Ziarul de Duminică

AnOther: Same, same, but different/ de Ziarul de dumnică

galerie foto

galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

05.11.2015, 23:45 71

„AnOther: Same, same, but differen” este expoziţia lunii noiembrie, a opta temă şi ultima din cadrul proiectului No. 88, şi prezintă în luna noiembrie artiştii:

Vlad Basarab (ceramică, foto 1), Andrei Ciubotaru (pictură, foto 2), Daniel Chiriac (pictură, foto 3), Casia Csehi (grafică, foto 4), Darie Dup (sculptură, foto 5), Iurie Isar (grafică, foto 6), Adrian Moise (sculptură, foto 7), Dragoş Neagoe (ceramică, foto 8), Delia Orman (pictură, foto 9), Mihai Rusen (sculptură, foto 10), Doina Simionescu (grafică, foto 11). Expoziţia stă sub un citat celebru din Lacan: „Man’s desire is the desire of the Other”.

Jacques Lacan – susţin organizatorii expoziţiei –, renumit teoretician al  psihanalizei, diferenţiază între conceptul altului (the other) şi cel al Altului (the Other). Primul, cu „a” mic, se referă la propriul ego, la nivelul „imaginarului” pe care îl atinge psihicul fiecărui om încă din copilărie. Deşi aparent solid, real şi unic, constituind „eu”-l pe care fiecare dintre noi se consideră, ego-ul nu este decât o mască străină, inconsecventă, fluidă, formată din felul în care percepem dorinţele şi frustrările altora asupra noastră.

Pe de altă parte, Altul explică însăşi limitarea gândirii noastre, fiind condiţionaţi de structurile socio-lingvistice care formează Marele Altul.

Însă când vorbim despre Altul vorbim şi despre motivul pentru care există iubirea, curiozitatea şi fascinaţia pentru lucrurile care nu ţin de noi, care nu ţin de acel altul  cu „a” mic.

Arta nu este doar un mod de auto-exprimare, ci şi unul de a căuta înţelegere de la un Altul. Un Altul care va înţelege datorită anumitor similarităţi pe care le împărtăşeşte cu autorul, dar şi datorită unor diferenţe pe care autorul le caută de la acel Altul, pentru a-l completa.

Materialul pe care îl foloseşte artistul poate fi şi el gândit ca un Altul, cu rolul de a îl / o completa. Ceva extern, cu care altcineva nu ar şti ce să facă, artistul şi-l însuşeşte. Sau de fapt materialul este cel care îl însuşeşte pe artist, vrând să devină o parte din el?    

No. 88 este un proiect iniţiat de Art Yourself  pentru anul 2015 care a prezentat  88 de artişti contemporani, pe tot parcursul acestui an,  cu o proiecţie personală, riguroasă, senzorială, reflexivă şi sublimă asupra viziunii lor artistice. Întregul proiect a fost structurat în 8 expoziţii pe 8 teme diferite, în fiecare lună cu câte 11 artişti diferiţi. Întregul concept al proiectului a gravitat în jurul cifrei opt:

88  artişti contemporani

8 expoziţii

8 ale fiecărei luni

440 lucrări de artă contemporană

Anul 2015 este 2+1+5 = 8

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO