Ziarul de Duminică

Afaceri cu spitale/ de Rareş Năstase

Afaceri cu spitale/ de Rareş Năstase

Autor: Rares Nastase

23.03.2012, 00:02 433

Afacerile cu spitalele se dovedesc si in perioada de criza extrem de profitabile, mai ales cand au in spate conflicte de interese si incompatibilitati. Fonduri generoase se scurg din bugetele unitatilor medicale pe filiera rudelor celor care conduc si controleaza sistemul. De la spalatul rufelor si pana la cumpararea mancarii, totul se face cu dedicatie dar acoperit de acte. Avem un sistem sanitar in care nimeni nu opreste scurgerile de bani, desi acestea sunt demascate si dovedite an de an. Cel mai recent raport al Curtii de Conturi arata ca in 195 de spitale din toata tara au fost cheltuite sume colosale aberant, ilegal si nejustificat.

Reprezentantii unitatilor medicale pun propriile interese mai presus de vietile oamenilor.Achizitiile sunt doar fonduri risipite prin contracte cu dedicatie, pe aparatura nefolosita, sau pe servicii paguboase.

La Spitalul Judetean Piatra Neamt atmosfera e dezolanta. Cativa batrani slabiti ies din saloane si pleaca in cautare de medicamente la farmaciile din zona. Pe banii lor. Degeaba rudele pacientilor fac sesizari peste sesizari ca apartinatorii sunt pusi pe drumuri tocmai atunci cand le e mai greu. Spitalul are peste 8 milioane de lei datorie, oamenii sunt obligati sa se descurce singuri.

"Eu consider ca este o crima ce s-a facut, sunt foarte multi bolnavi care trebuie tratati". Angela Tofan este lider de sindicat Sanitas Neamt si vorbeste in numele pacientilor. Se plange ca de cand spitalul a trecut in subordinea consililui judetean, li s-au impus restrictii. "Ni se limiteaza numarul de internari, adica medicul trebuie sa hotarasca concret care ramane si pe care il trimite acasa, este foarte greu si pentru bolnavi si pentru noi."

Ai spune ca spitalul e la un pas de colaps. Si totusi e partenerul ideal de afaceri pentru alesii locali si chiar pentru demnitari. In lista firmelor abonate la contracte generoase cu unitatea medicala sunt societati in stransa legatura cu nume importante pe plan local: de la primari de comune, la alesi din Parlament, au gasit portitele pentru a directiona annual catre conturi private milioane de lei.

La Spitalul din Neamt rufele murdare se spala …in familia deputatului PDL de Neamt, Marius Rogin. Povestea incepe undeva prin septembrie 2009. Ministrii PSD, printre care si cel al sanatatii, demisionau in bloc de la conducerea Ministerului Sanatatii. Un context favorabil pentru ca oameni din PDL sa intervina. Seful unitatii sanitare a refuzat timp de doua luni sa mai plateasca pentru serviciile de spalatorie, iar firma a cerut rezilierea. Adica cel mai bun moment ca afacerea sa fie preluata de cine trebuie.

Neoficial, fosta directoare - Silvia Rosescu -, o doamna cu stare in oras, acum medic pneumolog in unitatea medicala, povesteste cum in primvara lui 2010, desi aflat in plina criza financiara, spitalul decide sa anuleze un contractul cu firma care spala lenjeria in spital cu 2 lei si 99 de bani pe kg, in schimbul unui parteneriat nou care a innoit si preturile: 3 lei si 20 de bani pe kg. O diferenta de pret de aproape 4 milioane de lei in ultimii patru ani, adica aproape un milion de euro.

Totul s-a facut in baza unei licitatii pe SEAP cu un singur participant, si cu un caiet de sarcini restrictiv. O serie de elemente ciudate duc la concluzia ca acest contract a fost facut cu dedicatie.

"Anuntul privind achizitia a fost postat pe portalul de licitatii pe 17 februarie 2010. Iar contractul a fost atribuit pe 8 februarie 2011 unei societati comerciale din oras. Surprinzator este ca aceeasi firma inregistra la Registrul Comertului, inca din decembrie 2009 un punct de lucru in subsolul spitalului."

Reprezentantii firmei, la care actionar este fratele deputatului PDL de Neamt Marius Rogin, spun ca e vorba doar de coincidente, au inchiriat spatiul fostei spalatorii a spitalului, totul fiind legal.

In decizia atribuirii serviciilor de spalatorie au contat dotarile facute de firma in subsolul unitatii. Caietul de sarcini prevedea insa o experienta de 3 ani in spalatul rufelor de spital, conditie care a scos din cursa alte firme, la licitatie. Culmea e ca administratorul firmei castigatoare afirma ca nici societatea pe care o reprezinta nu intrunea acest criteriu. "Noi practic nu aveam nicio legatura decat ca inainte spalam la privat, la pensiuni, deci spalam niste fete de masa. Or, noi a trebuit sa invatam."

Spatiul a fost concesionat firmei de catre Consiliul Judetean Neamt, unde conducerea are aceeasi coloratura politica cu cea a deputatului. Vicepresedintele Consiliului, responsabil cu achizitiile, afirma ca habar nu are ca este vorba de o firma apropiata lui Marius Rogin."Nu cunosc situatii in care diferiti oameni publici sau stiu eu oameni din politica au contracte cu spitalul judetean." spune Mircea Pintilie, vicepresedinte CJ Neamt. "Daca totul s-a respectat, nu mai conteaza."

Conteaza, spune fosta directoare a spitalului care face dezvaluiri despre dedesubturile afacerii. "Acum imi pun si eu o intrebare retorica: De ce un spital are nevoie sa dea 750 de milioane pe luna ca sa spele rufe, cand poate sa-si spele singur? " "Rogin e o mare figura in Piatra Neamt, eu habar nu am avut ca e deputat, eu cu politica sunt dupa ureche. Cand mi-a dat fotoliul de manager, mi-a dat si carnetul de partid la pachet."

Tocmai carnetul de partid ar fi presupus impuneri la atribuirea contractelor cu spitalul. Oficial, fosta directoare sustine ca afacerea cu spalatoria a fost o necesitate. "Pe mine m-a interesat ca in momentul in care s-a tinut licitatia, si am avut un castigator pe licitatie, eu sa pot continua sa spal rufele spitalului. S-a intamplat ca cerintele noastre sa nu fie acoperite de alti doritori sa spele, pentru ca mai sunt si alte spalatorii in oras. Dansii au fost singurii care au intrunit? Au fost singurii care au intrunit capacitatea de spatiu."

Cum sa nu intruneasca, atata timp cat tocmai luasera prin concesionare de la Consiliul Judetean, subsolul spitalului?

Neoficial, fosta directoare lasa sa se inteleaga ca afacerea era bine pregatita in prealabil. Spune ca initial atentia deputatului Marius Rogin era catre alt departament - sectia de nefrologie care ar fi trebuit sa fie externalizata de Consiliul Judetean, la presiunile demnitarului. Preluarea nefrologiei nu a fost insa posibila, deoarece exista deja un parteneriat mai vechi, prin contract ferm, cu o firma din Focsani, care asigura de multi ani dializarea intr-o cladire moderna, vecina cu spitalul. Societatea comerciala respectiva a investit mult, si nu mai era loc pentru o alta companie. In acest context, ar fi urmat cadoul cu dedicatie de la spalatorie, iar conducerea spitalului a cantat cum i s-a dictat.

Medicii se feresc sa vorbeasca despre lipsurile din unitate. Se bucura in schimb cand cineva ii intreaba pe bolnavi daca au sau nu tot ce le trebuie, in speranta ca vocile acestora vor fi auzite.

Despre binele bolnavilor dar si al celor care au de castigat din afacerile cu spitalul am incercat sa il intrebam pe presedintele Consiliului Judetean, in subordinea caruia este acum spitalul. Am fost anuntati ca tocmai intrase intr-un concediu medical. Vicepresedintele sustine insa ferm ca s-a avut in vedere doar interesul pacientilor. "Noi nu stim daca spalatoria este a lui fratele lu' domnu Rogin sau altul."

Conform Registrului Comertului, la firma in cauza 50% dintre actiuni apartin fratelui deputatului Marius Rogin, iar auditor apare o alta ruda, o femeie al carei nume se regaseste si in declaratia de avere a deputatului, la capitolul datorii. E vorba de o matusa care l-a imprumutat pe Marius Rogin cu 85 de mii de euro, suma nereturnata deocamdata. La spalatorie, femeia a primit mandat de auditor pana in 2013, fix anul in care expira si contractul firmei cu spalatoria. Deputatul nu vede nicio problema in toata achizitia.

Actualul manager al spitalului nu s-a gandit sa intervina si sa deranjeze cu vreun audit, contractul deja mostenit. Ar trebui sa stabileasca daca licitatia a respectat legislatia, daca e rentabila pentru spital si eventual sa anuleze contractul. Directoarea tine partea Consiliului Judetean, explicabil din 2 motive - este un for superior care ii asigura finantarea, si...doamna este in acelasi partid cu sefii de la Consiliu.

Sub actuala conducere insa, au fost deja comandate studii, pentru noi afaceri la cheie. Studiile arata cat de rentabila este externalizarea mai multor servicii si sectii din spital. Pe hartie calculele denota numai eficientza, in spate ar fi numai...interese.

In fata risipei, putine sunt cazurile in care institutiile de control de la centru se implica.

In vara anului trecut aflam ca un pacient a dat in judecata spitalul din Targu-Mures, dupa ce i-au fost montate la Institutul de Transplant al unitatii 3 stenturi coronariene, pe care le-a platit cu 7 mii de euro. Barbatul nu a dorit să accepte tipul de stenturi care existau în stocul unităţii medicale, pe motiv ca toate cele aduse in ultimii 3 ani in depozit sunt de slaba calitate.

Instanta i-a dat dreptate pacientului, insa nimeni nu a facut o ancheta legat de cine furnizeaza spitalului stenturi proaste, desi vitale pentru bolnavii de inima.

Sase luni mai tarziu aflam ca achizitia de stenturi in spital face obiectul a doua scandaluri de proportii, iar la mijloc sunt sute de mii de euro, scurse din bugetul unitatii.

In primul caz Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor Publie a descoperit, in urma unei sesizari venite din interiorul spitalului, ca insusi seful comisiei de achizitii din spital a derulat contracte de sute de mii de euro, printr-o firma detinuta de mama acestuia.

Inspectorii Agentiei pentru Monitorizarea Achizitiilor publice sustin ca pentru a nu da de banuit, seful de la achizitii, Ion Galatescu, a falsificat un document al registrului comertului stergand numele mamei din dreptul actionarului, trecand un nume fictiv, pentru ca legea nu i-ar fi dat dreptul sa atribuie contracte rudelor.

Astfel numai in 2011 a castigat un contract pentru achizitia de stenturi, in valoare de 100 de mii de euro. Prins dupa derularea achizitiei, a fost dat afara din spital si a primit o amenda fara sa fie obligat sa dea banii inapoi.

Oficial, managerul spitalului nu a vrut sa comenteze. L-a desemnat pe purtatorul de cuvant sa disculpe conducerea unitatii."Este vorba de un contract nou, din anul 2011, si este pentru prima data cand am avut ca furnizor aceasta firma." A livrat insa pentru Institutul de Transplant, in anii trecuti, iar Institutul este subordonat spitalului. Inspectorii ANRMAP au decis ca este vorba de un conflict clar de interese, insa pentru contractele precedente nu se mai poate face nimic.

Tot despre un conflict de interese, si tot la cardiologie in acelasi spital, vorbesc si inspectorii Agentiei Nationale de Integritate. Persoana vizata, seful sectiei de cardiologie, profesorul Sandor Benedek. Datele verificate de inspectorii ANI arata ca spitalul a avut in ultimii ani colaborari pe sume fabuloase, cu firme apropiate sau in care este actionar specialistul cardiolog.

In primul rand ANI a sesizat instantele de judecata ca medicul, in calitate de sef al sectiei de Cardiologie, nu ar fi trebuit sa deruleze contracte de servicii cu spitalul, prin indermediul unei firme la care este actionar. Profesorul, un nume sonor in oras, este actionar la o clinica privata, dotata cu un computer tomograf. Spitalul a semnat un contract cu clinica pe o luna de zile, prelungit ulterior la un an, pana in 2011. Conform colaborarii, de cate ori s-a stricat tomograful de la spital, adica de foarte multe ori, pacientii erau trimisi la clinica medicului Benedek.

Cardiologul spune ca este vorba de o intelegere cu directorul spitalului, pe care-l considera la fel de vinovat pentru acest contract. Profesorul Benedek e surprins ca odata cu verificarile inspectorilor de integritate, seful spitalului s-a dezis de el.

Nici in acest scandal managerul spitalului nu vrea sa comenteze oficial.

In varianta oficiala a conducerii, managerul e curat ca lacrima."Nu este de datoria spitalului sa verifice in amanunt daca intr-adevar dansul respecta legea, spune purtatorul de cuvant. Nu aveam de unde sa stim ca printre actionari se afla si Dl Profesor Benedek."

Pe principiul "daca sunt hoti, asta este" conducerea spitalului a aprobat si alte achizitii dubioase, de sute de mii de euro, cu alte cateva firme de care este legat numele profesorului Benedek. Acestea sunt "bubele" de care pomeneste managerul. Verificarile inspectorilor ANI arata si ca firme ale unor medici angajati in clinica profesorului Benedek, au derulat contracte de peste 400 de mii de euro cu spitalul. Conform legii, aici nu poate fi vorba de conflict de interese cat timp profesorul nu a semnat pentru toate aceste achizitii. Pentru afacerea intre spital si clinica, inspectorii de integritate cer managerului sa-l demita pe profesor.

O situatie penibila arata ca in listele furnizorilor spitalelor romanesti exista sute de firme de bloc, care primesc cadou peste noapte milioane de euro. Cei cu adevarat responsabili sunt greu de dovedit, anchetele se pierd in ceata iar procesele tergiverseaza chiar si atunci cand e vorba de fraude clare.

Adela Dode este fostul contabil al Spitalului din Cernavoda. Ea, sotul ei si alte 3 colege, sunt cercetati de 2 ani pentru delapidare. Afacerile cu spitalul s-au derulat prin intermediul unei firme de apartament, aflata la marginea orasului, in cel mai sarac cartier, Columbia.Acum sunt cercetati intr-un dosar complex de frauda, alaturi de alte doua angajate din spital, fosta sefa de la achizitii si cea de la personal. Procurorii sustin ca ar fi pagubit spitalul in ultimii 3 ani cu 2,2 milioane de lei, adica aproape un million de dolari. Actualul manager al spitalului explica schema prin care se scurgeau fondurile.

Banii se scurgeau din bugetul spitalului in contul firmei celor doi soti. Practic societatea respectiva nu presta niciun serviciu pentru spital, nu i-a livrat niciun bun. In acelasi timp, unitatea acumula datorii uriase catre furnizori.

Efectul? In cel mai nou spital de stat din Romania, inaugurat in 2001, e semiintuneric. La fiecare etaj sunt aprinse cate… 2 becuri slabe. Caloriferele sunt reci, bolnavii stau in paturi imbracati gros. Se face fortat economie, cat timp la furnizori datoriile sunt uriase.

Consecinta loveste tot in bolnavi, iar medicii lucreaza ca pe front: si la Terapie Intensiva, si pe saloane, gasesti butelii ruginite de oxigen. Pentru o anestezie in blocul operator, medicii pun mai intai mana pe cheia franceza, apoi pe bisturiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO