Ziarul de Duminică

Alexandru Tomescu, în concertul „În memoria unui înger”/ de Mădălina Cerban

Alexandru Tomescu, în concertul „În memoria unui...

Autor: Madalina Cerban

18.12.2014, 23:44 35

În memoria celor care au decedat în evenimentele din decembrie 1989, în urmă cu 25 de ani, Orchestra Naţională Radio propune publicului astăzi, vineri, un concert special. Sub bagheta dirijorului ei principal - Tiberiu Soare -, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu (foto), a Corului Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia), a sopranei Mădălina Barbu şi a violonistului Virgil Zvorişteanu, publicul va putea asculta un repertoriu emoţionant.

În prima parte a serii vor fi interpretate trei cântece sacre semnate de Carlo Gesualdo da Venosa („Ave”, „Regina Coelorum”, „Hei Mihi”, „Domine şi Tribulationem et dolorem”). Spectatorii vor putea asculta, de asemenea, în interpretarea solistică a violonistului Alexandru Tomescu, şi Concertul pentru vioară şi orchestră – „În memoria unui înger”, creaţie a compozitorului austriac Alban Berg. Solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni români, Alexandru Tomescu are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Concertul pentru vioară şi orchestră „În memoria unui înger” a fost scris după moartea, la doar 18 ani, a fiicei Almei Mahler (fosta soţie a celebrului compozitor Gustav Mahler). Alban Berg a conceput concertul în vara anului 1935, lucrarea devenind în mod simbolic şi un recviem pentru artistul însuşi, decedat în noaptea de Crăciun a aceluiaşi an, înainte să apuce să îşi asculte partitura interpretată (primă audiţie la Barcelona în 19 aprilie 1936).

A doua parte a concertului va cuprinde Simfonia a IV-a, creaţie a lui Mahler, unul dintre marii compozitori ai romantismului târziu. Mahler mărturisea despre creaţiile sale: „Simfoniile mele reprezintă conţinutul întregii mele vieţi. Am cuprins în ele toată experienţa şi suferinţa mea.” Compusă în 1900, Simfonia a IV-a descrie modul în care Mahler a transpus în note privirea pe care un copil ar avea-o în faţa Raiului. Lucrarea va fi interpretată cu participarea Corului Academic Radio (condus de Dan Mihai Goia), a sopranei Mădălina Barbu, multipremiată la mai multe concursuri de canto, şi a violonistului Virgil Zvorişteanu, concert maestru al Orchestrei Naţionale Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO