Ziarul de Duminică

Alegerea lui Sawyer

Alegerea lui Sawyer
25.07.2008, 20:33 35

Canadianul Robert J. Sawyer, autorul romanului Alegerea lui Hobson (Nemira, 2008), este un autor vanat de editurile romanesti (mai cu seama pentru trilogia Neanderthal Parallax si pentru Mindscan), dar Nemira a tras lozul castigator al contractului care-i asigura publicarea cartilor lui. Sawyer a luat la viata lui cate un premiu Hugo, Nebula si Campbell Memorial, zece premii Aurora, trei Seiun s.a.m.d. Premiul Nebula l-a luat in 1996 pentru The Terminal Experiment (1995, in versiune romaneasca Alegerea lui Hobson), acelasi roman aducandu-i si premiile Aurora si HOMer.
Romanul este povestea lui Peter G. Hobson, detinatorul unei firme de aparate si instrumente medicale, Hobson Monitoring. Realizarea care l-a facut celebru si bogat este detectarea momentului in care sufletul paraseste trupul. Cu ajutorul unei casti, inregistreaza activitatile creierului si surprinde clipa mortii. A vazut astfel cum un camp energetic supravietuieste dupa moarte. Ceva iese din creierul omului in acea clipa, si acel ceva este sufletul. Apoi cauta sa afle cand intra sufletul in om, si ajunge la concluzia ca aceasta se intampla la 60 de zile dupa momentul conceptiei. Urmeaza articole, conferinte etc. si asocierea cu prietenul lui Sarkar Muhammed, proprietarul unei firme care se ocupa cu inteligenta artificiala, Mirror Image. Cei doi reusesc clonarea creierului uman sau, altfel spus, downloadarea lui in calculator. Mai mult, ei fac nu una, ci trei copii ale creierului lui Hobson: Control - simularea nemodificata, Ambrotos - simularea nemuritoare, si Spirit - viata de dupa moarte. Cele trei simulari ajung la constiinta de sine, iau in stapinire internetul si... Ce consecinte poate avea asa ceva? Una dintre simulari pune la cale asasinarea celui cu care l-a inselat Cathy (sotia lui) pe Hobson si a tatalui acesteia. Daca omul Hobson are dileme morale (poate dori moartea cuiva, fara a trece insa si la fapte), "duhul din masinarie" se pare ca nu prea... Punct din care avem in desfasurare un plot politist in care este implicata si Sandra Philo, detectiv inspector la Politia Metropolitana din Toronto, si, daca este politist, ma opresc aici.
Printre ideile SF (sau de anticipatie, daca vreti) trebuie s-o amintesc si pe asta: ziarul print-on-demand. Hobson baga monedele in automatul de ziare si asteapta 20 de secunde pana i se tipareste un exemplar al ziarului cerut. O sugestie pentru salvarea copacilor. Sau, cu o vorba de pe la noi (mai veche): un nu hotarat risipei!
Antemergator al lui Richard K. Morgan care, in seria lui despre Takeshi Kovacs, ramane fidel plotului politist, Sawyer nu si-a dorit doar un roman SF, adica unul obisnuit, descriptiv. El insista pe consecintele realizarilor stiintifice, pe dezbaterea problemelor morale, religioase si sociale care urmeaza. Poate de-asta a si luat Premiul Nebula, scopul lui fiind mai inalt. Este un roman nou, pe teme noi (cel putin la nivelul anilor '90), care impinge literatura SF spre noi subiecte, mai apropiate de omul sfarsitului de mileniu II, pregatindu-l pentru singularitate, o tema din ce in ce mai frecventata de autorii SF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO