Ziarul de Duminică

Angoasa aparţine vieţii/ de Ziarul de duminică

Angoasa aparţine vieţii/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

29.01.2015, 23:55 60

Fritz Riemann

Formele fundamentale ale angoasei

Studiu de psihologie abisală

A 36-a ediţie

Editura Trei

Traducere din limba germană de Roxana Melnicu. Revizuirea traducerii de Vasile Dem. Zamfirescu.

„Angoasa aparţine inevitabil vieţii noastre – scrie Fritz Riemann. Luând mereu chipuri noi, ea ne însoţeşte de la naştere până la moarte. Istoria umanităţii lasă mereu să se vadă noi şi noi încercări de a o stăpâni, a o diminua, a o învinge sau a o lega. În aceste direcţii au făcut eforturi magia, religia şi ştiinţa. (...) Rămâne o iluzie să credem că putem trăi o viaţă fără angoasă; ea ţine de existenţa noastră şi este o reflectare a dependenţelor noastre şi a cunoaşterii condiţiei noastre de muritori. Putem numai încerca să dezvoltăm forţe care să i se opună: curajul, încrederea, cunoaşterea, puterea, speranţa, smerenia, credinţa şi iubirea. Acestea ne pot ajuta să admitem angoasa, să ne confruntăm cu ea şi să o învingem mereu. Trebuie să privim cu scepticism acele metode, indiferent de natura lor, care ne promit că ne eliberează de angoasă; acestea nu sunt pe potriva realităţii condiţiei umane şi trezesc speranţe iluzorii.”

Fritz Riemann (1902-1979) a studiat psihologia şi s-a format ca psihanalist, devenind unul dintre întemeietorii Institutului pentru Cercetări Psihologice şi Psihoterapie din München. A activat ca psihoterapeut şi psihanalist formator. Datorită meritelor sale a fost numit membru de onoare al Academiei Americane de psihanaliză. „Formele fundamentale ale angoasei” este cea mai cunoscută carte a sa. Faptul că a ajuns la 36 de ediţii într-o cultură mare cum este cea germană face inutilă orice recomandare.


Cartea a cărei nouă ediţie în limba română o prezentăm acum cuprinde:


- Introducere. Despre natura angoasei şi despre antinomiile vieţii
- Angoasa de autodăruire. Personalităţile schizoide (Omul schizoid şi iubirea. Schizoidul şi agresivitatea. Fundalul biografic. Exemple de moduri de viaţă schizoide. Completare)

- Angoasa de a deveni tu însuţi. Personalităţile depresive (Depresivul şi iubirea. Depresivul şi agresivitatea. Fundalul biografic. Exemple de moduri de existenţă depresive. Consideraţii suplimentare )
- Angoasa de schimbare. Personalităţile obsesionale (Obsesionalul şi iubirea.
Obsesionalul şi agresivitatea. Fundalul biografic. Exemple de modalităţi de trăire obsesionale. Consideraţii suplimentare)

- Concluzie

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO