Ziarul de Duminică

Arhitectul cu ochii scoşi/ de Stelian Ţurlea

Arhitectul cu ochii scoşi/ de Stelian Ţurlea

Arhitectul cu ochii scoşi

Autor: Stelian Turlea

09.12.2010, 23:42 68

JulieMetz

Perfecţiune

Însemnări despre trădare şirenaştere

Editura Litera

Eroina crede că are o viaţă perfectă- un soţ iubitor, o fetiţă de şase ani şi o casă elegantă însuburbii. Soţul ei, Henry, pasionat de gastronomie, moare subit. Lacâteva luni după moartea lui, Julie află că soţul i-a fost infidelşi-i reconstituie viaţa secretă, căutând răspunsuri la întrebarilegate de cuplu, dragoste, trădare, dar şi de ideea de perfecţiuneîn jurul căreia gravitează existenţa femeilor din ziua de azi.Autoarea este grafic designer şi scriitoare, trăieşte la New York,iar acest roman autobiografic, de o sinceritate pătrunzătoare, aapărut în 2008. Traducere din limba engleză de Monica Dinu.

Paul Goma

Scrisuri I

1971-1989

Bio-Biliografie, interviuri,dialoguri, articole

Editura Curtea veche

Este o ediţie de autor a aproapeîntregii publicistici a lui Paul Goma. Un volum masiv de peste 600de pagini. Deşi autorul ţine să sublinieze că ediţia ar fiincompletă, din ea lipsind textele al căror original nu a mai fostgăsit şi un număr de texte dactilografiate, însă neculese laordinator. Într-adevăr, foarte multe dintre paginile aflate acum învolum n-au fost niciodată publicate, dar e greu de crezut căinteresul lor se menţine intact. Aranjate cronologic, textele potînsă interesa un istoric al vremurilor comuniste sau un biograf allui Paul Goma.

Fahri Balliu

Arhitectul

Novelă

Editura Vremea

Încă un roman de Fahri Balliu,scriitorul, ziaristul şi patronul de presă albanez. De astă datăeste o ficţiune inspirată de fapte istorice - povestea construiriimonumentului Taj Mahal, în care eroi sunt genialul arhitect MehmetIsa şi frumoasa Mumtaz-Mahall, soţia şahului Djahan. Pentru că etrufaş, îşi cunoaşte puterea de creaţie şi mărturiseşte că este înstare să ridice un monument chiar mai frumos decât Taj Mahalul abiazidit, arhitectului i se scot ochii, la porunca şahului, şi seîntoarce, orb, în ţara natală, Albania. Traducere de MariusDobrescu.

Dumitru Chioaru

Noi developări înperspectivă

Editura Limes

Este al doilea volum al unei cărţi de"portrete critice" făcute unor poeţi contemporani, din care autorula publicat, în 2004, primul volum cu titlul "Developări înperspectivă", cuprinzând optzeciştii. "Cred, spune autorul, cădouămiiştii reprezintă ultimul val dintr-o generaţie de creaţiecare a început cu optzeciştii şi a continuat cu nouăzeciştii,marcând ceea ce în succesiunea logică a celorlalte două generaţiidin secolul XX, interbelică sau modernistă, şi postbelică,neomodernistă, s-ar putea numi perioada postmodernă a poezieiromâneşti." Volumul are două părţi: poeţii nouăzecişti, 18 lanumăr, şi poeţii douămiişti, tot 18 portrete.

Tim Parks

Europa

Editura Leda

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO