Ziarul de Duminică

976 de lucrări de artă de la Vatican/ de Ziarul de duminică

976 de lucrări de artă de la Vatican/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

06.02.2015, 00:11 282

Vaticanul este una dintre minunile lumii.*) Vaticanul, scrie prefaţatorul acestui minunat album, nu doar a creat un cămin primitor pentru artele frumoase, ci a şi devenit un fel de Parnas modern, unde mulţi papi şi cardinali s-au adunat pentru a-i sprijini pe artişti şi scriitori, devenind astfel cu adevărat apolinici în patronajul pe care l-au acordat artelor frumoase. Acest bastion istoric şi spiritual al creştinismului găzduieşte multe muzee şi palate, dar şi una dintre cele mai bune colecţii de artă ale umanităţii. Lucrările de interes includ frescele Capelei Sixtine şi Pietà a lui Michelangelo; frescele lui Rafael; lucrări de Giotto, Fra Angelico, Tiţian şi Caravaggio şi unele dintre cele mai frumoase statui, manuscrise, lucrări de arhitectură şi grădini ale lumii, dar şi cele mai preţioase artefacte ale creştinătăţii.

Fiecare pictură şi frescă expusă la Vatican şi aparţinând Vechilor Maeştri – pictură europeană de până la 1800 –, plus o selecţie de alte peste 300 de lucrări de artă, incluzând pictură modernă, sculptură, tapiserie şi alte artefacte. 

Cartea este organizată în 22 de secţiuni reprezentând muzeele şi zonele Vaticanului, inclusiv Pinacoteca, Capela Sixtină, Camerele Rafael, Apartamentele Borgia, Palatele Vaticane şi bazilica Sfântul Petru.

Toate cele 976 de lucrări de artă sunt complet adnotate cu titlul lor şi numele artistului care le-a creat, data realizării, data naşterii şi a morţii artistului, materialul folosit şi locul în care sunt păstrate la Vatican.

Cartea include şi lucrări din Egiptul antic, din Mesopotamia, Grecia şi Roma, dar şi multe alte lucrări de artă religioasă şi seculară, cuprinzând şi o selecţie de artă şi artefacte din secolul XX.

Dincolo de imagini, albumul are şi un text foarte instruit, scris de Anja Grebe, profesor de istoria artei la Universitatea din Nurnberg.

Este o carte cât o lume, o care care vă va absorbi, pentru că este o călătorie dublată de imagini absolut spectaculoase, de detalii. „Plimbându-ne prin Vatican – sau răsfoind acest album – (mai spune prefaţatorul Ross King) avem parte de o extraordinară lecţie de istoria artei. Dar, totodată, şi de o profundă cunoaştere a talentului şi pasiunii artiştilor, şi a minunatei «forţe a minţii».”

 

*) Anja Grebe – Vatican. Toate picturile şi frescele vechilor maeştri. Plus peste 300 de sculpturi, hărţi, tapiserii şi alte obiecte de artă. Editura Litera. Cuvânt-înainte de Ross King. Traducere din limba engleză de Livia Szasz

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO