Ziarul de Duminică

Aripile jertfei şi-au luat zborul în Piaţa Presei/ de Claudiu Surmei

Fotografii de Andreea Alexandru

Fotografii de Andreea Alexandru

Autor: Claudiu Surmei

03.06.2016, 00:07 220

Monumentul Aripi”din Piaţa Presei Libere, ridicat în memoria luptătorilor din rezistenţă anticomunistă 1945-1989 din România şi Basarabia, a fost dezvelit luni, 30 mai, în prezenţa unor oficiali români şi străini, la eveniment participând şi foşti deţinuţi politici.

În faţa dumneavoastră se află un monument imaginar al zecilor de mii de morminte necunoscute nouă. Din el se înalţă spre cer trei aripi, reprezentând Sfânta Treime. Aceste aripi poartă spre înaltul cerului sufletele noastre, ale foştilor deţinuţilor politici deportaţi, azvârliţi mişeleşte în miez de noapte în gropi comune, fără slujbă religioasă, fără lumânare, fără cruce,” a declarat Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi din România, prezent la eveniment.

La festivitate au participat mai mulţi oficiali români şi străini dar şi foşti deţinuţi politici. Evenimentul a început cu intonarea imnului naţional de către fanfara Regimentului de Gardă Mihai Viteazul, urmată de un moment de reculegere, ulterior fiind dezvelit monumentul realizat în memoria luptătorilor de rezistenţă anticomunistă 1945 - 1989. De asemenea, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai altor culte religioase ai căror credincioşi şi-au pierdut viaţa în închisorile comuniste au ţinut o slujbă.

Monumentul Aripi a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei şi este un proiect iniţiat în 1997 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu sprijinul preşedintelui Emil Constantinescu. Proiectul a demarat efectiv în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern şi a fost susţinut financiar de Ministerul Culturii până în 2007, apoi preluat de Primăria Municipiului Bucureşti şi finalizat în acest an.

Aripi” a costat circa 3 milioane de euro, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri, fiind realizat de autorul său, sculptorul Mihai Buculei, sub forma a trei aripi din oţel inoxidabil, care se întind către cer. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că aripile se desprind de pământ.

Artistul Mihai Buculei spunea într-un interviu acordat MEDIAFAX că monumentul Aripi” va fi un simbol naţional. Şi nu numai naţional. Comuniştii au chinuit şi au ucis oameni în multe ţări”,  spunea sculptorul, precizând că simbolul zborului va marca toată povestea tristă a unei generaţii, a părinţilor şi bunicilor noştri care au fost asupriţi de regimul comunist.

În afară de Aripi”, Mihai Buculei, în vârstă de 75 de ani, este şi autorul altor lucrări importante din Bucureşti, între care monumentul lui Corneliu Coposu, statuia lui Simon Bolivar şi statuia lui Şerban Cantacuzino de pe Dealul Patriarhiei. Totodată, Mihai Buculei este cel care va realiza Monumentul Marii Uniri de la Alba-Iulia, după ce a câştigat un concurs naţional organizat în acest sens.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO