-Stat, primul nu are nici o şansă.” (Bogdan-Alexandru Stanescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO