Ziarul de Duminică

Acuarele cu Cosma Dunel/ de Ziarul de duminică

Acuarele cu Cosma Dunel/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.06.2016, 23:44 136

Între 14 aprilie şi 16 mai, arhitectul Cosma Dunel a avut o expoziţie de acuarele, intitulată „de-a acuarela”, la Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR din Bucureşti. Dunel Cosma a făcut arhitectură, profesorat şi artă căutând, într-o lume plină de vane vanităţi, o nouă deschidere într-o zonă a valorilor evanescente, unde alături de rapoarte şi proporţii, punct şi contrapunct, se desfăşoară, într-o altă geometrie, cântarea unei aceiaşi melodii, după o partitură cu aceleaşi note, dar cu „chei” diferite.

„Privind expoziţia lui Dunel Cosma, a fostului şi admirabilului meu coleg de facultate şi de catedră – declara arh Sorin Vasilescu –, m-au  încercat, în afara trăirilor artistice, şi unele sentimente legate de satisfacţiile pe care le are profesorul atunci când vede cum discipolul se realizează, ducându-i mai departe parte din strădania sa artistică. Şi mă gâdesc cu pioşenie şi chiar cu mândrie la faptul că cel ce i-a pus în mână creionul şi pensula a fost tatăl meu, pictorul Aurel Vasilescu, «exilat» pentru decenii ca profesor la Şcoala de Arhitectură. Rezultatul pedagogic poate fi rezumat de fraza «mâna care minţii se supune»”.

„Este dificil să faci acuarelă – declara şi Cosma Dunel –, este dificil să  surprinzi o atmosferă, este dificil să faci peisaj sau arhitectură, dar dacă le faci pe toate cu inima devine totul atât de simplu şi de autentic. Lucrările expuse aici au fost realizate în perioade diferite şi sunt doar câteva la care am mai avut acces, multe sunt risipite prin trei continente, puţine vândute, majoritatea dăruite cu drag şi primite cu plăcere. Am învăţat de la oamenii talentaţi pe care i-am apreciat şi i-am iubit: profesorii Aurel Vasilescu şi Niculescu, colegii Vladimir Popov, Bogdan Gheorghiu, Valentin Gheorghian, Vasile Marcu, Dan Vucicovici şi nu în ultimul rând Ligia Podorean Egstrom, acum la apusul vieţii şi activităţii sper să nu-i dezamăgesc.”

 

După închiderea expoziţiei, conducerea Centrului de Cultură Arhitecturală al UAR, oferă folosirea microbuzului de 7 locuri, în vederea participării unui grup de arhitecţi, la un atelier de acuarelă, îndrumat de arh. Cosma Dunel. Atelierul se va desfăşura în fiecare vineri, începând cu data de 10 iunie.

Primul atelier va avea loc la Pădurea Pustnicu şi va dura 4 ore. Plecare: vineri, 10 iunie, ora 9.00, de la sediul UAR din strada Jean Louis Calderon, nr 48, sector 2.

Conducerea Centrului de Cultură Arhitecturală mai anunţă: Este de dorit ca participanţii să aibă asupra lor materialele de desen cu care sunt obişnuiţi să lucreze şi eventual hrană rece. Înscrierile se fac la email: secretariat@uarconcursuri.org telefon 0737 017 788, dna Amalia Năstase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO