Ziarul de Duminică

Apparatus 22 – „An Archive of Longings (chapter 1)”/ de Dragoş Olea

Galerie foto

Galerie foto

03.03.2016, 23:42 37

Galeria Calina din Timişoara a prezentat în perioada 22 ianuarie - 26 februarie  expoziţia „An Archive of Longings (chapter 1)” un proiect solo al colectivului  artistic conceptual Apparatus 22. Expoziţia a fost curatoriată de Liviana Dan în cadrul platformei „The Installation Projects”.

Purtând subtitlul „Notes on reconstruction”, expoziţia a avut ca punct de acces  personajul Maruca Cantacuzino Enescu – o figură istorică ce a zdruncinat din temelii imaginarul şi normele societăţii româneşti din prima jumătate a secolului XX. Povestea controversată a unei prinţese superinteligente, histrionice, cu un destin aventuros şi o viaţă amoroasă împănată de scandaluri este punctul de pornire pentru o serie de instalaţii ce meditează asupra forţei emancipatorii a dorinţei. 

Puterea şi dorinţa se joacă între reconstrucţie şi fractură, între economia identităţii şi economia diferenţei. Definite de Apparatus 22 ca „memorii ficţionale fracturate”, lucrările din expoziţie au creat o reţea densă de referinţe, ficţiuni şi transgresiuni care încurajau şi în acelaşi timp înceţoşau procesul de identificare (cu Maruca sau cu artiştii). Abordarea colaborativă juxtapunea biografia personală cu limitele seductive ale istoriei artei.

Demersul colectivului este unul critic, încărcat de dramatism şi debordând de suprafeţe şi texturi cu reminiscenţe de lux şi glamour: de la opulenţa textilelor vintage folosite ca bază pentru seria de neo-naturi moarte STILL LIFE la paietele strălucitoare din stridentul light-box intitulat VANITY MIRROR (FAMILY PORTRAIT), de la catifeaua elegantă din schizoidul AMERICAN DREAM la aurul lichefiat ce aruncă şi mai multă ambiguitate asupra enigmaticei instalaţii TRINITY, TRIANGLE, THREESOME.

Există programe inconfortabile şi întrebări strategice despre politică, muzică, sex. Pentru obiecte şi motive există sfere sacre, tensiuni ambivalente, nostalgie şi apatie socială.
O textură poetică, bizar cotidiană dă un gust desăvârşit sensibilităţii. O expunere activă subminează mecanismele artei contemporane.

Atât empatia cât şi dez-indentificarea funcţionează ca principii de organizare în „An Archive of Longings (chapter 1)” aruncând în aer orice fel de linearitate (a  timpului, a decodificării, a adevărului istoric).

*

*     *

Apparatus 22 a fost iniţiat în ianuarie 2011 de Erika Olea, Dragoş Olea, Maria Farcaş şi Ioana Nemeş /1979 - 2011/, ca urmare a experienţei comune de lucru în echipa label-ului progresiv de modă Rozalb de Mura /2006 - 2010/. Apparatus 22 explorează relaţiile complexe dintre modă / sistemul fashion şi economie, politică,  studii de gen, religie, mişcări sociale cu scopul de a dezvălui teme de reflecţie asupra societăţii contemporane.

O serie de lucrări şi proiecte foarte diverse – instalaţii, performanţe, text ce includ referinţe şi experienţe din design, sociologie, economie şi literatură etc. – formează practica artistică a colectivului pentru care graniţele dintre realitate şi ficţiune, dintre naraţiune şi abordare critică se contopesc firesc. Grupul extinde definiţia artistului asumându-şi adeseori roluri de cercetător-critic, producător şi o practică combinată de a introduce în expoziţiile lor artişti prieteni şi colaboratori.

*

*     *

Iniţiată în toamna anului 2015, platforma „The Installation Projects” cuprinde o  serie de expoziţii curatoriate de Liviana Dan la Galeria Calina – un proeminent  spaţiu non-profit din Timişoara dedicat artei contemporane.  „The Installation Projects” furnizează fundalul şi informarea contextuală asupra unui termen aplicat practicilor de artă care implică instalarea şi configurarea obiectelor în spaţiu.

Totalitatea obiectelor şi a spaţiului formează opera de artă. Uneori cu structură permanentă, efemeră însă în mod uzual, instalaţia este mai mult un mod de producţie şi de amplasare, decât o mişcare sau un stil. Este o experienţă subiectivă cu putere persuasivă certă. Prioritatea instalaţiei rămâne identitatea reflexivă a operei de artă.  

Artiştii invitaţi de curatoarea Liviana Dan pentru a prezenta expoziţii solo în cadrul platformei „The Installation Projects” sunt: Iulia Toma, Vlad Nancă, Apparatus 22 şi Aurora Kiraly.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO