Ziarul de Duminică

Arion în haine noi/ de Ziarul de duminică

Arion în haine noi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

06.02.2015, 00:04 65

Crime Scene Press a fost lansat exact în urmă cu un an, cu trei titluri. Eleganţa volumelor acestei noi edituri a fost remarcată din prima clipă, dovadă că, doar câteva luni mai târziu, cărţile apărute intrau într-un ansamblu de titluri în competiţia pentru cele mai frumoase cărţi ale anului. Primul volum al Editurii fusese o carte nouă – şi foarte bună – a lui George Arion, „Insula cărţilor”. Spre sfârşitul lui 2014, au fost republicate alte două titluri faimoase ale aceluiaşi, în format la fel de atrăgător şi de elegant, o plăcere pentru orice cititor.

 

Atac în bibliotecă

Povestea lui Andrei Mladin a început în anul 1983. Atunci cititorii au făcut cunoştinţă cu un tânăr jurnalist glumeţ, dar şi grav, în aparenţă superficial, dar tobă de carte şi dedicat profesiei sale. După ce îi ia un interviu unei violoniste celebre, Mihaela Comnoiu, el se trezeşte implicat într-o situaţie-limită, descoperind un cadavru în biblioteca sa. La început, de frică, Mladin eludează miliţia şi se decide să facă propriile investigaţii, devenind un detectiv fără voie. Treptat-treptat, descoperă că în jurul lui s-a ţesut o conspiraţie care îi doreşte pieirea. Totul se petrece într-un Bucureşti unde străzile sunt luminate anemic, apa caldă nu curge la robinete, telefoanele sunt ascultate, cetăţenii sunt supravegheaţi zi şi noapte. Un oraş în care domneşte frica. Şi astăzi unii se întreabă cum de a trecut de cenzură un roman în care deseori se râde de cutumele unei epoci pe care propaganda o considera „de aur”.

Romanul acesta a fost de multe ori reeditat, în 2011 a apărut în limba engleză, la editura londoneză Profusion, iar în 2015 va apărea în versiune franceză.

 

Nesfârşita zi de ieri

1992. Regele Mihai întreprinde o vizită în ţara sa natală cu ocazia sărbătorilor de Paşte, însă, ceea ce urma să se constituie întrun moment emoţionant, e pe cale de a se transforma într-o tragedie. Un ucigaş îl pândeşte din umbră pe monarh, iar asasinatul, comandat de către guvernanţii de la Moscova, face parte dintr-un complot teribil, care ameninţă ca România să dispară de pe harta lumii şi să fie înglobată din nou în imperiul de la Răsărit. Serviciile secrete – SRI, CIA, KGB, Mossad – se confruntă într-o luptă pe viaţă şi pe moarte, iar politicienii sunt implicaţi în această criză de proporţii. Prins în vâltoarea acestor acestor jocuri de putere, un jurnalist încearcă să descopere adevărul. Dar amintirea întâmplărilor teribile pe care le trăise într-o societate guvernată de frică, îl aduce într-o situaţie limită.

Romanul a fost tradus în limba franceză, anul trecut, cu titlul „Cible royale”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO