Ziarul de Duminică

Alex Ivanov la Galeria Dialog/ de Ziarul de duminică

Alex Ivanov la Galeria Dialog/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.09.2016, 23:44 136

O nouă expozitie a fost deschisă pe 7 septembrie 2016, la Galeria Dialog a Primăriei sectorului 2 Bucureşti: Alex Ivanov. O expoziţie cu un caracter retrospectiv, care grupează lucrări create de-a lungul carierei, de la cele de tinereţe până la cele de maturitate, şi care ilustrează diversitatea sa stilistică şi cromatică a acestui artist, pictor, grafician, caricaturist si poet deopotrivă, care a avut în ultimii ani mai multe expoziţii în Bucureşti. Expoziţia este deschisă în perioada 7 septembrie-27 octombrie 2016.

Discret şi lipsit de orgoliul de a străluci în lumina reflectoarelor – şi poate de aceea mai puţin cunoscut chiar şi celor familiarizaţi cu lumea artistică – Alex Ivanov se dezvăluie, la o privire mai atentă, drept un spirit viguros, deşi introvertit, care pendulează cu o uşurinţă uimitoare între diverse genuri şi stiluri, de la grafică, pictură şi sculptură până la caricatură şi ilustraţie de carte. Indiferent însă de explorările în teritorii noi sau revenirile artistului la drumul principal, nota inconfundabilă rămâne cea a împletirii permanente dintre fantastic şi real, dintre conştiinţa obiectivă şi cea onirică, a tentaţiei şi plăcerii ludice de a evada pe furiş în căutarea unei libertăţi cel puţin imaginare atunci când cea reală este intangibilă.

Fără a uita poezia, într-o translatare la fel de discretă dinspre vizual spre cuvânt, într-o manieră care închide perfect cercul eclectic al simbolismului său. Într-un fel, cu toată apartenenţa inevitabilă într-o sferă post-modernistă, dominată de subiectivism, Alex Ivanov pare a fi un om al barocului prin tensiunea şi dramatismul pe care lucrările sale le degajă. Şi asta fără încărcătura tipic barocă, ci cu multă simplitate, şi mai ales fără tendinţa de a cădea într-un manierism facil sau artă de dragul artei.

Născut în 13 ianuarie 1953 în Gherla, judeţul Cluj, Alex Ivanov a studiat desenul şi gravura sub îndrumarea lui Adrian Corbu, între 1970-1972, a aprofundat apoi istoria artelor cu Mihai Oroveanu şi Albert Poch, în perioada 1974-1975, după care şi-a desăvârşit stilul graţie pictorilor Anton Weinstein, Constantin Piliuţă, Vasile Chinschi şi Spiru Vergulescu. Are participări constante la expoziţii din ţară şi din străinătate, a câştigat numeroase premii şi menţiuni la festivaluri locale şi internaţionale, iar lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare din aproape întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO