Ziarul de Duminică

Apparatus 22 – „AS GOOD AS GOLD”/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

26.09.2014, 00:16 78

Pentru expoziţia solo de la Akademie Schloss Solitude, colectivul român de artă contemporană Apparatus 22 prezintă „AS GOOD AS GOLD” - o lucrare nouă de mari dimensiuni care pune stăpânire pe fostul hambar princiar, actualmente remarcabila sală de concerte a prestigioasei instituţii culturale. A doua într-o serie de lucrări ce exploatează tensiunea existentă în ambivalenţa cuvintelor utilizate atât în sfera sacră, cât şi în vocabularul consumerist, „AS GOOD AS GOLD” este o meditaţie din diferite perspective asupra arbitrariului conţinut în noţiunea de aur ca standard de măsurare într-o „economie a identităţilor şi diferenţelor străbătută de putere şi dorinţa”.

Ar putea fi strania perfecţiune a aurului precum şi capacitatea lui nesfârşită de reprezentare mimate de ceva mai puţin valoros (sau mai valoros) decât aurul?

Într-un gest de distrugere pozitivă, Apparatus 22 se întreabă dacă, atunci când devenim conştienţi de valorile percepute ca fiind arbitrare, avem capacitatea de a ne reafilia altor norme.

„Lucrarea este o ghicitoare cu răspunsuri sincretice care flirtează cu noţiunile de vizibil şi invizibil, de inferior (-) şi superior (+), cu abstracţii sociale şi metafore concrete etc. Fiecare din cele cinci părţi ale instalaţiei este atât un punct de ruptură care deturnează încercările de citire liniară a întregului, cât şi un element sinecdotic distinct al temei centrale AS GOOD AS GOLD.”

Amplasată proeminent în spaţiul expoziţiei, (triptych) pictura pe textil de sac pervertită de inscripţia tip graffiti „AS GOOD AS GOLD” ar putea marca o nouă ordine socială suficient de puternică încât să ne elibereze de sub tirania aurului ca punct de reper necontestat, în timp ce (soundtrack) – coloana sonoră produsă în colaborare cu muzicianul Rochiţe anihilează orice rămăşiţă de reverenţă şi optimism emanate de triptic, introducând o tensiune stranie în expoziţie.

 (rm totem) funcţionează ca un omagiu adus unei divinităţi abstracte dintr-o utopie post-capital, în timp ce (bm landscape) este o metaforă construită în jurul maşinii care produce minuni cu un banal sclipici - deşi demascată ca evident artificială şi zgomotoasă, magia există şi nu este cu nimic mai puţin spectaculoasă şi uimitoare. Ultimul element, (vp retroprojection) arată ca o născocire a unei minţi febrile - o hartă haotică de schiţe şi gânduri critice despre subiecte precum lăcomie, puterea falsului de a deturna standardele sau adoraţia valorilor sigure.

Instalaţia colectivului român a fost completată de un tur ghidat de artiştii înşişi, precum şi de sesiuni de ascultare a lucrării „The Hour Broadcast” - o instalaţie de sunet realizată împreună cu arhitecţii  StudioBASAR şi sound artist-ul Sillyconductor.
Realizarea expoziţiei Apparatus 22 – „AS GOOD AS GOLD” a fost posibilă şi graţie generosului sprijin acordat de Institutul Cultural Român din Berlin şi de Apparatus 22 Circle of Friends 2014 -2015.

Expoziţia Apparatus 22 – „AS GOOD AS GOLD”este deschisă în perioada 4 septembrie -12 octombrie, la Akademie Schloss Solitude (The Barn), Solitude 3, 70197 Stuttgart.
 

„Apparatus 22” este un colectiv multidisciplinar de artă iniţiat în ianuarie 2011 de Erika Olea, Dragoş Olea, Maria Farcaş şi Ioana Nemeş (1979 - 2011), ca urmare a experienţei comune de lucru în echipa label-ului progresiv de modă Rozalb de Mura (2006 -2010).

Capitalizând experienţele din sistemul local şi internaţional al modei şi încercând să evadeze din acel context limitativ, membrii colectivului şi-au schimbat perspectiva asupra subiectului fashion şi au ales să lucreze în contextul mult mai generos al artei contemporane, cu proiecte ce includ referinţe din design, sociologie, economie şi literatură, în care graniţele dintre realitate şi ficţiune, dintre naraţiune şi abordare critică se contopesc cu firesc.

Participări la expoziţii şi festivaluri: Bienala de Artă Contemporană de la Veneţia 2013 (IT) http://reflectioncenterforsuspendedhistories.com, MUMOK - Viena (AT), Museion - Bolzano(IT), Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal – Sibiu (RO), MAK - Viena (AT), Steirischer Herbst - Graz (AT), Drodesera Festival - Dro (IT), Bienala Tinerilor Artişti - Bucureşti (RO), Akademie Schloss Solitude - Stuttgart (DE), Gyeonggi Creation Center (KR), Trafo Gallery - Budapesta (HU), Futura Gallery / Karlin Studios – Praga, The Centre for Contemporary Art, Ujazdowski Castle, Varşovia (PL), Muzeul de Artă Contemporană (MNAC), Bucureşti (RO),  Galeria Nicodim, Bucureşti (RO - expoziţia solo: „Buy me a mystery”) etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO