Ziarul de Duminică

Al treilea premiu „Augustin Frăţilă”/ de Ziarul de duminică

Matei Vişniec

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

12.12.2014, 00:08 45

„Negustorul de începuturi de roman” de Matei Vişniec, Editura Cartea Românească, 2013, a primit, în cadrul unei gale desfăşurate la 9 decembrie 2014, la clubul Scala Floreasca din Bucureşti, Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, un premiu de 10.000 euro acordat de compania Philip Morris Trading.  

Cele cinci romane finaliste au fost: „Un singur cer deasupra lor”, de Ruxandra Cesereanu, Bucureşti, Editura Polirom; „Kinderland”, de Liliana Corobca, Bucureşti, Editura Cartea Românească; „Jurnalul unui cântăreţ de jazz”, de  Bujor Nedelcovici, Bucureşti, Editura Allfa; „Boala şi visul”, de Dan Stanca, Bucureşti, Editura Tracus Arte; „Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vişniec, Bucureşti, Editura Cartea Românească. Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Ştefănescu, Tudorel Urian şi Daniel Cristea-Enache din cele 65 de romane înscrise în competiţia pentru 10 000 de euro. Apoi, un juriu final de 24 de bloggeri (literari) au acordat fiecărui roman între 1 şi 5 puncte, romanul cu cel mai mare punctaj fiind desemnat câştigător.

Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013 este organizat de Uniunea Editorilor din România, cu sprijinul Asociaţiei Casa de cultură, Editurii ALL, Companiei de Librării Bucureşti şi Aqua Carpatica.  „Negustorul de începuturi de roman” de Matei Vişniec a obţinut, în aprilie 2014, Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, ediţia a XI-a. Volumul lui Matei Vişniec, apărut la Editura Cartea Românească şi în ediţie digitală, s-a numărat printre nominalizările Premiului pentru Proză al revistei „Observator cultural”.

Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 în Bucovina, la Rădăuţi  – oraş fabulos, tăiat în două (inclusiv cimitirul) de o cale ferată care reprezintă pentru autor axa de simetrie a universului, dar care acum este invadată de bălării şi se scufundă în mlaştina indiferenţei. Această cale ferată care moare (metaforă a unei lumi în scufundare) a devenit una din durerile sale.

Debut în 1972 cu poezie în revista „Luceafărul” şi apoi în volum în 1980 cu culegerea „La noapte va ninge” (Editura Albatros).

Studii de filozofie şi istorie la Bucureşti unde s-a lăsat însă aspirat de literatură şi a devenit foarte activ în sânul generaţiei 80. Membru fondator al Cenaclului de Luni. A crezut în rezistenţa culturală şi în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul, prostia şi răutatea. Mai crede şi astăzi că teatrul, poezia şi romanul pot atenua spălarea pe creier operată de societatea de consum, de mode, de industria de divertisment şi de noile tehnologii care însingurează omul.

Din 1987 trăieşte la Paris unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. Într-un fel sau altul, numele său a figurat pe afişe teatrale în peste 30 de ţări. După 1989 a redevenit activ în România prin teatrul său jucat pe toate scenele din ţară şi prin cărţile sale (teatru, roman, poezie).

Romanele câştigătoare ale Premiului literar „Augustin Frăţilă”, acordat de compania Philip Morris Trading, sunt: „Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu – romanul anului 2012; „Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici – romanul anului 2011.

Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

Uniunea Editorilor din România este o organizaţie patronală şi profesională, care desfăşoară numeroase programe în domeniul educaţional şi în cel cultural, urmărind derularea unor proiecte şi acţiuni în interesul membrilor, creşterea rolului şi forţei organizatorice, dezvoltarea de relaţii publice şi de parteneriate, gestiunea eficientă a fondurilor şi a resurselor. Organizaţia reuneşte importanţi editori şi difuzori de cultură scrisă, care produc şi comercializează carte şcolară preuniversitară şi universitară, literatură română şi universală, carte pentru copii, lucrări destinate orizontului educaţional şi cultural, carte de învăţătură adresată tuturor vârstelor. Anul acesta, Uniunea Editorilor din România sărbătoreşte 20 de ani de activitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO