Ziarul de Duminică

Anim’est 2016/ de Letiţia Provian

Anim’est 2016/ de Letiţia Provian

Autor: Letitia Provian

24.06.2016, 00:07 119

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Animaţie Anim’est are loc între 30 iunie-3 iulie, în Open Air Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta din Braşov, evenimentul reanimând oraşul cu proiecţii de filme de animaţie, ateliere pentru copii şi concerte live. Anul acesta imaginea şi sunetul sunt îmbinate prin proiectarea celor mai noi şi apreciate filme de animaţie pe plan internaţional, organizarea atelierelor de creaţie pentru copii şi a concertelor de muzică live, susţinute de trupele Orkid şi Environments.

De asemenea, publicului braşovean îi sunt pregătite şi două nopţi de excepţie, Creepy Animation Night şi Animusic Night, dar şi cele mai noi proiecte ale Animation Worksheep, primul atelier internaţional de animaţie din România.

Festivalul îşi va deschide universul fantastic joi, 30 iunie, la ora 21.30, în Piaţa Sfatului, cu lungmetrajul „Băiatul fantomă/ Phantom Boy”, 2015, o coproducţie Franţa-Belgia a studioului Folimage, fiind realizat de Jean-Loup Felicioli şi a lui Alain Gagnol, regizorii animaţiei nominalizate la Oscar, „A Cat in Paris”. Filmul ilustrează aventura miraculoasă a unui băieţel de 11 ani şi superputerea sa neobişnuită, prin care încearcă să salveze oraşul New York.

Un alt titlu important al acestei ediţii este „Povestea prinţesei Kaguya/ Kaguyahime no monogatari”, 2013, o animaţie impresionantă, distinsă cu numeroase premii la festivalurile internaţionale, şi nominalizată la Premiile Oscar în anul 2015. Filmul este produs de renumitul studio japonez Ghibli şi regizat de Isao Takahata, bazându-se pe un scenariu inspirat din legenda „Povestea tăietorului de bambus” a folclorului japonez, înfăţişând provocările unei fetiţe găsite într-o tulpină de bambus şi crescută de un tăietor de bambus şi de soţia lui, care devine o tânără fermecătoare, pusă în faţa destinului ei.

În secţiunea Minimest, dedicată micilor cinefili, va rula „Mune, gardianul Lunii/ Mune, le gardien de la lune”, 2015, animaţie apreciată de copii din întreaga lume. Filmul îi invită pe toţi într-o peripeţie de neuitat, alături de Mune, un faun pus pe şotii, desemnat Gardianul Lunii: cel care aduce noaptea şi veghează visele oamenilor. Dar o catastrofă se dezlănţuie când coruptul titan Necross fură Soarele, iar Mune are ocazia de a demonstra că este un adevărat erou.

Accesul la proiecţiile din Open Air Piaţa Sfatului este liber. Mai mult, elevii, studenţii şi pensionarii se bucură de accesul gratuit şi la evenimentele găzduite de Centrul Cultural Reduta, în baza prezentării legitimaţiilor specifice.

Anim’est Braşov este organizat de Asociaţia Este’N’Est şi de Asociaţia Animest, cu sprijinul Primăriei Braşov şi al Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu Centrul Cultural Reduta.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO