Ziarul de Duminică

Admirabile povestiri/ de Stelian Ţurlea

Admirabile povestiri/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

09.09.2011, 00:01 102

Amos Oz - Scene de viaţă campestră. Traducere din ebraică şi note de Ioana Petridean. Pe israelinaul Amos Oz nu trebuie să-l mai prezentăm cititorilor, a fost tradus foarte mult, chiar de această editură, la care are o serie de autor, cea în care apare cartea de faţă. Sunt opt povestiri în care drumurile şi destinele personajelor se întâlnesc, întreţesând o naraţiune de complexitate romanescă. Fiecare dintre ele are un final neaşteptat, scenele de viaţă rurală au multe momente de tensiune. Acţiunea se desfăşoară în satul Tel Ilan, întemeiat de colonişti cu un veac în urmă, un sat care este o reprezentare miniaturală a Israelului. "Un secol de istorie comună cimentează o comunitate şi creează echilibru, dacă nu chiar armonie. De la o vreme însă, în acest microcosmos survin mici schimbări. Imperceptibile, dar neliniştitoare. Amos Oz aduce la lumină dramele şi speranţele unei umanităţi în ale cărei trăsături ne recunoaştem fiecare chipul." (Humanitas)

Yasushi Inoue - Cupa de cleştar. Nuvele şi povestiri. Traducere din japoneză şi note de Flavius Florea. Yasushi Inoue (1907-1991) s-a născut la Asahikawa, în Hokkaidō, a absolvit în 1936 Universitatea Imperială din Kyōto (estetică şi filozofie), cu o teză despre Paul Valéry. Până la sfârşitul războiului a publicat mai mult poezie, deşi a obţinut şi un premiu pentru roman (Premiul Chiba Takeo, în 1936). S-a impus însă ca prozator abia la vârsta de patruzeci şi doi de ani, cu nuvelele Lupta de tauri (Tōgyū) şi Puşca de vânătoare (Ryōjū), pentru cea dintâi primind, în anul 1949, Premiul Akutagawa. A publicat peste patruzeci de romane, peste optzeci de nuvele, un mare număr de proze relativ scurte, mai multe volume de poezii, zece volume de eseuri şi însemnări, jurnale de călătorie, volume de estetică şi critică literară, scrieri diverse. Douăzeci şi opt dintre prozele sale au fost ecranizate, iar cinci au stat la baza unor seriale de televiziune. A primit numeroase premii, între care Marele Premiu pentru Literatură al Japoniei (în 1982). Cele opt proze din volumul de faţă (Cupa de cleştar, Viziunea, Traversarea spre Fudaraku, Obasute, Drumul cu staţii din nord, Lupta de tauri, Rododendronii din Hira,Viaţa unui falsificator) sunt despre un univers guvernat de tradiţii străvechi, unde fiecare gest are o semnificaţie aparte şi orice măruntă întâmplare dezvăluie ramificaţii nebănuite, se desprinde din cele opt nuvele cuprinse în volumul de faţă, cu frumuseţea şi rafinamentul stampelor japoneze. Yasushi Inoue este unul dintre cei mai importanţi scriitori japonezi ai secolului XX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO