Ziarul de Duminică

Aglomeratie de premii pe Raft

09.11.2007, 22:57 72

De putina vreme, in cadrul grupului editorial Humanitas, a aparut un nou vlastar - editura Humanitas Fiction. Celebra de-acum colectie Pe raftul Denisei, coordonata de Denisa Comanescu, mai nou si directoare a noii edituri, apare, alaturi de multe alte carti de fictiune, sub noile auspicii.

Ann Patchett - Belcanto. Traducere de Florica Sincu. La o petrecere data de vicepresedintele unui stat sud-american in cinstea lui Katsumi Hosokawa, industrias japonez care ar putea revigora economia acestei tari sarace, soprana Roxane Coss, diva adulata, ii opreste pentru cateva clipe pe cei optsprezece teroristi ascunsi in sistemul de ventilatie al palatului. Totusi, cand magia se stinge, acestia ii iau ostatici pe toti invitatii, dar rateaza tinta principala: pe presedintele tarii, ramas acasa pentru a nu pierde telenovela preferata. Roman recompensat in 2002 cu PEN/Faulkner Award.

Guillermo Martinez - Crimele din Oxford. Traducere de Ileana Scipione. Intr-o dupa-amiaza de vara in Oxford, Mrs. Eagleton, fosta membra a echipei care a spart codul Enigma in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este asasinata cu sange rece. Crima il aduce in scena pe geniul matematic Arthur Seldom, care incearca sa dezlege misterul pornind de la seriile logice si vechile simboluri pitagoreice. Premiul Planeta Argentina in 2003.

Joey Goebel - Torturati-l pe artist. Traducere din engleza si note de Irina Horea. Intr-o America in pana de capodopere, arta e o marfa pe taraba divertismentului. Salvarea vine din partea lui Vincent Spinetti, cel mai stralucitor elev al Academiei Noua Renastere, o pepiniera de talente care cultiva geniul in solul fertil al suferintei. Pentru a crea, tanarului i se orchestreaza cu cinism o intreaga simfonie a durerii (moartea celor dragi, dependenta de droguri, boala, depresia, pierderea iubirii), iar povestea vietii lui e adunata in paginile unui roman-avertisment. Kentucky Literary Award in 2004.

John Updike - Vrajitoarele din Eastwick. Traducere din engleza si note de Corina Popescu. In linistitul orasel american Eastwick, trei femei pot intoarce totul peste cap. Divortate toate trei, dar aflate la varsta cand aventura le face cu ochiul, se vad puse pe jar de aparitia lui Darryl Van Horne, strainul misterios care cumpara faimosul conac Lenox. Cele trei femei si extravagantul Van Horne scandalizeaza Eastwickul cu un menage a quatre. Roman ecranizat in 1987 de George Miller, cu Jack Nicholson, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer si Cher in rolurile principale.

James Meek - Un gest de iubire. Traducere din engleza de Fraga Cusin. Actiunea se petrece in 1919 intr-un sat izolat din Siberia, unde traieste o secta posedata de o fervoare mistica, o comunitate ciudata cu un singur copil. Dar in sat mai apare un regiment ceh, manat aici de valtoarea razboiului civil, si un anarhist care spulbera echilibrul precar al comunitatii. Premiul Scottish Arets Council Book of the Year si Premiul Ondaatje in 2006.

Hanif Kureishi - Buddha din suburbie. Traducere din engleza si note de Oana Avornicesei. Kamir Amir e adolescent, bisexual, actor in devenire si in pelerinajul sau din suburbii catre centru intalneste o seama de personaje care il ajuta sa se gaseasca. Premiul Whitbread. Romanul a stat la baza unui serial BBC de mare succes, in 1993.

Daniel Kehlmann - Masurarea lumii. Traducere din germana de Corina Bernic. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, geograful Alexander von Humboldt si matematicianul si astronomul Carl Friedrich Gauss isi pun in gand sa masoare lumea, fiecare pe cai diferite. Cei doi se intalnesc la batranete, in 1828, la Berlin. Un roman filosofic de aventuri din care s-au vandut peste un milion de exemplare.

Anne Tyler - Casatorie de amatori. Traducere din engleza si note de Rodica Stefan. Dupa treizeci de ani de casatorie, in care isi spun cuvantul rutina, insingurarea in doi, copiii si mentalitatea clasei de mijloc americane, un cuplu ajunge la divort. Cine e de vina? Roman distins cu National Book Critics Award.

James Frey - O mie de farame. Traducere de Carmen Sandulescu. Internat la cel mai faimos centru de dezintoxicare din Minnesota, tanarul James afla ca, daca va mai ceda in fata drogurilor, va muri in cateva zile, si se lupta pentru supravietuire. Personajele care populeaza sanatoriul (o prostituata de care James se indragosteste, un judecator federal, un fost campion la box) sunt un amestec viu de decadere si bunatate, iar de aici se nasc paginile cele mai pline de patos ale romanului. Roman vandut in 4,5 milioane de exemplare.

Sarah Dunant - Nasterea lui Venus. Traducere de Irina Negrea. Florenta secolului al XV-lea este un oras al extremelor: desfrau si anatema, lux si damnare a trupului, iubire de Dumnezeu si sodomie, arta si ruguri purificatoare, dragoste si moarte, toate se impletesc in povestea Alessandrei, fiica unui prosper negustor de panzeturi, care se naste cu pasiunea culorii si a desenului si pe care o asteapta o casatorie aranjata cu un apropiat al familiei Medici. Roman tradus in 27 de limbi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO